Muotoilijoiden valtakunnallisena asiantuntijajärjestönä Ornamo tukee ja palvelee jäseniään eri puolilla Suomea.
Syksyllä 2016 käynnistynyt aluetoiminta vahvistaa Ornamon roolia Länsi-, Keski-, Itä- ja Pohjois-Suomessa. Toimintaa järjestävät alueille nimetyt yhteyshenkilöt, jotka voivat hakea rahoitusta muotoilualan alueelliseen kehittämiseen Uudenmaan ulkopuolella. Myös muut Ornamon jäsenet voivat järjestäytyä alueilla ja hakea rahoitusta. Rahoitus voi toimia pesämunana isommalle hankkeelle.
Aluetoimintarahoitusta Ornamosta
Länsi-, Keski-, Itä- ja Pohjois-Suomessa toimivat ornamolaiset voivat järjestäytyä ja hakea toimintaansa aluetoimintarahoitusta Ornamosta. Hakemukset voi toimittaa suoraan Ornamoon, tai alueen yhteyshenkilön kautta. Vuosittain myönnettävä kokonaissumma vaihtelee 5 000 ja 10 000 euron välillä, joka voidaan jakaa hankkeiden vaikuttavuuden ja tarpeen mukaan. Lähtökohtaisesti Uudenmaan alueelle ei myönnetä aluetoimintarahoitusta, koska Ornamon tapahtumat ja koulutustoiminta painottuvat Uudellemaalle kuten jäsenistökin, ja ovat siten heidän saavutettavissaan. Rahoituksen jakamisesta päättää Ornamon hallitus.
Hankkeiden tulee hyödyttää Ornamon jäsenten alueellista toimintaa, ei yksittäisten toimijoiden tarpeita. Hankkeiden on lähtökohtaisesti oltava kohdennettuja alueen ornamolaisille jäsenille. Hankkeet voivat olla maksullisia, ja ne voivat olla avoimia jäsenten lisäksi muillekin. Hankkeet voivat olla esim. koulutusta, kehitystyötä tai muuta toimintaa siten, että haku/ilmoittautuminen on avoin ornamolaisille. Viestintä hankkeista tapahtuu jäsenistöön päin Ornamon kautta. Hankkeiden on oltava linjassa Ornamon työn teemojen kanssa: www.ornamo.fi/edunvalvonta.
Vuoden 2021–22 HAKU ON AUKI – hakemuksen viimeinen jättöpäivä on 28.2.2021
Hakemus on vapaamuotoinen, mutta sen tulee sisältää TYÖSUUNNITELMA aikatauluineen sekä KUSTANNUSARVIO (menot ja tulot) koko hankkeesta eritellen tähän hakemukseen kohdistunut osuus. Hakemuksessa on oltava yhteyhenkilön tiedot sekä kuvaus mahdollisen työryhmän jäsenistä. Hakemuksessa tulee selkeästi kertoa kenelle hanke on suunnattu ja mihin hankkeella halutaan vaikuttaa / mitkä ovat sen tavoitteet. Hakemus toimitetaan sähköpostitse osoitteeseen: muotoilu@ornamo.fi. Varmista, että saat kuittauksen sähköpostin vastaanottamisesta. Aluetoimintarahoituksesta tehdään kirjallinen sopimus saajan kanssa. Sopimus velvoittaa raportoimaan hankkeen toteutumisesta. Hakemukset tulee toimittaa sähköpostitse Petra Iloselle helmikuun loppuun menessä osoitteeseen: muotoilu@ornamo.fi. Otsikkokentässä tulee mainita Aluetoimintahakemus.
Ornamon luottamushenkilöt eivät voi hakea eivätkä olla toteuttamassa aluetoimintahankkeita. Tämä ei koske alla olevia Aluetoiminnan yhteyshenkilöitä. Heidän kauttaan on mahdollista järjestäytyä alueilla, ja kehittää vaikuttavaa yhteistyötä, jolloin rahoitusta voi hakea esimerkiksi siemenrahaksi isommalle hankkeelle. Hakemukset käsitellään Ornamon hallituksessa maaliskuussa.
Yhteyshenkilöt
Pohjois-Suomen yhteyshenkilö: Eija Nevala pohjoissuomi@ornamo.fi
Tekstiilisuunnittelija TaM
”Koulutukseltani olen taiteen maisteri ja tekstiilisuunnittelija; valmistuin Lapin yliopistosta vuonna 2000. Olen tehnyt töitä sekä opettajana että muotoilijana, viimeisen neljä vuotta päätoimisesti omassa yrityksessäni julkitilojen sisustusten ja tekstiilisuunnittelun parissa.”
Pohjois-Suomen aluetoiminta Facebookissa
Keski-Suomen yhteyshenkilö Taina Laaksonen, sähköposti: keskisuomi@ornamo.fi
Muotoilija ja muotoilujohtaja
”Työskentelen kansainvälisissä muotoiluhankkeissa. Mieluisimpia töitä itselleni ovat ne joissa voi ratkoa yhteiskunnallisia ja sosiaalisia kysymyksiä muotoilun keinoin. Syksyllä 2020 käynnistyy ensimmäinen suomalainen käsityöaiheinen elokuvafestivaali Nordic Makers’ Film Festival. Siinä toimin taiteellisen johtajan roolissa.”
Länsi-Suomen yhteyshenkilö: Miia Liesegang, sähköposti: lansisuomi@ornamo.fi
Muotoilija, yrittäjä
Olen muotoiluyrittäjä, Suunnittelutoimisto Innollisen sekä Belightful Designin perustaja. Toimin Uuden Muotoilun Yhdistyksen hallituksen varapuheenjohtajana. Tavoitteeni on lisätä paikallisten muotoilijoiden mahdollisuuksia muotoilutyönsä kaupallistamisessa sekä
muistuttaa yrityksiä muotoilun hyödyntämisestä mm. liiketoiminnan ja brändin kehittämisessä.”
Länsi-Suomen aluetoiminta Facebookissa
Ornamo tukee muotoilijoita eri puolella Suomea
Ornamo tukee aluetoiminnallaan muotoilun mahdollisuuksia. Seuraavaksi esittelemme hankeita, jotka ovat saaneet Ornamon rahoituksen aluetoiminnan kehittämiseen.
2020 myönnetty rahoitus
Turku
Mitä merkitystä on luonnon monimuotoisuudella? Millainen rooli muotoilijalla voi olla tulevaisuudessa luonnon tukijana? Mitä odottaa tulevaisuudelta? Turkulainen suunnittelutoimisto Innollinen järjestää Muotoilu, luonto ja tulevaisuus -keskustelu- ja verkostoitumistilaisuuden, joka pureutuu muotoilun ja luonnon moninaisuuden tukemisen rajapinnalle.
Oulu ja Kuusamo
Keskustelutilaisuudet alueen muotoilijoille Oulussa ja Kuusamossa. Oulun seminaarin aiheena ovat julkinen rakentaminen, hankinnat ja prosenttitaide. Kuusamossa pohditaan muotoilun ja taiteen paikallisuutta, ja lähituotantoa rakentamisen ja matkailun voimatekijänä. Tapahtumat koordinoi Pohjois-Suomen alueyhteyshenkilö Eija Nevala.
Koko Suomi
ALOITTAJA-valmenuksen tavoitteena on tarjota uransa alkuvaiheessa oleville palvelumuotoilijoille ja palvelumuotoilun opiskelijoille valmennuskokonaisuus, joka tukee heidän ammatillisen identiteettinsä kehittymistä sekä antaa konkreettisia välineitä oman työuran tavoitteiden asettamiseen ja niitä kohti etenemiseen. Koulutuksen järjestää Johanna Säynäjäkangas ja Sofia Forsberg, Qaswua Oy. Lisätietoa valmennuksesta täällä.
2019 myönnetty rahoitus
Mikkeli
Ornamo tuki Mikkeli Art & Design Weekend 2019 -tapahtumakokonaisuuden osana järjestettävää seminaaria ja verkostoitumisiltaa, jotka järjestää Etelä-Savon luovien alojen yhdistys – DeSavo ry yhteistyössä Mikkelin yliopistokeskuksen kanssa. Seminaarin teemana on kokemuksellisuus. Tavoitteena on johdattaa kuulijat tieteen ja taiteen rajapinnalle. Erityisesti pyritään tuomaan yhteen Itä-Suomen alueen ornamolaisia, joita on yhteensä lähes 100 Etelä- ja Pohjois-Savon sekä Pohjois-Karjalan alueella.
Turku
Ornamo tuki UMY:n järjestämää Onnistu muotoilijana -koulutuskokonaisuutta, jonka tavoitteena on tuoda luovan alan ammattilaiselle työkaluja ja osaamista oman ammatillisen timanttinsa hiomiseen ja houkuttelevan uravision luomiseen. Koulutus tukee kilpailukykyä ja kasvua lisäämällä itsetuntemusta, selkeyttämällä tavoitteita ja kehittämällä oman työn johtamista. Koulutuskokonaisuus koostuu neljästä askeleesta:
- Oman kilpailuedun löytäminen ja innostavan vision luominen (24.5.2019)
- Palveluiden tuotteistaminen ja myynti (syyskuu 2019)
- Kansainvälisen myynnin ensiaskeleet (lokakuu 2019)
- Tuotteiden ja palveluiden markkinointi (marraskuu 2019)
Tampere
Ornaamo tuki DesignOnTampereen Tampereella vuoden 2019 aikana järjestämää kolmen keskustelutilaisuuden sarjaa. Tilaisuuksien tavoite on lisätä keskustelua sekä alan sisällä että alan tekijöiden ja suuren yleisön välillä:
- Muotoilun iltapäivä -miniseminaari Kulttuuritalo Laikussa 13.3.
- DOT spot -haastattelut UPEE second hand -tapahtumassa Tampere-talolla 13.4.
- Muotoilutarinoita-paneelikeskustelu Aamulehden aulassa 12.9.
Lappi
Toiminimi Inka Maarika on saanut Ornamolta aluetoimintarahaa Lapin alueen luovien alojen yrittäjyyttä kehittävään hankkeeseen. Hankkeeseen kuuluu iltapäiväseminaari 14.12.2019 Lapin yliopistossa.
2018 myönnetty rahoitus
Mikkeli
Ornamo tuki kolmesta yrittäjästä koostuvaa Illumio-työryhmää, joka järjesti luovien alojen ammattilaisille suunnatun valaistus-workshopin Mikkelissä lokakuussa 2018, sekä järjesti kunnassa ensimmäistä kertaa upean valotapahtuman. Illumio oli kaikille avoin, valotaidetta ja kaupunkikulttuuria sisältävä tapahtuma. Työpajan ohjaajina toimivat valaistussuunnittelijat Annukka Larsen ja Elisa Hillgen.
Workshopissa Mikkelistä valittiin 1–2 valaistavaa julkista kohdetta, joihin valaistussuunnittelijan avustuksella luovien alojen ammattilaiset ideoivat väliaikaisen valoteoksen tai valaistuksen, päivää ennen varsinaisen tapahtuman alkua. Ehdotukset esiteltiin myös Mikkelin kaupungille mahdollisia pysyviä ratkaisuja ajatellen.
Tampere
Ornamo on antanut rahallisen panostuksensa Modus ry:n kahdelle digitaalisen markkinoinnin koulutuskokonaisuudelle. Koulutusten tarkoituksena on auttaa muotoilualan yrittäjiä huolehtimaan tulevista digitaalisen markkinoinnin haasteista.
Kursseilla opetetaan ammattimaista teoskuvausta, brändäystä ja markkinointia sosiaalisessa mediassa sekä perehdytään verkkokaupan alustoihin. Kaikki koulutukset järjestetään Tampereella ja jäsenet voivat valita niistä omiin tarpeisiinsa sopivat kurssit. Tarkoituksena on, että muotoilijat saisivat koulutusten myötä tukea oman liiketoimintansa kehittämiseen.
Koulutukset pidettiin keväällä 2019.
Lahti
Ornamo on mukana myös Lahdessa, jossa järjestettiin mediapaja. Mediapajan tulokset esiteltiin Lahti Design Weekin 2019 aikana. Mediapajassa Lahden ornamolaiset pääsivät oppimaan oman videomateriaalin tuottamista ja markkinoimaan osaamistaan liikkuvan kuvan kautta.
Mediapajan tavoitteena oli, että osallistuja pystyy jatkossa tuottamaan videomateriaalia itsenäisesti ja saavuttamaan sen avulla paikallista ja kansainvälistä tunnettuutta. Videoiden avulla osallistujat saavat aikaiseksi oman näköistä materiaalia eri tarkoituksiin, kuten lyhytvideoita sosiaaliseen mediaan.
Opastajina toimivat media- ja videoalan ammattilaiset.
Tekijöitä ja heidän töitään esiteltiin videoiden kautta tavalla, joka sopi Design Weekin kokonaisuuteen. Tavoitteena oli saavuttaa näkyvyyttä paikallisesti ja kansainvälisesti.
Ornamo tekee yhteistyötä alueellisten toimijoiden kanssa:
Design Kuopio (Kuopion rouvasväen yhdistys)
Muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Materia ry (Keski-Suomi)
Pohjois-Suomen muotoilijat Proto ry
Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry
Taideteollisuusyhdistys Konsti ry
Uuden muotoilun yhdistys UMY (Turku)