Tukea taiteilijoille ja freelancereille koronaviruskriisistä selviämiseen

Päivitetty 25.5.2020 (Suomen käsityön museo)

Tietopaketti sisältää ajantasaista tietoa taiteilijoiden ja freelancereiden toimeentuloon liittyvistä ohjeista sekä apurahoihin ja muihin tukiin liittyvää ajankohtaista tietoa koronakriisin aikana.

 

Apurahoja, tukea ja hakuja

Hae mukaan Suomen käsityön museon joulun ajan ohjelmaan

Haku jatkuu 28.6. asti

Suomen käsityön museo hakee tuotteita Joulutorille ja museokaupan jolunajan myyntinäyttelyyn. Määräaikaan saapuneista hakemuksista mukaan valitaan 23-26 käsityöläistä ja 4 varasijalle. Pöytäpaikkojen määrä riippuu ennen ja jälkeen joulutoria olevien näyttelyiden tilantarpeesta. Samalla pöydällä voi olla myynnissä useamman käsityöläisen tuotteita. Koronan myötä näyttelyohjelma elää vielä. Hakuaika jatkuu 28.6. asti ja valinnoista ilmoitetaan kaikille hakijoille 3.7.2020 mennessä.

Lue lisää

 

Galleria Pihaton taiteilija- ja näyttelykuja

Haku ovat avoinna 30.6. asti

Vuoden 2021 näyttelyaikojen haku on käynnissä ja jatkuu 30.6. saakka. Hakea voi myös mahdollisesti vapautuvaa aikaa syksylle 2020.

Haku Kesätaideviikoille ja eteisgalleriaan on päättynyt 24.5.

Taiteilijoille ja taidekäsityöläisille suunnattu teoshaku Galleria Pihaton Kesätaideviikot 20 yhteisnäyttelyyn ja eteisgallerian taiteilijahaku on auki 24.5. saakka. Galleria Pihaton Kesätaideviikot 20 toteutetaan vähintään virtuaalisesti ja mikäli mahdollista, niin todennäköisimmin myös perinteisesti. Taiteilija tulee olla taidealan koulutus tai vastaava kokemus taiteen tekemisestä. Galleria Pihaton seinä- tai ikkunasyvennys- tai ulkopaikkaa kesätaideviikkojen yhteisnäyttelyyn. Ikkunasyvennyspaikat sopivat erinomaisesti veistoksille, koruille ja vastaaville teoksille.

Lue lisää 

 

Korona Kollektiivi – Avoin taideteoshaku syksyn näyttelyyn

Haku on avoinna 30.6. asti

Espoon kulttuurikeskuksen ja Sami Yaffan kuratoima Korona Kollektiivi on Espoon kulttuurikeskuksen näyttelytila Ahjoon tuleva taidenäyttely, jonka tarkoitus on dokumentoida koronaviruspandemian aikana vallitsevaa poikkeustilaa, herättää keskustelua ja yhdistää yleisöä taiteen avulla.

Kollektiivi etsii nyt teoksia kaikilta taiteen aloilta. Kollektiivi on avoin ammattilaistaiteilijoille ja harrastelijoille ja teoksia otetaan vastaan kaikista taiteen muodoista.

Maailma on muuttunut pysyvästi ja Suomessa vallitsevassa poikkeustilassa taiteen ja kulttuurin merkitys korostuu. Espoon kulttuurikeskus toivoo Korona Kollektiivin antavan mahdollisuuden taiteilijoille käsitellä ja purkaa pandemian herättämiä tunteita töidensä kautta. Teosehdotuksia otetaan vastaan 30.6. asti ja Korona Kollektiivi -näyttely pidetään syksyllä 2020. Tarkemmasta ajankohdasta ilmoitetaan myöhemmin.

Lisätietoa ja hakuohjeet

 

Työttömyysturva poikkeustilanteessa

Työttömyysetuuksien määräaikaiset muutokset ovat voimassa 30.6. asti

Yrittäjät voivat saada Kelasta työmarkkinatukea, jos yritystoiminta on tyrehtynyt koronaepidemian takia. Työttömyysetuuksien takautuva hakuaika on 3 kuukautta. Työttömyysetuuksia haetaan TE-palvelujen ja Kelan ohjeiden mukaisesti.

Lisäksi yksinyrittäjät voivat hakea kuntien toimintatukea rinnakkain työttömyystuen kanssa. Jos toimintatukea haetaan kiinteisiin kuluihin, ei se vaikuta työttömyysturvaan. Jos tukea käytetään esimerkiksi yrittäjän palkkaan, voi se vaikuttaa työttömyysturvaan. Lue lisää taiteilijoiden ja freelancereiden tietopaketin kohdasta Kuntien toimintatuki yksinyrittäjille.

 

Kuntien toimintatuki yksinyrittäjille

Haku jatkuu 30.9.2020 saakka.

Yksinyrittäjänä toimivat taiteilijat voivat hakea tukea kunnilta koronavirustilanteessa. Tukimuoto on kunnille vapaaehtoinen. Tukea voi saada yksin taloudellista toimintaa harjoittava Suomessa toimiva päätoiminen yrittäjä, jolla ei ole palveluksessaan palkattua työvoimaa. Avustus on tarkoitettu päätoimiselle yksinyrittäjälle riippumatta yhtiömuodosta sekä kevyt- ja freelancer-yrittäjille. Haku tapahtuu yrityksen sijaintikunnasta. Tuen suuruus on 2000 euroa. Avustusta voidaan maksaa 1.3.2020–31.8.2020 välillä aiheutuneisiin kustannuksiin. Lue lisää työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta ja tarkista oman kuntasi tilanne.

Lisätietoa ja kuntakohtaiset hakuohjeet:

Espoo   Helsinki   Jyväskylä   Kouvola   Lahti   Rovaniemi  Turku   Vantaa

Kysymyksiä ja vastauksia yksinyrittäjien tuesta

Lisäksi yksinyrittäjät voivat hakea työttömyystukea rinnakkain kuntien toimintatuen kanssa. Jos toimintatukea haetaan kiinteisiin kuluihin, ei se vaikuta työttömyysturvaan. Jos tukea käytetään esimerkiksi yrittäjän palkkaan, voi se vaikuttaa työttömyysturvaan. Lue lisää taiteilijoiden ja freelancereiden tietopaketin kohdasta Työttömyysturva poikkeustilanteessa.

 

Helsingin kaupungin pika-avustukset

Helsingin kaupungin pika-avustusten käsittely on päättynyt, eikä hakemuksia oteta enää vastaan pika-avustuksina.

Helsingin kaupunki on perustanut uuden pika-avustusmuodon edistämään kulttuurin, nuorison ja liikunnan uudenlaisia tapahtumia, yhteisöllisyyttä ja etätekemistä digitaalisesti tai muilla keinoin. Pika-avustuksen kokonaissumma on 300 000 euroa ja avustussumma per hakija on maksimissaan 5 000 euroa. Pika-avustuksen tavoitteena on hyödyntää nopeasti uusia innovatiivisia ja digitaalisia tapoja osallistaa kaupunkilaisia. Haku on jatkuva ja se alkaa maanantaina 23. maaliskuuta.  Lue lisää Helsingin kaupungin kulttuurin avustuksita täällä.

 

Taiken korona-apurahan toinen kierros

Hakuaika on päättynyt 15.5.2020

Taiteen edistämiskeskuksen jakamassa ensimmäisessä koronahaussa tuki kohdistettiin ensi sijassa freelance-taiteilijoille, joiden työtilanteeseen koronaepidemia on konkreettisesti vaikuttanut. Uusi korona-apuraha kohdentuu taiteilijoiden lisäksi myös muille taiteen ja kulttuurin alan ammattilaisille. Rahoitusta voivat hakea esimerkiksi kuvataiteilijat ja muotoilijat, joiden työskentelymahdollisuudet ovat vähentyneet ja toimeentulo on heikentynyt koronapandemian vuoksi 13.3.-31.5. välisenä aikana. Korona-apurahan haku alkaa 1.5. ja päättyy 15.5. klo 16.00. Kaikki hakijat saavat kirjallisen tiedon päätöksestä 12.6. mennessä. Apurahan suuruus on 3 000 euroa ja se tulee käyttää 31.12.2020 mennessä.

Lue lisää hakuilmoituksesta.

 

Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien Together Alone -ohjelmahaku

Hakuaika on päättynyt 4.5.2020

Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien poikkeustilaa dokumentoiva Together Alone -ohjelmahaku kansainvälisille taideprojekteille.Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit avaavat uuden Together Alone -ohjelmahaun kansainvälisille, kokeellisille ja innovatiivisille taideprojekteille vastaamaan COVID-19-epidemian aiheuttamiin haasteisiin. Instituutit hakevat projekteja, jotka liittyvät seuraaviin teemoihin: poikkeustila, radikaali muutos, resilienssi, tulevaisuuden taiteellinen työ, yhdessä yksin. Haku on avoin kaikille luovien alojen suomalaisille tai Suomessa asuville ammattitaiteilijoille ja taiteilijaryhmille. Haussa kannustetaan kansainväliseen yhteistyöhön ilman fyysisiä kohtaamisia ja rohkaistaan luomaan työryhmiä valtiorajojen yli. Projektit tulee toteuttaa 30.6.2020 mennessä.

Lisätiedot ja hakuohjeet: http://www.instituutit.fi/together-alone-avoin-ohjelmahaku

 

TOP-Säätiön taideapurahojen erityishaku

Hakuaika on päättynyt 30.4.2020

TOP-Säätiö tukee Turun seudulla toimivia taiteen harjoittajia poikkeustilanteen yli. TOP-Säätiö kohdentaa erityisen apurahahaun taiteen ammattilaisille, joiden työtilannetta ja tuloja koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne on äkillisesti ja vakavasti  heikentänyt. Tuki myönnetään ensisijaisesti lyhyinä apurahoina freelance-taiteilijoille. Apurahaa voivat hakea sekä yksityishenkilöt että työryhmät.

Lue lisää TOP-Säätiön sivuilta.

 

Tietoa ja neuvontaa

Ornamon tietopaketit yrittäjille ja palkansaajille

Ornamon tietopakettiin Tukea yrittäjille ja ammatinharjoittajille on koottu ajantasaista tietoa yrittäjille sekä Ornamon tietopaketissa Tukea palkansaajille on tietoa toisen palveluksessa työskenteleville.

 

Ornamon verkkokoulutus- ja webinaarikalenteri

Ornamon etäkoulutuskalenterista löydät verkossa järjestettävät Ornamon koulutus- ja keskustelutilaisuudet sekä ulkopuolisten palveluntarjoajien koulutukset. Tarjolla on runsaasti mm. oman työn markkinointiin, toimeentulooja ja etätyöhön liittyviä sekä maksuttomia että maksullisia etäkoulutuksia.

Tutustu tuleviin koulutuksiin.

 

Projektin peruuntuminen tai siirtyminen

Näyttelyn tai projektin peruuntuminen tai siirtyminen koronaviruksen tai sen leviämisen estämiseksi tehtyjen varotoimenpiteiden vuoksi, taiteilijan tulee olla yhteydessä suoraan galleriaan tai näyttelyn järjestäjään. Ripeä tilannearvio sekä neuvotteleminen poikkeusolosuhteiden johdosta ovat juuri nyt erittäin tärkeitä taiteilijan toimintaa turvaavia toimenpiteitä.    

Ornamon lakimies neuvoo sopimuskysymyksissä maanantaisin ja torstaisin klo 9-17. 

https://www.ornamo.fi/fi/blogi/lakimies-neuvoo-korona-ja-muotoilijoiden-sopimussuhteet/ 

 

Apurahan muutos tai siirtäminen

Koronaviruspandemia voi vaikuttaa apurahan tai avustuksen käyttöön. Esimerkiksi matka, tapahtuma, hanke tai hankinta saattaa peruuntua, viivästyä tai toteutua suunniteltua suppeampana. Apuraha on myönnetty hakemuksessa olleen työsuunnitelman perusteella. Tässä tilanteessa on ymmärrettävää, että työsuunnitelmia joudutaan muuttamaan. Jos virusepidemia estää tai hankaloittaa työntekoa, apurahalla työskentelevien taiteilijoiden on hyvä olla yhteydessä suoraan apurahan myöntäneeseen organisaatioon ja selvittää suositus matka- tai työskentelyapurahan käyttämisestä poikkeustilanteessa. Moni rahoittaja on tarjonnut joustoa apurahojen käytön ja hankesuunnitelmien osalta. 

Linkeistä Taiteen edistämiskeskuksen, Suomen Kulttuurirahaston, Framen ja Koneen säätiön sivuille. 

https://www.taike.fi/fi/uutinen/-/news/1308869

https://skr.fi/ajankohtaista/paivitykset-koronaviruksen-vaikutuksista-toimintaamme 

https://frame-finland.fi/2020/03/16/koronavirus-muutoksia-kevaan-ohjelmaan-ja-ohjeita-apurahansaajille/ 

https://koneensaatio.fi/ohjeet-apurahansaajalle-koronaviruspandemian-aikana-ja-muutoksia-kevaan-ohjelmassa/ 

 

Miten turvata oma toimeentulo

Verkkokauppa mahdollistaa taiteen myymisen suoraan kuluttajille. Ornamolaisten omat verkkokaupat pääsevät mukaan Finnish Designers sivulle. Jos työskentelet työsuhteessa esimerkiksi opettajana, tutustu myös Ornamon tietopakettiin Tukea palkansaajille

 

Verotus 

Verohallinto tukee yrityksiä ja tulee helpottamaan toistaiseksi maksujärjestelyn ehtoja. Muutoksien ensisijainen tavoite on helpottaa erityisesti yritysten ja toiminimiyrittäjien maksuvaikeuksia koronavirustilanteessa. Tutustu verottajan toimenpiteisiin yritysten tukemiseksi koronatilanteessa sekä verottajan ohjeisiin yritysten maksujärjestelyn hakemisesta.

 

Tartuntapäivärahan ja sairauspäivärahan hakeminen

Kelan sivuilla on tietoa tartuntapäivärahasta sekä sairauspaivarahasta.

 

Creven infot luovien alojen yrittäjille ja taiteilijoille

Creven verkkoneuvontasarja koronatuista ja kriisitilanteen hallinnasta: https://www.creve.fi/korona/

Creve tarjoaa myös vinkkejä yrittäjyyteen: https://www.creve.fi/neuvonta/ryhmaneuvonta/

 

Lue myös nämä:

Laaja tietopaketti taiteilijalle: https://artists.fi/ajankohtaista/ohjeita-kuvataiteilijoille-koronaviruksen-vaikutuksista/ 

KELAN yleissivu: https://www.kela.fi/korona 

MELA: https://www.mela.fi/hyva-tietaa/koronavirus-ja-mela-turva/ 

TAKU: http://taku.fi/usein-kysytyt-kysymykset-koronavirus-ja-toiden-peruuntuminen/ 

TEME: https://www.teme.fi/fi/miten-koronavirus-vaikuttaa-tyoelamaan/ 

THL: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19 

Journalistiliitto: https://journalistiliitto.fi/fi/ohjeita-freelancereille-koronaepidemian-varalta-miten-haen-sairauspaivarahaa-mita-jos-keikka-peruuntuu/ 

Muusikkojen Liiton ohje: https://www.muusikkojenliitto.fi/koronavirusepidemia/ 

Suomen Yrittäjät: https://www.yrittajat.fi/yrittajat/kaikki-koronasta-yrittajalle