Oma kädenjälki vaatii rauhaa ja vapautta

Keraamikko Nathalie Lautenbahcer työhuoneellaan Kauklahdessa, Espoossa. kuva: Anni Koponen
Keraamikko Nathalie Lautenbahcer työhuoneellaan Kauklahdessa, Espoossa. kuva: Anni Koponen

Keraamikko, muotoilija Nathalie Lautenbacherin työviikko koostuu opetustöistä Aalto-yliopistolla sekä keramiikan tekemisestä omalla pajalla.

”Kiinnostukseni keramiikkaan syntyi Helsingin kuvataidelukion keramiikan kursseilla. Keramiikan työstäminen on verkkaista, mikä sopii minulle. En vielä lukiossa tiennyt miten keramiikasta voi saada ammatin, mutta opettajani heitti ilmoille ajatuksen, että voisin opiskella sitä TaiKissa. Ja kyllä ala jo heti opintojen alussa tuntui omalta.

Oma paja ja sen tuoma vapaus ovat minulle tärkeitä. Teen satunnaisesti suunnittelutöitä teollisuudelle, mutta oma studiotuotanto on keskiössä: käsityönä tehdyt astiat ja muu pöydän kattamiseen liittyvä esineistö.

Todella tärkeä osa työtäni on myös se, että toimin lehtorina Aalto yliopistossa. Olen opettanut siellä valmistumisestani saakka. Yliopistolla ollaan hyvin kartalla siitä, mitä alalla tapahtuu. Siellä vaikutetaan siihen, mihin ala suuntautuu. Jatkamalla omaa taiteellista työtäni opetustyön rinnalla pääsen seuraamaan läheltä sitä, mistä ihmiset maailmalla ovat kiinnostuneita.

Työni on tällä hetkellä sopiva kombinaatio sosiaalisuutta ja omaa rauhaa. Aallossa tapaan paljon ihmisiä, kun taas pajalla voin nauttia hiljaisuudesta.

Tuntuu, että opetus yliopistossa on nykyään laaja-alaisempaa, mutta toisaalta tutkintoaikoja pyritään vauhdittamaan ja opiskelun tahti on välillä aika hurjaa. Muutenkin tekemisen tahti kaikkialla ympärillämme on kiihtynyt kovaa vauhtia. Liian harvoin on hetkiä, jolloin voimme keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan. Tämä pajani on sellainen kupla muusta maailmasta, jossa voin olla vähän aikaa rauhassa – usein viikonloppuisin.

Ornamon jäsenenä arvostan ensisijaisesti aktiivista näyttelytoimintaa.”

Kuka?

Nathalie Lautenbacher (ent. Lahdenmäki)
Muotoilija, keraamikko
Vapaa suunnittelija, toimii myös lehtorina Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa.
Valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun keramiikka- ja lasisuunnittelun osastolta.

Nathalie Lautenbacherin piensarjatuotantona valmistettua esineistöä on esillä Ornamon ja Designmuseon juhlanäyttelyssä Enter and Encounter – Kutsu huomiseen. Designmuseo 24.3.–22.10.2017.

Teksti: Saara Argillander