Haastattelussa WSP:n Design Studion Pia Salmi: ”Laadukas ja erottuva muotoilu on kaupungeille markkinointivaltti”

Turun Myllysilta
Turun Aurajoen ylittävän Myllysillan valaistussuunnittelu oli Pia Salmelle opettavainen kokemus. ”Teimme valaisimien kanssa testauksia Lauttasaaren sillan alla, jotta ymmärtäisimme, miten vesi ja valo käyttäytyvät yhdessä.” Kuva: Esko Keskioja

Kesäkuun kuntavaaleissa äänestetään merkittävistä mutta arkipäiväisistä kysymyksistä, kuten asumisesta, kaupunkikehittämisestä sekä sosiaali- ja terveyspalveluista. Muotoilu on kuntien eri sektoreilla yhä useammin tarjoamassa ratkaisuja muutospaineisiin. Ornamon juttusarjassa muotoilijat ja kuntien edustajat kertovat, missä ovat muotoilun paikat ja mahdollisuudet kunnissa. 

Piia Salmi

Pia Salmi

Pia Salmen luotsaama Design Studio on yhdyskuntarakentamisen konsulttiyhtiö WSP:n julkisten ympäristöjen muotoiluun erikoistunut yksikkö. Design Studion projektit pitävät sisällään muun muassa valaistus- ja opastesuunnittelua sekä kaluste- ja muita muotoilutöitä. Kunnat ja kaupungit ovat merkittäviä asiakkaita, joille toimivuus ja laatu ratkaisevat.  ”Kun aloitin 25 vuotta sitten, muotoilu oli kaupungeissa harvinaista. Monella oli asenne, että se on turhaa tai pelkkää koristelua. Nykyään tilanne on erilainen: kaupungit haluavat erottua ja osaavat hakea muotoilijalta tukea siihen”, Salmi kertoo.

Tampereen raitiovaunuprojekti on Salmen mukaan hyvä esimerkki siitä, miten kaupunki voi käyttää muotoilijaa apuna suurhankkeen kaikissa vaiheissa. Yksityiskohdat ratikkapysäkeistä vaunujen sisustukseen ja istuimiin ovat osa isoa muotoilukokonaisuutta. ”Ratikan punainen sävymaailma sopii yhteen Tampereen punatiilisten tehdasrakennuksien kanssa. Väri kertoo heti, että nyt ollaan nimenomaan Tampereella. Laadukas ja erottuva muotoilu onkin kaupungeille myös markkinointivaltti”, Salmi muistuttaa.

WSP:n uusi Healthy Spaces -konsepti tuo kaupunkisuunnitteluun uutta otetta. Hyvinvointia edistävän kaupunkitilan suunnittelussa lähdetään jalkaisin tai pyörällä liikkuvan ihmisen näkökulmasta: millainen reitti inspiroi liikkumaan, missä kohdin on tarve levähtää tai miten puut tarjoavat varjoa loppukesän helteillä. Pia Salmi toteaa, että konsepti vaatii yhteistyötä muotoilijoiden, maisema-arkkitehtien, liikennesuunnittelijoiden ja infrasuunnittelijoiden kesken.

”Kun tehdään kaupunkilaisille kivaa aluetta, on tärkeää, että otetaan heidän tarpeensa huomioon. Alueelle pitää suunnitella tarpeeksi roska-astioita ja istuskelun voi mahdollistaa penkkien lisäksi vaikka istutuksen reunuksien muotoilulla. Healthy Spaces on myös ekologista suunnittelua: esimerkiksi hulevesien hyödyntäminen kasvuston hoidossa on ilmastoteko”, Salmi toteaa.

Pia Salmi innostui tilamuotoilusta kaupunkitilaohjeiden laatimisen kautta. Diplomityössään hän tutki Helsingin kaupungin ulkokalusteiden pintamateriaaleja muun muassa kunnossapidon näkökulmasta ja suunnitteli kaupungille uusia penkkimalleja. ”Kaupunkitilaohje, jossa kerrotaan vaikka kunkin kaupunkikeskustan värisävyt ja kivetysten oikea malli, helpottaa kunnossapitoa ja myös auttaa kaupunkilaisia hahmottamaan kaupunkitilaa enemmän kokonaisuutena. Myös ergonomia otetaan suunnittelussa huomioon”, Salmi kertoo.

Muotoilija voikin tuoda infrasuunnitteluun näkökulmia, joita muut ammattilaiset eivät ole huomanneet ajatella. Monialaisissa projekteissa tietotaitoa käytetään loppukäyttäjien eduksi. ”On ihanaa olla muotoilijana nimenomaan insinööritoimistossa, koska vastaus jokaiseen tekniseen haasteeseen löytyy oman talon sisältä”, Pia Salmi summaa.

Teksti: Riina Nygrén

Tämä artikkeli ilmestyi ensimmäisen kerran Ornamon lehdessä 1/2021. Juttua on päivitetty verkkoon.