Inka Kangasniemi luotsaa Ornamon Pohjois-Suomen aluetoimintaa

Inka Kangasniemen tausta on saamelaisessa käsityöperinteessä. Kuva: Tanja Sanila.
Inka Kangasniemen tausta on saamelaisessa käsityöperinteessä. Kuva: Tanja Sanila.

Uusi ornamolainen, Inka Kangasniemi, 38, on inarilainen korutaiteilija ja teollisen muotoilun opiskelija. Vajaa vuosi sitten Kangasniemi perusti muotoilualan yrityksen, joka on muun muassa pilotoinut saamelaisen muotoilukasvatuksen konseptia. Vuoden 2017 alussa Kangasniemi aloitti myös Ornamon aluetoiminnan Pohjois-Suomen yhteyshenkilönä. Ota yhteyttä: pohjoissuomi@ornamo.fi.

1. Taustasi on saamelaisessa käsityöperinteessä. Miten se näkyy taiteessasi?

Hyödynnän taiteessani saamen käsitöissä käytettyjä tekniikoita ja materiaaleja, ne ovat minulle tuttuja ja helposti saatavilla. Esimerkiksi lumesta ja jäästä valmistamieni korujen rakenteena käytin saamelaisten naisten silkissä käytettävää hapsulankaa ja solmintatekniikkaa. Vaikka saamelainen identiteetti ei olekaan työskentelyni lähtökohtana, arktinen elämäntapa varmasti tulee töissäni esille.

2. Mitä haluat saada aikaan Ornamon aluetoiminnan yhteyshenkilönä?

Haluan päästä näköalapaikalle tutustumaan muotoilun mahdollisuuksiin alueen kehittämisessä. Minua kiinnostaisivat esimerkiksi luontaiselinkeinoista elävien ja muotoilijoiden yhteystyökuviot, sekä muotoilun näkökulma uusiutuvien luonnonvarojen hyödyntämisessä. Muotoiluajattelun käyttäminen maakunnan sote-palveluissa olisi myös erittäin tärkeä ja ajankohtainen asia.

3. Miksi liityit Ornamon jäseneksi ja mitä odotat jäsenyydeltä?

Ornamo antaa taustatukea ja ammatillista varmuutta sekä tarjoaa ammattiin liittyvää tietoa ja apua. Itselleni immateriaalioikeudet ovat olleet ajankohtaisia, sillä teollisoikeudet ovat alkavalle yritykselle haastavia ja vaativat perehtymistä.

Ornamon aluetoiminta 

Muotoilijoiden valtakunnallisena asiantuntijajärjestönä Ornamon tehtävänä on tukea ja palvella jäseniä asuinalueesta riippumatta. Syksyllä 2016 käynnistynyt aluetoiminta vahvistaa Ornamon roolia Länsi-, Keski-, Itä- ja Pohjois-Suomessa. Toimintaa järjestävät alueille nimetyt yhteyshenkilöt, jotka voivat hakea rahoitusta muotoilualan alueelliseen kehittämiseen. Lue lisää aluetoiminnasta.