Senioritalosta tuli totta

Ulla-Maija Vikman Ars Longan kattoterassilla, jonne on tulossa lenkkipolku rollaattoreille.
Ulla-Maija Vikman Ars Longan kattoterassilla, jonne on tulossa lenkkipolku rollaattoreille. Idea tuli Tukholmasta, missä työryhmä kävi tutustumassa sikäläiseen senioritaloon. Kuva: Atte Leskinen

Taiteilijat ja muotoilijat tarvitsevat yhteisöllistä senioriasumista, josta voi syntyä myös uudenlaista taiteellista yhteistyötä. Moni kun ei lopeta työskentelyä eläkkeelle päästyään. Lisäksi eläkkeellä olevien taiteilijoiden taloudellinen toimeentulo on usein heikkoa, joten on tarvetta kohtuuhintaisille, kivoille ja muunneltavissa oleville senioriasunnoille. Tällaisia ajatuksia oli Pro Finlandia -palkitulla tekstiilitaiteilijalla Ulla-Maija Vikmanilla (s. 1943), kun hän ryhtyi pyynnöstä vetämään Ornamon senioritalohanketta vapaaehtoisprojektina.

Vuonna 2011 ensimmäisen kerran ilmaan heitetystä ideasta kasvoi kiinteistöyhtiö Ars Longa, jossa ovat mukana Ornamon senioritaloyhdistyksen lisäksi Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö, Suomen Kirjailijaliitto sekä Kuvasto ry. Talo nousee Helsingin Kalasatamaan. ”Nyt tuntuu hienolta, että unelmasta ihan konkreettisesti tulee totta”, Vikman iloitsee. Hän ei ryhtyisi projektiin uudestaan, jos tietäisi, mitä se vaatii. ”Hanke olisi ollut helpompi toteuttaa, jos perusrahoitus olisi tullut asukkailta ja lainasta”, Vikman sanoo.

Talosta tulee kuitenkin vuokratalo, joten rahoitusta haettiin yhdistyksiltä ja julkisilta toimijoilta. Useiden kielteisten vastausten jälkeen hanke pääsi alkuun Ornamon myöntämällä 6 000 euron Kipinä-rahalla. Ornamo-Säätiö myönsi senioritalolle 30 000 euroa. Taikelta tuli julkisivutaidetta varten apuraha, jonka valmisteluun saadun osuuden Ulla-Maija Vikman ja Kirsi Kivivirta lahjoittivat senioritaloyhdistykselle. Kulttuurirahasto ja Svenska Kulturfondet antoivat senioriasumisen kehittämiseen pienempiä apurahoja, joita käytettiin suunnitteluttelutyöpajoihin sekä TaT Antti Piriseltä tilattuun selvitykseen yhteisöllisestä senioriasumisesta.

Mesenaatti.me-palvelussa tehtiin joukkorahoituskampanja, mutta keräystavoite ei toteutunut. ”Oli hienoa, että niin monet tunnetut taiteilijat lahjoittivat teoksiaan”, Vikman toteaa. Nyt teoksia myydään yrityksille hankkeen kustannusten kattamiseksi. Varainhankinta siis jatkuu.

Taloon tulee näyttelytila. Yhteisiä tiloja ei saatu niin paljon kuin haluttiin, sillä lainan takaavan asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n säännöt asettivat rajoituksia. Liikuntamahdollisuuksia pidettiin tärkeimpänä, joten esimerkiksi verstasta ei todennäköisesti pystytä toteuttamaan.

NAL-asunnot rakennuttaa samaan kortteliin asuntoja 18–29-vuotiaille nuorille ja Setlementtiasunnot opiskelija-asuntoja. Kolmen talon yhteisrakennuttamisen tuloksena vuokra-asunnoista tulee kohtuuhintaisia. ”Kumppanit ovat kokeneita rakennuttajia, ja siitä on ollut paljon hyötyä”, Vikman toteaa. Tavoitteena on sukupolvien kohtaaminen, ja siinäkin taiteella on oma paikkansa.

Hae asukkaaksi

Ars Longa -senioritaloon tulee 56 vuokra-asuntoa, joita voivat hakea 55 vuotta täyttäneet kuvataiteilijat, kirjailijat, muotoilijat ja taiteilijat. Haku on käynnissä 31.8.2019 asti, ja muuttamaan on tarkoitus päästä helmikuussa 2020. Arvioitu neliövuokra on 16 euroa.

Asuntojen haku tapahtuu ensisijaisesti sähköisesti Ars Longan verkkosivulta www.arslongatalo.fi, jolla on tarkemmat hakuohjeet sekä pohjapiirrokset. Sivulta voit myös tulostaa hakukaavakkeen tai tilata sen asiakaspalvelusta info@arslongatalo.fi, puh 040 4119913.

Kunkin alan ammattilaisista muodostetut työryhmät arvioivat hakijan asunnon tarpeen ja kyseisen alan ammatillisen osuuden. Asukasvalinta tapahtuu ARA:n määrittämien kriteerien mukaisesti.

Teksti: Tuula Toivio