Funktionaalisten, ekologisten tuotteiden suunnittelijoita tarvitaan edelleen

Hieman pöllämystynyt olo. Reilu kaksi viikkoa sitten (21.2.2017) minulle ja kollegoilleni ilmoitettiin LAMK Muotoiluinstituutin muoti- ja vaatetussuunnittelun sekä korumuotoilun koulutuksen lopettamisesta nykymuodossaan, kirjoittaa Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin muoti- ja vaatetussuunnittelun lehtori Minna Cheung

Perusteluja esitettiin useita ja ne ovat todenperäisiä, mutta eivät koko totuus. Itseäni harmittaa se näkemys, että teollisuus (lue: suurteollisuus) olisi ainut työllistäjä nyt ja tulevaisuudessa. Toki isojen firmojen suora työllistävä vaikutus on monen etu, mutta siinä rinnalla elää vahva ja kansantaloudellisesti kasvava keskisuurten-, pien- ja mikroyritysten kokonaisuus. Tulevaisuuden ennakointitietoja selatessa tulee usein vastaan globaali/lokaali-ilmiö sekä yksilöllisen, räätälöidyn ja joustavan bisneksen malli, johon isot firmat eivät kovin helposti taivu.

Pieni erikoisosaaja voi olla erittäin hyvin menestynyt sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti.

Totta on myös se, että vaatetussuunnittelijan ja korumuotoilijan osaaminen vaatii henkilökohtaista ohjausta ja laitteita eli opetus ja tutkinto tulee kalliimmaksi kuin konsepteja tietokoneella luovan suunnittelijan. Tällä hetkellä suitsutetaan palvelumuotoilun, käyttäjäkokemuksen ja aineettoman muotoilun mantraa. Nämä ovatkin ne alat, joilla tällä hetkellä tapahtuu todella paljon, koska ne ovat olleet ”piilossa” niin pitkään. Sen sijaan perinteinen tuotemuotoilu on ollut erittäin ”tapetilla”, jopa yltäkylläisyyteen saakka ja se ei ole niin mediaseksikästä tällä turhan roinan aikakaudella. Tavaroiden ylituotanto ei kuitenkaan poista niiden tarvetta. Tavaroiden tuotannolle pitää vaan olla hyvä syy. Tavaroita voi aina tuottaa paremmin, ekologisemmin, kestävämmin, eettisemmin ja niin, että ne vastaavat ihmisten haluun ja tarpeeseen (käyttäjälähtöisyys). Tämä on ollut oman opetuksemme keskiössä jo pitkään, vaikka muotinäytöksen perusteella saattaisi kuvitella toisin. Näyttävyys tuo yleensä enemmän näkyvyyttä.

Lakkauttamispäätöstä on ollut tekemässä koulun johdon lisäksi muutama asiantuntija, joista kukaan ei ole tekstiili-, vaate- tai korualan asiantuntija. Heidän näkemyksenä mukaan vaatetussuunnittelun (tutkintonimike: Muotoilija (AMK) tutkintoon johtavaa koulutusta tarjotaan useissa ammattikorkeakoulussa ja Aalto-yliopistossa. Tilanteet eri opinahjoissa muuttuvat niin tiuhaan, että minullakaan ei välttämättä ole viimeisimpiä tietoja tai tietoja suunnitelmista. Tiedän kuitenkin, että nimestään huolimatta sisällöt ovat hyvinkin erilaisia. Muutamassa koulussa on vestonomin tutkintoon johtavaa koulusta. Aalto-yliopisto on linjannut oman koulutuksensa keskittymään nimenomaan muotiin, huippumuotiin, toisin kuin Lahdessa, jossa linjaus on käyttäjälähtöisen vaatetuksen puolella. Kuulostaa sanahelinältä, mutta käytännössä nämä ovat kaksi aika erilaista kategoriaa.

Muotoiluinstituutin vaatetussuunnittelun osastolta valmistuneet ovat työllistyneet, koska he osaavat suunnitella kaupallisia, käyttäjälähtöisiä, funktionaalisia ja eettisesti sekä ekologisesti kestäviä tuotteita. He työskentelevät myös kaupan, teatterin ja lehdistön palveluksessa.

Tulevaisuudessa osaamista tullaan syventämään ja kirkastamaan edellä mainittujen osaamisalueiden hallitsemisessa.

Kahden viikon aikana muoti- ja vaatetussuunnittelun tutkintoon johtava perinteinen koulutus on lopetettu ja poistettu käynnissä olevasta uusien opiskelijoiden yhteishausta. Uusi hakukohde, Puettava muotoilu, osana Teollisen ja brändimuotoilun kokonaisuutta on julkaistu uutena hakukohteena. Puettava muotoilu oli muutossuunnitelmissa jo alusta lähtien, mutta jäi dramaattisempien uutisten pimentoon. Jos kahden viikon saldo tiivistetään, tulos paljastaa monia kehittämisen kohteita johtamisen-, asiantuntijuuden- ja viestinnänkyvyissä sekä niiden tekemisen kulttuurissa. Hyvää tässä on se, että keskustelukanavat ovat nyt auki.

22.2.2017 Lahti (päivitetty 2.3.2017)