Kuinka saada ensimmäinen työpaikka muotoilijana?

Antti Kujala kertoo, että Suunnon haastatteluissa teetetään yleensä joku tehtävä, esimerkiksi ”suunnittele mobiilisovellus urheilijoille viidessä minuutissa".
Antti Kujala kertoo, että Suunnon haastatteluissa teetetään yleensä jokin tehtävä, esimerkiksi ”suunnittele mobiilisovellus urheilijoille viidessä minuutissa". Kuva: Markus Wechselberger

Luo selkeä portfolio. Tee ytimekäs CV. Pyri tapaamaan työnantajaa kasvotusten. Mitä muita vinkkejä kolmen kasvavan muotoiluvetoisen suomalaisyrityksen rekrytointivastaavat antavat ensimmäistä työpaikkaansa metsästäville muotoilijoille?

Kirsikka Vaajakallio, Hellon: ”Paikkaa ohutta portfoliota sosiaalisilla taidoilla”

Kirsikka Vaajakallio

Kirsikka Vaajakallio

Uran alussa muotoilijan tarjooma näyttää paperilla vaatimattomalta, ja persoonaa on vaikea saada esiin.  Siksi aloittavan muotoilijan olisi tärkeää päästä tapaamaan rekrytoivaa esimiestä.  ”Aina voi ehdottaa, että tulisi esittelemään omaa portfoliotaan”, kertoo Kirsikka Vaajakallio.

CV:tä ja portfoliota kannattaa ajatella työnäytteenä omasta osaamisesta. 

Kun tavataan kasvotusten, sosiaalisilla taidoilla ja oppimiskyvyllä voi paikata ohutta portfoliota. Jos ei saa kahdenkeskistä tapaamisaikaa, kannattaa mennä tilaisuuksiin, joissa on alan asiantuntijoita. Piirit ovat pienet, ja tutuilta kysellään usein suosituksia. Kerran luodun vaikutelman merkitys kertaantuu. CV:ltä ja hakemukselta Vaajakallio toivoo lyhyyttä ja ytimekkyyttä, jotta olennainen tieto on helposti silmäiltävissä. Valokuva kannattaa laittaa mukaan. CV:n ja portfolion laatimista kannattaa ajatella työnnäytteenä omasta osaamisesta. Vaajakallio muistuttaa, että aito innostus välittyy ihmisen olemuksesta: ”Haen tyyppiä, jolla on itseluottamusta ja kykyä kehittyä. Hän ei ehkä osaa ihan joka asiaa, mutta oppii”.

Aleksi Hautamäki, Bond: ”Korosta teknisiä taitojasi”

Aleksi Hautamäki

Aleksi Hautamäki

Aleksi Hautamäen mukaan harjoittelu on paras tie ensimmäiseen työpaikkaan. ”En ole palkannut ketään ilman harjoittelua. Olemme lukuisia kertoja palkanneet pätevän harjoittelijan työsuhteeseen harjoittelun jälkeen”, Hautamäki sanoo.

Portfoliossa on olennaista tuoda oma osuus ryhmätöissä selkeästi esille. 

Harjoittelun aikana selviää, mitä ihminen osaa ja mihin hän pystyy. Harjoittelija voi tehdä hyvän vaikutuksen sillä, että ilmaisee aktiivisesti halunsa osallistua suunnitteluun ja vaikka asiakaspalavereihin: ”Jos työnantajalla ei ole antaa tehtävää, voi tarjoutua auttamaan kiireistä työkaveria” , Hautamäki kuvailee. Harjoittelijoiden arvioinnissa painotetaan työkalujen hallintaa, koska harjoittelijat tekevät paljon projektien tuotantopuolta

Portfoliossa on olennaista tuoda oma osuus ryhmätöissä selkeästi esille. Teknisiä taitoja kannattaa korostaa ja käytetyt ohjelmat mainita, koska se auttaa arvioimaan, sopiiko työskentelytapa yrityksen toimintaan.

Portfolion kanssa kikkailuun ei Hautamäen mielestä kannata tuhlata aikaa. ”Paras on yksinkertainen kotisivu, tai vaikka Behance−profiili, jossa tausta on neutraali ja vain työt näkyvät”.

Antti Kujala & Petra Rosvall, Suunto: ”Intohimo ratkaisevampaa kuin koulutus”

Petra Rosvall

Petra Rosvall

Jos onnistuu vakuuttamaan portfoliolla, niin koulutuksella ei ole väliä. Aina työkokemuskaan ei ratkaise: ”Meillä on ollut rinnakkain tyypit, joista toisella hyvät paperit ja toisella intohimo. Olemme ottaneet sen, jolla on intohimo”, Antti Kujala kuvailee.

Työkokemuksen puutetta voi kompensoida olemalla mukana non−profit−projekteissa.

Viimeksi kun Suunto haki muotoilijaa, hakemuksia tuli 200. Omaperäinen tai erityisen hyvin yrityksen maun kanssa linjassa oleva tyyli auttavat erottautumaan. ”Sopivan matchin löytäminen vaatii alan yrityksiin perehtymisen lisäksi itsetuntemusta”, Petra Rosvall kertoo.

Työkokemuksen puutetta voi kompensoida olemalla mukana non−profit−projekteissa, osallistumalla kilpailuihin tai tekemällä kuvitteellisia projekteja. LinkedIn:ssä voi esitellä seminaareja, koulutuksia ja yhteisöjä, joissa on ollut mukana

Suunnon haastatteluissa teetetään yleensä joku tehtävä, esimerkiksi ”suunnittele mobiilisovellus urheilijoille viidessä minuutissa”. Näin nähdään, miten hakija ajattelee ja esiintyy paineen alaisena. Haastatteluissa kysytään myös, onko hakija perehtynyt johonkin yrityksen tuotteeseen. ”On tärkeää, että mieleen tulee kehitysajatus tai tulevaisuuden skenaario”, Rosvall jatkaa.

Keitä he ovat

Kirsikka Vaajakallio toimii palvelumuotoilutoimisto Hellonilla palvelumuotoilijana ja henkilöstövastaavana.
Aleksi Hautamäki hoitaa tila− ja kalustemuotoilijoiden rekrytoinnin Bondissa, joka on brändien suunnitteluun keskittyvä designtoimisto.
Antti Kujala ja Petra Rosvall vastaavat designtiimistä Suunnolla, joka tunnetaan erityisesti urheilukelloistaan.

Teksti: Veera Saarelainen