Sisäinen kello ja lisähappea

Henkilökunnan keittiötilat rohkaisevat istumaan alas. Kuva: Eric Laignel

Amerikan sisustusarkkitehtien liitto ASID tutki työhyvinvointia ja remontoi uudet toimitilansa tutkimustulosten pohjalta. Asidin toimitusjohtaja Randy Fiser tietää, että hyvin suunniteltu työtila maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.

Iso neuvotteluhuone muuntuu tapahtumatilaksi ja luentosaliksi. Kuva: Eric Laignel

Mitä tutkimuksenne tulokset kertovat?

Toimistosuunnittelu parantaa ympäristön laatua, tyytyväisyyttä, työntekijöiden terveyttä, hyvinvointia, tehokkuutta ja työsuhteiden keston pitenemistä. Investointi on selkeästi maksanut itseään takaisin tuottavuuden kasvulla ja energiasäästöillä, myös hiilijalanjälki on pienentynyt.

Millaisiin tilaratkaisuihin päädyitte?

Henkilökohtaisia työpisteitä ei enää ole. Tiimityöskentelyä varten on erilaisia tiloja, on hiljaisia tiloja ja kaikissa työpisteissä voi seistä tai istua. Isommat tilat ovat muunneltavissa neuvotteluhuoneiksi, luentosaliksi tai sosiaaliseksi tilaksi tapahtumaa varten. Tiloja voi varata helposti sovelluksella.

Miten kestävä kehitys näkyy teillä?

Kaikki käytettävät materiaalit ja huonekalut kartoitettiin systemaattisesti erilaisten standardien pohjalta. Valaistus toimii liikesensoreilla ja päivänvalossa keinovalo vähenee automaattisesti. Aurinkosensorit monitoroivat ikkunoita ja kaihtimia. Käytämme uusiutuvaa energiaa ja sitä säästetään optimaalisesti.

Millaisia teknologia-innovaatioita otitte käyttöön?

Edellä mainittujen lisäksi asensimme sisäiseen kelloon perustuvan valaistusjärjestelmän, joka jäljittelee valon lämpötilan muutoksia päivänvalon mukaan. Sisäisen rytmin häiriintyminen vaikuttaa tarkkaavaisuuteen, verenpaineeseen, stressitilan nousuun ja aiheuttaa väsymystä. Säätelemme toimiston happitasapainoa. Työntekijät eivät väsy iltapäivisin ja tehokkuus on parantunut huimasti.

Sovelluksen avulla voi ottaa yhteyttä työntekijöihin sekä varata tiloja. Kuva: Eric Laignel

Olet puhunut ravinnon ja liikunnan merkityksestä työtehokkuuteen, kertoisitko lisää?

Toimistossamme on tarjolla terveellisiä välipaloja, esimerkiksi lautaset ovat myös tarkoituksella pienempiä. Tilat on suunniteltu kannustamaan aktiivisuutta. Roskakorit esimerkiksi sijaitsevat ainoastaan kahvihuoneessa. Meillä on liikuntahaasteita ja kannustamme työntekijöitä myös syömään terveellisesti.

Tuliko matkalla vastaan yllätyksiä?

Työntekijät ovat innostuneet toteuttamaan sisäistä kelloa noudattavaa valaistusta koteihinsa, hankkimaan lisää kasveja ja syömään terveellisemmin työn ulkopuolellakin.

Kuinka neuvoisit yrityksiä, joilla ei ole varaa investoida suuria summia toimitiloihinsa?

Yritys voi saada paljon aikaan lisäämällä tiloihin paljon kasveja puhdistamaan ilmanlaatua, parantamalla tarjoiluja terveellisempään suuntaan ja suunnittelemalla tilaratkaisut kannustamaan aktiivisuutta.

 

Randy Fiser

Ura: ASIDin toimitusjohtajana vuodesta 2012. Työskennellyt aiemmin peruskoulun opetusuudistuksen parissa. Sen jälkeen Fiser on urallaan ruvennut uudistamaan työhyvinvointia muotoilun keinoin.
Koulutus: MBA, kansainvälinen liiketalous Georgetownin yliopisto. Kasvatustieteen maisteri, Georgian yliopisto. BS, Liiketoimintajohtaminen

 

Mikä?

American Society of Interior Designers Asidille suunniteltiin ja toteutettiin tulevaisuuden toimitilat Washingtoniin osana laajaa työhyvinvoinnin tutkimusta. Suunniteltavaa tilaa oli noin 790 m2. Toimitusjohtaja Randy Fiser esitteli monitieteisen hankkeen eurooppalaiselle ammattiyleisölle Orgatec-toimistokalustemessuilla Kölnissä.

www.asid.org/impact-of-design/asid

 

Teksti: Susanna Björklund

Aiheeseen liittyvä sisältö

Artikkeli

Työympäristöt muuttuvat vauhdilla

Työelämän murros on muuttanut pysyvästi ihmisten kokemusta työstään ja työpaikoistaan. Kuinka tukisi työntekijän hyvinvointia ja työn sujuvuutta, sitä sisustusarkkitehti ja arkkitehti Susanna…

Lue lisää
Artikkeli

Muotoilualan Kiila-kuntoutus Ruissalon kylpylässä

Ornamon jäsenillä on mahdollisuus osallistua Kelan kustantamalle Kiila-kuntoutuskursille (kurssi numero 76198). Kuntoutukseen osallistuminen edellyttää B-lausuntoa lääkäriltä. Kuvaus Kuntoutus toteutetaan Ruissalon kylpylässä viidessä…

Lue lisää
Artikkeli

Näin tätä jaksaa

Miten taiteentekijä hoitaa henkistä ja ruumiillista virettään luomistyön, ansiotöiden ja muun elämän ristivedossa? Ammattilaiset puhuvat työstä ja työhyvinvoinnista. Maalaismaisemasta mielenrauhaa…

Lue lisää