Tiedote: Asiakaskeskeisyys mullistaa kaupunkikehityksen – kuntiin tarvitaan lisää hankintaosaamista

FFORAn magneettitelakka ja matka-avain pyörätuoleihin
Muotoilu huomioi erilaiset käyttäjäryhmät. Vuoden 2020 Ornamo-palkinnon saaja, muotoilija Joonas Kyöstilä on työssään luonut ratkaisuja mm. liikuntarajoitteisten ja ikääntyvien ihmisryhmien tarpeisiin. Kyöstilä on suunnitellut pyörätuolien lisävarusteita valmistavalle lifestyle-brändille magneettitelakan, johon voi kiinnittää pyörätuolin asusteita. Kuva: FFORA

Kuntien kunnianhimoiset ilmastotavoitteet voidaan saavuttaa vain tekemällä lisää vaikuttavia julkisia hankintoja. Asiakaskeskeisenä osaamisalana muotoilulla on paljon tarjottavaa kestävään kaupunkikehitykseen.

“Muotoilun aika on nyt. Suomalainen muotoiluosaaminen on kansainvälistä kärkeä ja se pitää valjastaa ilmastomyönteisten ratkaisujen tueksi kaupunki- ja aluekehittämisen eri osa-alueilla”, kannustaa muotoilun asiantuntijajärjestö Ornamon asiantuntija Elina Perttula.

Tulevalla valtuustokaudella päätetään ympäristön kannalta tärkeistä asioista, sillä Suomi kurottelee kohti hiilineutraalia tulevaisuutta vuonna 2035. Perttulan mukaan kunnat pääsevät kunnianhimoisiin tavoitteisiin satsaamalla muotoiluhankintoihin, joilla tilaajien tarpeet voidaan samalla määrittää ilmastomyönteisiä ratkaisuja tukeviksi.

Kuntavaaliteemoissaan muotoilun asiantuntijajärjestö Ornamo korostaa hankintaosaamisen kasvattamista kunnissa, jotta muotoiluosaaminen pääsee oikeuksiinsa ja hyödyttää tilaajaa.

Muutos on jo käynnissä. Viime vuonna julkistetussa julkisten hankintojen strategiassa kuntien rooli resurssitehokkaiden ratkaisujen edistäjänä on tunnistettu. Lisäksi strategia suuntaa palveluiden ja tuotteiden hankintaan siten, että tilaaja ja palveluntarjoaja tai tavarantoimittaja ovat osallisina prosessissa.

Suomen kunnat ovat merkittävä markkinavaikuttaja, sillä ne tekevät vuosittain 20 miljardin edestä palvelu-, tuote- ja tavarahankintoja. Tämän takia Perttula pitää tervetulleena kuntien ohjaamista vuorovaikutukseen sekä ekologisen näkökulman vahvistamisen. Muotoilu sopii tähän aikaan hyvin siksi, että siinä ihmisten tarpeista lähtevä ajattelu yhdistyy tuotteiden, palveluiden ja tilojen elinkaariajatteluun.

”Holistisena osaamisalana muotoilijat katsovat suunnittelukohdetta ihmisten eli tilojen ja palveluiden käyttäjien näkökulmasta. Kuka sopisi paremmin muutoksen ajuriksi kuin muotoilija, joka löytää ihmisten käyttäytymistä fiksusti ohjaavia ratkaisuja esimerkiksi liikkumiseen, hoivaamiseen, oppimiseen kierrättämiseen tai jätteiden lajitteluun”, Perttula huomauttaa.

Muotoiluajattelun avulla resurssiviisaat ratkaisut pääsevät oikeuksiinsa esimerkiksi päiväkotien ja koulujen suunnittelussa, toimitilojen ja työympäristöjen suunnittelussa, kaupunkisuunnittelussa tai infrasuunnittelussa.

Ornamo kannustaa kuntapäättäjiä panostamaan ratkaisuihin, joilla tehostetaan asumista, liikkumista, kierrättämistä ja kuntien tarjoamia palveluita.

Ornamon teemat valtuustokaudelle 2021-2025:

Tutustu tarkemmin Ornamon kuntavaaliteemoihin.

Lisätiedot

Elina Perttula
Asiantuntija
Muotoilija AMK, VTK
+358 43 211 0755
elina.perttula(at)ornamo.fi

Ornamo ry

Ornamo ry on vuonna 1911 perustettu muotoilualan asiantuntijajärjestö, johon kuuluu 2700 jäsentä. Ornamo kehittää muotoilijan ammattia ja vaikuttaa muotoilun asemaan yhteiskunnassa.

Jäsenistömme koostuu korkeakoulutetuista ammattilaisista, jotka työskentelevät muun muassa sisustusarkkitehtuurin, teollisen muotoilun, kaluste-, tekstiili- ja vaatesuunnittelun, pakkaussuunnittelun, palvelumuotoilun, muotoilukasvatuksen, digitaalisen suunnittelun sekä taidekäsityön ja taiteen aloilla. ornamo.fi