Ornamon helmikuu: Teosmyyntiin valmistautumista ja työelämän teemoja

Ennätyssuuri Teosmyynti-tapahtuma rakentui

Ornamossa valmistauduttiin helmikuussa Ornamon Teosmyyntiin, joka pidetään Helsingin Kaapelitehtaan Puristamossa 9.–17.3. Uniikin designin ja taidekäsityön myyntitapahtumassa on tänä vuonna teoksia yli 140 taiteilijalta. Kaikki teokset ovat valmistuneet viimeisten kolmen vuoden aikana, joten myyntinäyttely tarjoaa katsauksen siihen, mikä taideteollisessa taiteessa on juuri nyt ajankohtaista. Tänä vuonna mukana on myös monia teoksia, jotka ottavat kantaa yhteiskunnallisesti. Esiin nousevat niin ilmastonmuutos ja muovijätteen vaikutukset vesistöihin kuin vallan rakenteet yhteiskunnassa.

Ornamon lehti pureutuu työelämän kysymyksiin

Ornamo tukee jäsenistöään työhyvinvoinnin ja uralla jaksamisen saralla. Helmikuussa ilmestyneessä vuoden ensimmäisessä lehdessä tarkastellaan sitä, miten työ joustaa luovalla alalla. Lue artikkelimme työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisesta muotoilualalla sekä taiteilijan työssä jaksamisesta. Sisustusarkkitehti ja arkkitehti Susanna Kallio kertoo, kuinka työympäristö voi tukea työtä ja työssä jaksamista. Ornamossa käynnistyi myös helmikuussa haku Kelan kustantamalle Kiila-kuntoutuskurssille, joka järjestetään Ruissalon kylpylässä. Kuntoutuksen tavoitteena on parantaa työkykyä ja tukea työelämässä pysymistä.

Tarkastelimme maahanmuuttajien työllistymistä muotoilualalle

Suomi kiinnostaa nuoria ulkomaisia muotoilijoita, mutta he joutuvat tekemään hartiavoimin töitä työllistyäkseen. Ornamon muotoilun asiantuntija Petra Ilonen ruotii blogikirjoituksessaan syitä, jotka hidastavat maahanmuuttajien työllistymistä. Japanilainen tekstiilitaiteilija Aoi Yoshizawa ja syyrialainen sisustusarkkitehti Mustafa Alshihani kertovat Ornamon lehdessä, miten he ovat löytäneet paikkansa muotoilualalta Suomessa alun vastoinkäymisistään huolimatta. Koostimme myös vinkit ulkomaisen työntekijän palkkaamiseen.

Osakeyhtiön perustaminen helpottuu

Oikeusministeriö tiedotti helmikuussa, että osakeyhtiön perustaminen helpottuu heinäkuussa, kun 2 500 euron alkupääomaa ei enää tarvita. Koostimme verkkoartikkelin siitä, millaisia mahdollisuuksia osakeyhtiö voi muotoilijalle ja taiteilijalle avata. Ornamo on ollut myös perustamassa muotoilijoille räätälöityä liiketoimintakoulutusta yhdessä Markkinointi-instituutin ja Faros & Com Oy:n kanssa. Koulutuksessa suoritetaan Liiketoiminnan perustutkinto. Hakuaika koulutukseen käynnistyi helmikuussa ja ensimmäiset opiskelijat aloittavat koulutusohjelmassa toukokuussa.

Vaikutimme kulttuuripolitiikkaan

Helmikuussa jätimme lausunnon merkittävään poliittiseen kokonaisuuteen. Taide- ja taiteilijapolitiikan suuntaviivat -työryhmän loppuraportti linjaa valtion politiikkaa pitkälle tulevaisuuteen. Kysyimme näkemyksiä myös jäseniltämme avoimen verkkokyselyn kautta. Keskityimme lausunnossamme muotoilun ja taidekäsityön asemaan. Kannatimme mm. sitä, että valtionhallinnon eri sektorit tekisivät enemmän yhteistyötä niin, että muotoilijat saisivat tarvitsemaansa tukea sekä työ- ja elinkeinoministeriön että opetus- ja kulttuuriministeriön kautta. Kommentoimme myös mm. ajatusta taiteilijapalkasta ja korostimme, että kokeilussa tulee huomioida eri alojen ominaispiirteet niin, että myös taidekäsityön tarpeet tulevat huomioiduiksi. Voit katsoa Ornamon ja lähes 90 muun tahon lausunnot täältä.

Palvelumuotoilijoille tekeillä RT-kortti

Vaikutamme Ornamossa ammattimaisen palvelumuotoilun käyttöön rakennusalalla. Annoimme lausunnon Rakennustietosäätiö RTS:n toimikunnan valmisteleman Palvelumuotoilun RT-kortin luonnoksesta. Kortin on tarkoitus valmistua kevään aikana. Toimikunnassa ovat olleet mukana Creadesignin muotoilijat Hannu Kähönen ja Anna-Sofia Juntunen. Ornamon muotoilun asiantuntija Petra Ilonen osallistui helmikuussa workshoppiin, jossa kehitettiin edelleen RT-korttia.

Tämä on Ornamon kooste kuluneen kuukauden kuulumisista. Kerromme aina kuun viimeisenä torstaina, mitä kaikkea Ornamossa tapahtuu joka kuukausi.

#ornamotekisentaas
#vainornamonjutut