Tukea yrittäjille ja ammatinharjoittajille koronaviruskriisistä selviämiseen

Päivitetty 31.3. yksinyrittäjien tukien osalta.

Koronavirus ja sen leviämiseksi määrätyt poikkeustoimet aiheuttavat ahdinkoa ja avun tarvetta myös muotoiluyrittäjien keskuudessa. Kokoamme yhteen tietoa tukipalveluista ja neuvoja vaikeasta tilanteesta selviämiseen. Yrittäjä, apua on tarjolla ja sitä kannattaa hakea heti!

4 neuvoa muotoiluyrittäjälle:

 1. Neuvottele oman pankin ja vuokranantajan kanssa. Molemmat myöntävät nyt helpotuksia vaikeuksissa oleville yrityksille, mutta lopputulos on omasta aktiivisuudesta kiinni.

 2. Hae yritystukea. Jos yritys työllistää 1–5 työntekijää -> hae tuki ELY-keskuksesta. Jos työntekijöitä on yli 6 -> hae tukea Business Finlandista. Yksinyrittäjien tuki on vielä valmisteilla. Nopeus on valttia, joten toimi heti. Tukipäätöksiä myös tehdään nopeutetussa aikataulussa.

 3. Selvitä työlainsäädäntö, jos joudut lomauttamaan tai irtisanomaan. Mm. lomauttamisen käytännöissä ja yhteistoimintaneuvotteluiden kestossa on koronaviruskriisin takia tilapäisiä muutoksia, jotka astuvat voimaan 1.4.

 4. Seuraa uutisointia. Valtio valmistelee mm. kuntien kautta maksettavaa tukea yksinyrittäjille, mutta sen myöntäminen ei vielä ole alkanut. Tulossa on myös toimenpiteitä, joilla konkursseilta vältyttäisiin.

Työ- ja elinkeinoministeriön vastauksia yrittäjille

Työ- ja elinkeinoministeriö on julkaissut kattavan vastauspaketin yrittäjien kysymyksiin. Lue kysymykset ja vastaukset täältä. Valtion rahoituksesta on päätetty lisätalousarviossa 26.3. Yritystukiin myönnettiin yhteensä miljardin euron tukipaketti, joka jakautuu Business Finlandin ja ELY-keskuksen edelleen jaettavaksi. Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalalla yrityksiä rahoittavat Finnvera, Business Finland, ELY-keskukset ja Teollisuussijoitus.

Toimintatukea yksinyrittäjille

Yksinyrittäjät voivat hakea tukea kunnilta koronavirustilanteessa. Haku tapahtuu yrityksen sijaintikunnasta. Tuen suuruus on 2 000 euroa. Avustusta voidaan maksaa 1.3.2020–31.8.2020 välillä aiheutuneisiin kustannuksiin. Tuki on määräaikainen ja sitä voi hakea 30.9.2020 saakka. Lisäksi yksinyrittäjät voivat hakea tulossa olevaa laajennettua yrittäjän työttömyyskorvausta toimintatuen rinnalla. Huomaa, että toimintatuki otetaan huomioon työttömyysturvaa haettaessa. Jos 2000 euron tukea haetaan kiinteisiin kuluihin, ei se vaikuta työttömyysturvaan. Jos tukea käytetään yrittäjän palkkaan, se voi vaikuttaa työttömyysturvaan.

Päivitämme tiedot tuista heti kun viranomaiset vahvistavat, miten tukea haetaan. Lue lisää työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta.

Työttömyysturvan hakeminen poikkeustilanteessa
Yritystoiminnan edellytysten tilapäisluonteinen heikentyminen koronan vuoksi on peruste arvioida yksinyrittäjän yritystoiminta sivutoimiseksi yritystoiminnaksi. Tällä perusteella henkilöllä on oikeus työttömyysetuuteen. Lue lisää TE-toimiston sivuilta.
Taiteen edistämiskeskuksen korona-apuraha
Yksityiset elinkeinonharjoittajat voivat hakea myös Taiteen edistämiskeskuksen korona-apurahaa, mutta tukea haetaan yksityishenkilönä, ei toiminimelle. Hakuaika 01.04.2020 – 15.04.2020 Lisätietoa.

ELY-keskusten avustukset suunnattu 1–5 henkeä työllistäville pienyrityksille

ELY-keskukset tukevat pienyrityksiä, jotka ovat kärsineet koronaviruksen aiheuttamista markkina- ja tuotantohäiriöistä ympäri maata. ELY-keskukset rahoittavat yrityksiä, jotka työllistävät 1–5 henkeä. Llisäksi avustus on tarkoitettu myös niille yksityisille elinkeinoharjoittajille (toiminimet), joiden kokoaikaisten työntekijöiden määrä on enemmän kuin viisi työntekijää.

Rahoitusta voidaan myöntää kaikkien toimialojen pienyrityksille lukuun ottamatta maa-, kala- ja metsätaloutta sekä maataloustuotteiden jalostusta.

ELY-keskusten poikkeusrahoitushaku avautuu 31.3. 

 

Business Finlandin rahoitus yli 6 henkeä työllistäville yrityksille

Business Finland avasi torstaina 19.3. haettavaksi Liiketoiminnan kehitysrahoituksen häiriötilanteissa. Business Finland on avannut kaksi uutta rahoituspalvelua koronavirustilanteen vuoksi. Ne on tarkoitettu Suomessa toimiville pk-yrityksille, jotka työllistävät 6-250 henkeä, ja midcap-yrityksille, joissa voi olla yli 250 henkeä töissä mutta joiden liikevaihto on alle 300 miljoonaa euroa vuodessa. Tukea myönnetään luovien alojen palvelujen ja liiketoiminnan kehittämiseen. Rahoituksella yritys voi selvittää, suunnitella ja toteuttaa itselleen uusia kehitystoimenpiteitä, joilla se pyrkii ehkäisemään ja korjaamaan koronavirusepidemian aiheuttamia markkina- ja tuotantoketjuhäiriöitä.

Haettavissa on 19.3. lähtien:

1) Esiselvitysrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteisiin. Rahoitus,jonka suuruus on enintään 10 000 euroa. Tällä rahoituksella yritys voi selvittää ja suunnitella itselleen uusia liiketoimintoja, korvaavia alihankintaketjuja ja tuotannon organisoimista koronan aiheuttamassa häiriötilanteessa ja sen jälkeen.

2) Kehittämisrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteisiin. Rahoitus, jonka suuruus voi olla enintään 100 000 euroa. Tällä rahoituksella yritys voi toteuttaa niitä kehittämistoimenpiteitä, joita se on tunnistanut esiselvityksessä tai muuten omana toimintanaan ja jotka parantavat yrityksen mahdollisuuksia koronan aiheuttamassa häiriötilanteessa ja sen jälkeen. Toimenpiteiden tavoitteena tulee olla yritykselle uusia ratkaisuja tuotteisiin tai tuotantoon liittyen.

Lue rahoituksen ehdoista ja hakemisesta täältä.

Finnveran rahoitus ja tukitoimenpiteet

Finnvera suhtautuu joustavasti kaikkiin koronaviruksen aiheuttamiin rahoituksen järjestelytarpeisiin. Finnveralla on valmius kasvattaa pk-yritysrahoitusta merkittävästi ja auttaa yritykset yli kriisistä. Yrityksellä tulee olla pidemmän aikavälin kannattavan toiminnan edellytykset.

Finnveran toimenpidesuositukset yrittäjille:

 1. Ota yhteys omaan pankkiisi.
 2. Finnvera ja pankit joustavat maksujärjestelyissä, ja niistä kannattaa sopia oman pankin kanssa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
 3. Finnvera mahdollistaa pankin myöntämän käyttöpääoman takauksella.
 4. Finnvera tarjoaa lyhennysvapaata takaamiinsa ja myöntämiinsä lainoihin.
 5. Finnveran alkutakaus ja pk-takaus soveltuvat myös koronaviruksen aiheuttamiin käyttöpääomatarpeisiin. Alkutakaus on tarkoitettu enintään kolme vuotta toimineille yrityksille ja pk-takaus yli kolme vuotta toimineille. Pk-takauksella voidaan kattaa korkeintaan 150 000 euron laina. Pk-takaus on lisäksi edelleen käytettävissä kasvuhakuisten pk-yritysten investointien ja käyttöpääoman rahoitukseen.

Lue Finnveran palveluista ja rahoitusmahdollisuuksista täältä.

Tukipalveluita

Yritys-Suomi Talousapu neuvontapalvelu auttaa, kun yrityksellesi on kertynyt maksamattomia laskuja tai et tiedä, mitä tehdä, kun työt tai myynti on vähentynyt. Luottamuksellinen ja maksuton, +358 295024880 (pvm/mpm) 

Suomen Yrittäjät tarjoaa neuvontaa ja  mahdollisuuden saada sparrausapua oman liiketoiminnan kehittämiseen:

 • Suomen Yrittäjien Kaikki koronasta yrittäjälle -sivuilta löytyy vastaus suureen joukkoon yleisimpiä kysymyksiä. Jäsenet voivat jättää sivuston kautta myös yhteydenottopyynnön. Kaikki koronasta yrittäjälle
 • Tietoiskuja otsikolla Kaikki koronasta yrittäjälle järjestetään useita niin yksinyrittäjille kuin työnantajayrittäjille. Kuluvalla viikolla myös Google järjestää yhdessä Yrittäjien kanssa webinaareja otsikolla Digitaidoilla yritys kasvuun. Tarkempia tietoja löytyy Yrittäjien koulutussivuilta.
 • Yrittäjien Mentorisi.fi on nyt avattu kaikkien käyttöön koronaviruksen vuoksi.
 • Yrittäjät #ostapieneltä on viikonloppuna perustettu Yrittäjien Facebook-ryhmä. Siellä pienyrittäjät ovat tukena toisilleen, antavat vinkkejä, mainostavat tuotteitaan ja palveluitaan sekä tilaavat toisiltaan. Ryhmässä on myös Suomen Yrittäjien lakineuvoja sekä terapeutti. Yrittäjien lakineuvoja vastaa kysymyksiin arkisin kello 15–20. Koronaviikkojen ajan ryhmää moderoi kolme tuntia päivässä psykoterapeutti, koska yrittäjien ahdistus voi kasvaa koronaviruksen aikana.

Yrityksen rahoitus

Ota yhteyttä omaan pankkiin. Suomen Yrittäjät neuvoo yrittäjiä olemaan aktiivisesti yhteydessä omaan pankkiin ja pyytämään lisärahoitusta tarpeen mukaan. ”Jos pankki ei myönnä rahoitusta, kysy tarkemmin syytä. Pankkien tulee kertoa syy selvästi. Sen jälkeen kannattaa olla yhteydessä Suomen Yrittäjiin, sillä seuraamme yhdessä valtiovallan kanssa tilannetta, jotta rahoituksen saatavuus voidaan turvata”, kertoo Suomen Yrittäjien ekonimisti Petri Malinen SY:n sivuilla.  Euroopan keskuspankki EKP on jo päättänyt pankkisääntelyn keventämisestä, jotta pankit voivat vastata lisääntyneeseen rahoitustarpeeseen ja turvata elinkelpoisten yritysten rahoittamistarve ylimenokaudella. Päivitämme tietoja tilanteen kehittymisestä sitä mukaa kun varmistuksia toimenpiteistä tulee.

Verotus

Verottaja tarjoaa lisää maksuaikaa henkilö-, yritys- ja yhteisöasiakkaille. Jos et pysty maksamaan veroa määrätyssä ajassa, voit saada lisää maksuaikaa hakemalla maksujärjestelyä. Jos noudatat maksujärjestelyn ehtoja, Verohallinto ei lähetä maksujärjestelyyn kuuluvaa veroa ulosottoon.

Voimassa olevan maksujärjestelyn aikana yritystä ei poisteta ennakkoperintärekisteristä, eikä maksujärjestelyyn sisältyvää verovelkaa julkaista verovelkarekisterissä tai protestilistalla.

Pidennettyä maksuaikaa voi hakea täältä.