Lassi Alestalo, Laura Väre ja Henri Judin – kivojen ihmisten kollektiivi

Lassi Alestalo, Henri Judin ja Laura Väre kuvattuna studiossa. Kuva: Aleksi Tikkala
Alestalo x Judin x Väre haluaa menestyä maailmalla. Kuva: Aleksi Tikkala

Kolme nuorta ornamolaista muotoilijaa haluaa tehdä nimeään tunnetuksi, kasvattaa omaa bisnestä ja kansainvälistyä. Alku on ollut lupaava.

Lassi Alestalo, Laura Väre ja Henri Judin ovat nuoria ornamolaisia muotoilijoita, jotka tekevät yhteisprojekteja kollektiivina. Yhteistyössä syntyy erityisesti messuesiintymisiä, jotka ovat työläitä toteuttaa yksin.

Marraskuussa Judin ja Väre vierailivat Kiinassa Chengdu Creativity & Design Weekillä. Tapahtuman järjestäjä Chengdu New East Exhibition Co. Ltd kutsui heidät osallistumaan omalla osastollaan messuille. Ornamon Petra Ilonen oli messuilla mukana puhumassa suomalaisista suunnittelupalveluista. Helsinki Design Weekin toimitusjohtaja Kari Korkman oli niin ikään kutsuttu tapahtumaan. Messujen koordinaattorina Suomessa toimi Emily Zhang, joka on kiinnostunut suomalaisen muotoilun edistämisestä Kiinassa.

Kansainvälistyminen on Alestalon, Judinin ja Väreen tähtäimessä. ”Jos haluaa muotoilijana itsensä elättää, niin Suomen markkinat ovat hyvin rajalliset”, Judin huomauttaa.

Olisi kiva tilanne, jos jossakin vaiheessa minun ei tarvitsisi myydä osaamistani, vaan minuun otettaisiin yhteyttä.

Messuilta he hakevat näkyvyyttä ja yrityskontakteja, joilla saisivat suunnittelemiaan tuotteita tuotantoon ja pääsisivät suunnittelemaan yrityksille uusia tuotteita. Aiemmin he ovat olleet yhdessä Milanon kalustemessuilla, jotka poikivat näkyvyyttä ja mahdollista yritysyhteistyötäkin. Jokainen suunnitteli messuille omat tuotteensa. ”Niitä ei tehty mätsäämään, mutta ne vain toimivat yhdessä”, Alestalo kertoo. Messuille osallistuminen on iso projekti, ja on mukavaa, kun työtä pystyy jakamaan kollegoiden kesken. Työtä teettää ensinnäkin tuotteiden suunnittelu ja valmistus sekä messuosaston suunnittelu.

Messuille osallistuminen on lisäksi kallista, ja apurahojen hakemisessa on oma työnsä. Tuotteet pitää myös valokuvata ja messuosallistumista markkinoida lehdistölle ja yrityskontakteille. ”Se on kolmelle ihmiselle iso paletti pyöritettäväksi, mutta joka kerta oppii uutta”, Väre kertoo.

Nuoret muotoilijat eivät ole vielä suojanneet tuotteitaan mallisuojalla, vaikka se on ollut heillä mielessä.

”Kopiointia voi tapahtua missä vaan, vaikka nettisivuilta. Messuilla kyllä huomaa, että tuotteita kuvataan tarkasti, mutta ei sitä voi liikaa pelätä, sillä aina joku voi kopioida”, Lassi Alestalo sanoo.

Halo-valaisimet, Lassi Alestalo. Ebba-sohva, Laura Väre. Ombrepeili, Henri Judin.
Kuva: Aleksi Tikkala.

Kolmikko tutusti toisiinsa opiskelujen parissa

Väre ja Judin ovat hiljattain valmistuneet Aalto-yliopistosta muotoilun laitokselta, Alestalo viimeistelee eteisiä käsittelevää graduaan samaan paikkaan. Huumorintaju yhdisti heitä, ja myös yhteistyö on toiminut. ”Ei ole aina itsestään selvää, että kivojen ihmisten kanssa työskentelykin sujuu, mutta meillä se on sujunut hyvin”, Henri Judin toteaa.

Alussa kunkin piti tosin totutella toistensa työskentelyyn. Väreellä on tapana tehdä alustava suunnittelutyö nopeasti ja lähteä jo alkuvaiheessa pajalle testaamaan tuotetta. Hän arvelee tämän johtuvan metalliartesaanitaustastaan. Judin taas tekee suunnittelutyön paperilla lähes valmiiksi ja viettää pajalla lyhyemmän ajan. ”Alussa stressasin Henrin puolesta, että apua, et saa töitä valmiiksi”, Laura Väre kertoo.

Väre aloitti syksyllä osa-aikaisen suunnittelijan työn Ratialla, ja Judin toimii Viverolla teknisenä suunnittelijana. Kaikkien ensisijaisena tavoitteena on kuitenkin kasvattaa omaa bisnestä ja saada nimeä suunnittelijana. Alku on lupaava: Design Forum Finland palkitsi Väreen tänä vuonna Vuoden nuorena muotoilijana. Alberto Alessi valitsi Habitare messujen vuoden tulokkaaksi Young Finnish Design -yrityksen, joka myy verkkokaupassaan nuorten suomalaisten muotoilijoiden, myös Väreen, Judinin ja Alestalon, suunnittelemia tuotteita. Kansainväliset bloggarit valitsivat Young Finnish Designin myymät Väreen suunnitteleman W-tuolin ja Alestalon suunnitteleman Piano-tuolin Habitaren kiinnostavimmiksi tuotteiksi.

Kolmikko tutustui Aalto-yliopistossa Young Finnish Designin perustajiin Elisa Luotoon ja Heidi Huoviseen, jotka kysyivät heidän tuotteitaan tuotantoon. ”He valmistavat tuotteet ja hoitavat koko homman täysillä. Se on meille tosi kiva juttu”, Alestalo kertoo.

”On hienoa, että he tukevat nuoria, uransa alkuvaiheessa olevia suunnittelijoita. Koulussa (Aalto-yliopistossa) on paljon osaamista, mutta moni ei pääse esiin, koska on äärettömän vaikea saada tuotteet tuotantoon”, Väre jatkaa.

Hug-kasvipidikkeet, Lassi Alestalo. Hidevalaisin, Laura Väre. WARP-baarijakkara, Henri Judin.
Kuva: Aleksi Tikkala

Yksi ponnahduslauta nuorille muotoilijoille on kilpailussa pärjääminen

Sosiaalinen media taas mahdollistaa näkyvyyden eri tavalla kuin ennen. ”Minulle Instagram on eräänlainen kuvapäiväkirja, jonne voin laittaa prosessia ylös. Tuntuu, että se tuo minua suunnittelijana lähemmäs ihmisiä”, Väre kertoo.

Suunnittelutyötä kollektiivi ei ole vielä tehnyt yhdessä, vaikka puheissa se on ollut. Kolmikko ei ainakaan vielä suunnittele yhteisen yrityksen perustamista, vaan jokaisen tavoitteena on tehdä töitä itsenäisenä suunnittelijana. Koska suunnittelutyö on yksin puurtamista, välillä on mukavaa vaihtelua tehdä ryhmänä asioita ja saada palautetta muilta ryhmän jäseniltä.

Missä he mahtavat olla kymmenen vuoden päästä?

”Toivon, että olen saanut jalansijaa muotoilijana ja osaan edelleen nauttia työstä ja intoa riittää. Se on tosi tärkeää luovalla alalla, että työ on mieluisaa”, Väre sanoo. ”Vuoden nuori muotoilija -palkinnon saaminen oli itselleni pitkäaikainen unelma. Nyt luon uusia tavoitteita ja päämääriä ovet avoinna”, hän jatkaa.

Alestalolle unelmaprojekti olisi kalustaa vaikkapa hotellikompleksiketju tai jokin muu suurempi kohde, jota varten suunnitellaan omat tuotteensa. ”Olisi kiva tilanne, jos jossakin vaiheessa minun ei tarvitsisi mennä ja myydä osaamistani, vaan minuun otettaisiin yhteyttä ja saisin sitä kautta tehdä työtä”, Judin sanoo.

”Tuo oli hyvä. Se on yksi seuraavista tavoitteistani”, Väre innostuu.