Muotisuunnittelija, suojaa työsi ja varmista oikeutesi – Muista nämä viisi asiaa!

Malleja muotinäytöksessä
Photo by Kris Atomic on Unsplash.

Millä suojamuodolla vaatekappaleen voi suojata? Mitkä oikeudet vaativat rekisteröintiä? Mihin muotisuunnittelijan täytyy kiinnittää sopimuksissa erityistä huomiota? Ornamon lakimies Iiris Adenius kokosi muotisuunnittelijalle aineettomien oikeuksien muistilistan. Nappaa tärpit talteen!

1. Ideoita ei voi suojata – ainoastaan idean ilmenemismuoto saa suojan

Ideat eivät voi sellaisenaan saada suojaa. Ainoastaan idean ilmenemismuoto eli valmis vaate- tai muotiluomus voi saada joko tekijänoikeudellista tai teollisoikeudellista suojaa. Kun keskustelet yhteistyökumppaniesi kanssa, varmista ideoidesi pysyminen luottamuksellisena solmimalla salassapitosopimus.

2. Yhteen vaatekappaleeseen voi kohdistua useampi immateriaalioikeus

Vaatekappaleen tai muun muotiluomuksen suoja muodostuu useasta eri immateriaalioikeudellisesta suojasta, joista esittelemme seuraavaksi neljä tapausta. Tavaramerkki suojaa tyypillisesti brändiä, tai tuotteen tai malliston nimeä, mutta tavaramerkillä voi suojata myös värin tai kuosin. Myös mallisuojalla voidaan suojata kuosi tai erikoisempi malli. EU:n sisällä rekisteröimätön mallisuoja suojaa laajasti tunnettuja malleja ja kuoseja kolmen vuoden ajan. Tekijänoikeus sen sijaan voi soveltua mallin tai kuosin suojaamiseen, jos suojauksen kohde on riittävän itsenäinen ja omaperäinen. Patentilla voidaan suojata esimerkiksi kankaaseen liittyvä tekninen ratkaisu, tai vaikkapa vaatekappaleen älytekniikka. Perehdy huolella eri suojamuotoihin!

3. Osa oikeuksista syntyy automaattisesti – osa vaatii rekisteröintiä

Tekijänoikeudellinen suoja syntyy automaattisesti, ilman että sen haltijan täytyy tehdä erityistoimenpiteitä suojan saamiseksi. Tekijänoikeudellisen suojan edellytyksenä kuitenkin on, että teoskynnys ylittyy, eli tuote on riittävän omaperäinen ja itsenäinen. Kannattaa muistaa, että suomalaisen tulkintakäytännön mukaan teoskynnys on korkealla kaikenlaisille käyttöteoksille, kuten vaatteille. Myös rekisteröimätön mallioikeus syntyy automaattisesti, kun taas rekisteröity mallioikeus vaatii luonnollisesti rekisteröintiä. Aktiivisia toimia vaativat lisäksi teollisoikeuksien saavuttaminen sekä patentti. Teollisoikeudet saadaan tyypillisimmin rekisteröimällä, mutta osa teollisoikeuksista voidaan saavuttaa myös vakiinnuttamisen kautta.

4. Yhdistä eri suojamuotoja parhaan suojan saavuttamiseksi

Samaa vaatekappaletta voidaan suojata useammalla immateriaalioikeudellisella suojalla, ja paras suoja saavutetaankin yhdistämällä eri suojamuotoja.

Oikeuksien hallinnoinnin kannalta suoja on sitä vahvempi, mitä useampi suojamuoto siihen kohdistuu.

5. Tarkkuutta sopimuksiin!

Muotisuunnittelijan kannattaa kiinnittää erityishuomiota sopimuksiinsa. Sopimusten perusteella omia oikeuksiaan voi suojata tehokkaasti, mutta niillä saatetaan myös tahattomasti luovuttaa oikeuksia yhteistyökumppanille. Kiinnitä aina huomiota sopimusten immateriaalioikeuslausekkeisiin ja ole erityisen tarkkana, mikäli sopimuksessa puhutaan oikeuksien omistuksesta tai siirtämisestä. Käy yhteistyökumppanisi kanssa tarkasti läpi, mitä oikeuksia yhteistyön aikana syntyy, kuka ne saa aikaiseksi, kuka ne omistaa yhteistyön jälkeen ja kenellä on oikeus hyödyntää niitä.

Tarvitsetko neuvoja aineettomiin oikeuksiin tai sopimuksiin liittyen?

Ornamon lakimies neuvoo jäseniä lakiasioissa maksutta. Ota yhteyttä!
Ornamon jäsenet voivat myös ladata kirjautumisen takaa löytyviltä jäsensivuilta Ornamon sopimuspohjamallit työnsä tueksi. Sopimuspohjat on tarkoitettu avuksi kaikkien tarpeellisten sopimuskohtien muistamiseen sekä esittämään suunnittelijan kannalta hyviä sopimuskäytäntöjä. Lataa sopimusmallit täältä.