Mantelit puurossa

Miten taidepuuroa keitetään niin, ettei maito pala pohjaan, pohtii Ornamon taideasiantuntija Anna Rikkinen joulun alla.

Näin joulunaikaan voi nostaa debattiin joulupuuromieltymykset. Itse nautin puuron mieluiten kanelilla, sokerilla ja mantelilla kruunattuna. Lapsuuden mantelinetsintä ja siitä luvattu seuraavan vuoden onni tai jokin lahja oli aina yhtä jännittävää. Harmitti, kun manteleita ei ollut puurossa kuin yksi. Mieluiten olisin jakanut onnea kaikille.

Julkinen taide on kuin kaneli, sokeri ja mantelit puurossa. Kanelilla ja sokerilla maustetaan, mutta niitä rouskuvia manteleita on puurossa aivan liian vähän. Hyvän elinympäristön tuottama lisäarvo tuo kielen päälle enemmän makuja. Siksi peräänkuulutan parempaa rakennettua ympäristöä laadukkaan arkkitehtuurin, muotoilun ja taiteen avulla.

Miten tätä taidepuuroa sitten oikein keitetään, ettei maito pala pohjaan? Ei ainakaan niin, että taiteilijoiden osaaminen sysätään lautasen reunoille! Taiteen laatuvaikutuksista on muodostumassa yksi merkittävä kilpailukyvyn ulottuvuus, jonka avulla rakennetun ympäristön sujuvuutta, tuottavuutta ja laatua voidaan merkittävästi parantaa niukkenevista resursseista huolimatta.

Panostaminen laadukkaaseen ympäristöön kannattaa. Taidehankkeen liittäminen rakentamisprosessiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa luo parhaan lähtökohdan taiteen ja suunnittelun yhteensovittamiselle korkeatasoiseksi kokonaisuudeksi. Kuten hyvä arkkitehtuuri, myös taide lisää kohteen vetovoimaisuutta ja arvoa koko sen elinkaaren ajan.

Taideteos on lopulta taloyhtiön arvopääomaa. Taide on yksi keino, jolla alue tai rakennus voi erottautua ja olla uniikki.

Minulle sokeri, kaneli ja mantelit ovat juuri se, jota puurossa odotan. Muuten puuro on vain puuroa, sinänsä ravitsevaa, mutta ei yllättävää. Pienet sattumat ja uudet maut ilahduttavat – tekevät arjesta merkityksellisempää. Hyvin muotoiltu, visuaalinen arkiympäristö mahdollistaa sujuvan arjen sekä elämykset arjen yläpuolella.

Ensi vuonna julkista taidetta tullaan nostamaan esiin keskusteluissa, seminaareissa ja Ornamon viestinnässä. Haluamme muistuttaa taiteilijoiden osaamisesta ja luoda yhteistyömahdollisuuksia rakennusalalle. Maaliskuussa julkaistaan vuoden 2017 ROTI, rakennetun omaisuuden tilan ja kehityksen arviointiraportti, johon olemme yhdessä muiden alan toimijoiden kanssa saaneet nostettua arkkitehtuurin, suunnittelun ja taiteen ensimmäistä kertaa omaksi asiantuntijapaneelikseen. Yhteistyömuotoja on useita. Ikiaikaiseen kysymykseen siitä, laitetaanko puuron päälle ensi kanelia vai sokeria, on kuitenkin vain yksi vastaus: Ensin sataa lunta ja sitten hiekoitetaan.