Ornamo: TKI-tuen korotus tarvitaan –  se valaa luottamusta tulevaisuuteen

Ornamon toiminnanjohtaja Salla Heinänen.
Ornamon toiminnanjohtaja Salla Heinänen. Kuva: Anni Koponen

TKI-rahoituksen nostaminen ei saa jäädä koronakriisin jalkoihin, muistuttaa muotoilualan asiantuntijajärjestö Ornamo. Vahva innovaatiopolitiikka ja lähivuosina valmistuva aineettomien oikeuksien strategia luovat Suomelle kestävän kasvun ja uuden työn mahdollisuuksia muuttuneessa maailmantilanteessa.

TKI-rahoituksen nostaminen 4 prosenttiin bruttokansantuotteesta on keskeinen tavoite luovan talouden aloille, kuten muotoilulle.

“Tavoite uhkaa karata liian kauas, jos TKI-tukia ei päätetä nostaa ensi vuoden budjetissa. TKI-toiminta ei saa jäädä koronakriisin hoitamisen jalkoihin. Päinvastoin, nyt on oikea aika investoida IPR-intensiivisiin aloihin ja yrityksiin, joiden tuottama aineeton arvo on ratkaiseva kilpailutekijä Suomelle. Tämä kannattaa yhdistää tulevaan kansalliseen ipr-strategiaan”, sanoo Ornamon toiminnanjohtaja Salla Heinänen.

Muotoilu on itsessään IPR- ja tietointensiivinen ala. Kokoaan merkittävämmän luovasta alasta tekee aineeton arvo, jota muotoiluinvestoinnit tuottavat asiakastoimialoille. Tätä suomalaisen teollisuuden ja palvelutalouden skaalattavaa arvonluontia ovat esim. brändiarvo, lisensoitavat tavaramerkit tai mallisuojat.

”Etenkin koronakriisin aiheuttamassa turbulentissa tilanteessa on tärkeää, että innovaatioiden taloudellinen hyödyntäminen saa tarvitsemansa tuen. Meillä ei ole varaa hukata uusia palveluja, keksintöjä tai prosesseja, joissa on mahdollisuus kehittää merkittävää skaalautuvaa liiketoimintaa, kasvua ja työtä. Se on nykypäivän kilpailuetu”, Heinänen jatkaa.

Suomen TKI-tuet tulee nostaa 4 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Jotta tavoitteeseen päästään vuoteen 2030 mennessä, nykyisiä tukia tulee kasvattaa noin sadalla miljoonalla eurolla vuosittain.