Aluetoiminta

Muotoilijoiden valtakunnallisena asiantuntijajärjestönä Ornamo tukee ja palvelee jäseniään eri puolilla Suomea.

Syksyllä 2016 käynnistynyt aluetoiminta vahvistaa Ornamon roolia Länsi-, Keski-, Itä- ja Pohjois-Suomessa. Toimintaa järjestävät alueille nimetyt yhteyshenkilöt, jotka voivat hakea rahoitusta muotoilualan alueelliseen kehittämiseen. Myös muut Ornamon jäsenet voivat järjestäytyä alueilla ja hakea rahoitusta. Rahoitus voi toimia pesämunana isommalle hankkeelle.

Vuoden 2019-2020 ajanjaksolle aluetoiminnan rahoitusta voi hakea 31.1.2019 saakka.

Aluetoimintarahoitusta Ornamosta

Alueilla toimivat ornamolaiset voivat järjestäytyä ja hakea omaan toimintaansa aluetoimintarahoitusta Ornamosta. Hakemukset voi toimittaa suoraan Ornamoon tai alueen yhteyshenkilön kautta. Vuosittain myönnettävä summa on yhteensä 10 000 euroa, joka voidaan jakaa hankkeiden vaikuttavuuden ja tarpeen mukaan. Rahoituksen jakamisesta päättää Ornamon hallitus.

Hankkeiden tulee hyödyttää Ornamon jäsenten alueellista toimintaa, ei yksittäisten toimijoiden tarpeita. Hankkeet voivat olla esim. koulutusta, tuote- tai muuta kehitystyötä tai näyttelytoimintaa. Hankkeiden on oltava linjassa Ornamon työn teemojen kanssa: www.ornamo.fi/edunvalvonta.

Hakemuksessa tulee käydä ilmi hankkeen sisällön lisäksi sen vaikuttavuus, osallistujat ja toteuttajat sekä budjetti vähintään haettavalta osuudelta sekä tilinumero, johon avustus osoitetaan (mielellään alueella toimiva rekisteröity yhteisö tai yritys), ja jossa sitä hallinnoidaan (yksityiskohdista sovitaan erikseen). Ornamon luottamushenkilöt eivät voi hakea eivätkä olla toteuttamassa aluetoimintahankkeita. Hakemukset käsitellään Ornamon hallituksen kokouksessa.

Vuoden 2019-2020 avustushakemukset on toimitettava tammikuun 2019 loppuun mennessä. Hakemus on vapaamuotoinen, mutta sen tulee sisältää TYÖSUUNNITELMA aikatauluineen sekä KUSTANNUSARVIO (menot ja tulot) ja yhteyhenkilön tiedot sekä kuvaus työryhmän jäsenistä. Hakemus toimitetaan sähköpostitse osoitteeseen: muotoilu@ornamo.fi. Varmista, että saat kuittauksen sähköpostin vastaanottamisesta.

Aluetoimintarahoituksesta tehdään kirjallinen sopimus saajan kanssa. Sopimus velvoittaa raportoimaan hankkeen toteutumisesta.

Ornamo tukee muotoilijoita eri puolella Suomea

Ornamo tukee aluetoiminnallaan muotoilun mahdollisuuksia. Seuraavaksi esittelemme kolme ajankohtaista hanketta, jotka ovat saaneet Ornamon rahoituksen aluetoiminnan kehittämiseen.

Mikkeli

Ornamo tukee kolmesta yrittäjästä koostuvaa Illumio-työryhmää, joka järjestää luovien alojen ammattilaisille suunnatun valaistus-workshopin Mikkelissä lokakuussa 2018, sekä järjestää kunnassa ensimmäistä kertaa upean valotapahtuman. Illumio on kaikille avoin, valotaidetta ja kaupunkikulttuuria sisältävä tapahtuma, jonka kävijätavoite on 10 000 osallistujaa.

Työpajan ohjaajina toimivat valaistussuunnittelijat Annukka Larsen ja Elisa Hillgen. Kurssi on suunnattu ensisijaisesti Ornamon ja DeSavon jäsenille, mutta kaikki hakemukset huomioidaan. Aiempaa kokemusta valaistuksesta ei vaadita. Hae mukaan 17.9.2018 mennessä tästä.

Workshopissa Mikkelistä valitaan 1-2 valaistavaa julkista kohdetta, joihin valaistussuunnittelijan avustuksella luovien alojen ammattilaiset ideoivat väliaikaisen valoteoksen tai valaistuksen, päivää ennen varsinaisen tapahtuman alkua. Tämän workshopin tuloksena ehdotukset esitellään myös Mikkelin kaupungille mahdollisia pysyviä ratkaisuja ajatellen.

Tampere

Ornamo on antanut rahallisen panostuksensa Modus ry:n kahdelle digitaalisen markkinoinnin koulutuskokonaisuudelle. Koulutusten tarkoituksena on auttaa muotoilualan yrittäjiä huolehtimaan tulevista digitaalisen markkinoinnin haasteista.

Kursseilla opetetaan ammattimaista teoskuvausta, brändäystä ja markkinointia sosiaalisessa mediassa sekä perehdytään verkkokaupan alustoihin. Kaikki koulutukset järjestetään Tampereella ja jäsenet voivat valita niistä omiin tarpeisiinsa sopivat kurssit. Tarkoituksena on, että muotoilijat saisivat koulutusten myötä tukea oman liiketoimintansa kehittämiseen.

Koulutuskokonaisuudet järjestetään kahteen otteeseen, joista ensimmäinen sarja pidetään keväällä 2019 ja toinen syksyllä 2019.

Lahti

Ornamo on mukana myös Lahdessa, jossa järjestetään mediapaja. Mediapajan tulokset esitellään Lahti Design Weekin 2019 aikana. Mediapajassa Lahden ornamolaiset pääsevät oppimaan oman videomateriaalin tuottamista ja markkinoimaan osaamistaan liikkuvan kuvan kautta.

Mediapajan tavoitteena on, että osallistuja pystyy jatkossa tuottamaan videomateriaalia itsenäisesti ja saavuttamaan sen avulla paikallista ja kansainvälistä tunnettuutta. Videoiden avulla osallistujat saavat aikaiseksi oman näköistä materiaalia eri tarkoituksiin, kuten lyhytvideoita sosiaaliseen mediaan.

Opastajina toimivat media- ja videoalan ammattilaiset.

Tekijöitä ja heidän töitään esitellään videoiden kautta tavalla, joka sopii Design Weekin kokonaisuuteen. Tavoitteena on saavuttaa näkyvyyttä paikallisesti ja kansainvälisesti.

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Suomen yhteyshenkilö: Inka Kangasniemi, sähköposti: pohjoissuomi@ornamo.fi

Korutaiteilija ja teollisen muotoilun opiskelija

”Opiskelen Lapin yliopistossa muotoilua. Olen myös suunnittelijana
Arctic Indigenous Design Archives (AIDA) -hankkeessa, jossa luodaan yhteistyössä duojáreiden (saamen (taide)käsitöiden ammattilaisten ja muotoilijoiden) kanssa digitaalinen duojár-arkisto. Arkiston tarkoituksena on asiakirja-aineistojen kautta kuvata muotoiluajattelua ja luomisprosessia esineiden takana.”

Pohjois-Suomen aluetoiminta Facebookissa

 

Itä-Suomen yhteyshenkilö: Laura Pakarinen, sähköposti: itasuomi@ornamo.fi

Vaatetusmuotoilija ja Savonian ammattikorkeakoulun lehtori

”Olen kuopiolainen vaatetusmuotoilija. Viimeiset kymmenen vuotta olen työskennellyt ulkoiluvaatteiden parissa. Kestävä kehitys ja funktionaalisuus ovat minun juttuni. Aloitin elokuussa Savonian ammattikorkekoulun lehtorina.”

 

 

Keski-Suomen yhteyshenkilö Taina Laaksonen, sähköposti: keskisuomi@ornamo.fi

Muotoilija ja muotoilujohtaja

”Toimin Pirkanmaan muotoiluyhdistys Modus ry:n puheenjohtajana vielä hetken: Joulukuussa siirryn muotoilujohtajaksi kaksivuotiseen kaupunkiviljely ja -muotoiluhankkeeseen Tampereen Hiedanrannan urbaanissa  ”laboratoriossa”. Hankkeen yhtenä tavoitteena on ratkoa yhteiskunnallisia ja sosiaalisia kysymyksiä muotoilun keinoin.”

 

 

Länsi-Suomen yhteyshenkilö: Maiju Kinnunen, sähköposti: lansisuomi@ornamo.fi

Muotoilija ja yrittäjä

”Olen turkulainen muotoilija. Tällä hetkellä toimin yrittäjänä. Erityisesti muotoiluajattelu sekä palveluiden ja organisaatoiden toiminnan kehtiys kiehtovat minua. Tavoitteenani on vahvistaa muotoilijoiden välistä yhteistyötä, sekä lisätä yritysten ja organisaatioiden ymmärrystä muotoilun mahdollisuuksista.”

Länsi-Suomen aluetoiminta Facebookissa

 

Ornamo tekee yhteistyötä alueellisten toimijoiden kanssa:

Arctic Design Week

DAMY

Design Kuopio (Kuopion rouvasväen yhdistys)

DeSavo ry (Etelä-Savo)

Design on Tampere

Helsinki Design Week

Itä-Suomen muoto ry

Korutaideyhdistys

Ladec

Lahti Design Dash

Lapin muotoilijat ry

Materia ry

Muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Materia ry (Keski-Suomi)

Modus

Pohjois-Suomen muotoilijat Proto ry

Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry

Pro Puu ry

Proto ry

Seinäjoki Art & Design Week

SparkUp

Suomen muotoilusäätiö

Taito ry

Taideteollisuusyhdistys Konsti ry

Uuden muotoilun yhdistys UMY (Turku)

Visit Helsinki

 

Aiheeseen liittyvä sisältö

Tapahtuma

13.12. Pohjois-Suomen aluetoiminnan aamiainen

Ornamon Pohjois-Suomen aluetoiminnan aamiainen ja ARCTA-seminaari Tervetuloa verkostoitumaan ja ideoimaan Ornamon Pohjois-Suomen aluetoimintaa! Aika: keskiviikko 13.12.2017 klo 9–15. Paikka: Lapin…

Lue lisää
Koulutus

Apurahaklinikat Tampereella

Aika: lokakuu 2017 – toukokuu 2018 klo 17–19. Paikka: Modus ry:n toimisto, Näsilinnankatu 22 A 34 (6.krs), Tampere. Modus ry järjestää maksuttomia…

Lue lisää
Tapahtuma

23.3. Ornamon aluetoimintaa Turussa

Aika: 23.3. klo 14–16 Paikka: Cafe Art, Läntinen Rantakatu 5, Turku Tule tapaamaan kollegoita ja keskustelemaan muotoilualan alueellisesta kehittämisestä. Paikalla…

Lue lisää