Kiertotalous haastaa muotoilijat muutokseen

Kuinka yhdistetään suomalainen huippumuotoilu, resurssiviisaus ja innovatiiviset toimintamallit? Entä kuinka kestävistä palveluista saadaan houkuttelevia? Muotoilunpäivän seminaarin puhujat avaavat näköaloja kestävään muotoiluun ja kulutukseen.

Mari Pantsar, Sitran resurssiviisas ja hiilineutraali teema-alueen johtaja, johdattaa kuulijat pohtimaan kiertotaloutta nykyisten liiketoimintamallien haastajana.

”Tulevaisuudessa talouskasvu ei voi pohjautua luonnonvarojen enenevään käyttöön, vaan kilpailukykytekijöitä on löydettävä uusien teknologioiden, palvelujen ja liiketoimintamallien avulla. Tuotteet on lähtökohtaisesti suunniteltava siten, että niiden arvo ja materiaalit säilyvät kierrossa. Muotoilulla on tässä keskeinen rooli”, Pantsar luotaa.

”Yhdistämällä suomalainen huippumuotoilu, resurssiviisaus ja innovatiiviset toimintamallit voimme napata kokoamme suuremman siivun maailman kasvavilta cleantech-markkinoilta. Kilpailu on kuitenkin kovaa, monet muutkin maat haluavat edelläkävijöiksi, joten meidän on oltava nopeita.”

Päivää jatkaa VTT:n erikoistutkija Maria Antikainen, joka pureutuu kiertotalouteen kuluttajan näkökulmasta ja pohtii kuinka saada kestävistä palveluista houkuttelevia. Antikainen esittelee Muotoilupäivän yleisölle alustavia tuloksia AARRE-hankkeesta, jossa luodaan VTT:n johdolla uutta, käyttäjälähtöistä kiertotalouden liiketoimintaa yhdessä yritysten ja asiakkaiden kanssa. Toimintamalleina ovat nopeat kokeilut.

Puheenvuorojen jälkeen iltapäivä huipentuu Ornamo-palkintoehdokkaiden paneelikeskusteluun, jota moderoi toimittaja Sallamaari Muhonen. Ääneen pääsevät tänä vuonna tekstiilisuunnittelija Pirjo Kääriäinen, tekstiiliyrittäjät Saana Sipilä ja Olli Sallinen sekä automuotoilija Pasi Pennanen. Mukana on myös sisustusarkkitehti Simo Heikkilä, joka valitsee vuoden 2016 Ornamo-palkinnon saajan. Voittaja palkitaan 5 000 euron stipendillä.

 

Muotoilupäivä 2016

Aika: Keskiviikkona 20.4.2016 klo 15−18
Paikka: Black Box Musiikkitalo, Mannerheimintie 13, Helsinki

 

Osallistu keskusteluun somessa: #muotoilupäivä16 #ornamopalkinto16

Voit seurata tilaisuutta tältä sivulta myös streamattuna!

Aiheeseen liittyvä sisältö

Blogi

Kestävät ratkaisut tarvitsevat muotoilua

Ornamon toiminnanjohtaja Salla Heinänen pohtii, miten luonnonvarojen väheneminen, väestönkasvu ja ilmastonmuutos pakottavat yhteiskunnat muuttumaan tehokkaammiksi ja vähäpäästöisemmiksi. Resurssien viisas käyttö on nousemassa kansainväliseksi kilpailuvaltiksi: toisin…

Lue lisää
Blogi

Muotoilijoita tarvitaan pelastamaan maailma

Michael Lettenmeier kaipaa muotoilijoita mukaan kehittämään resurssiviisasta maailmaa. Kaivataan uusia ratkaisuja asumiseen, liikkumiseen ja syömiseen, jotta suomalaisten materiaalijalanjälki saadaan putoamaan…

Lue lisää