Mumbaissa ei päivän päätteeksi kerry muovikasseja

Intian rautateiden tervetuliaistarjoiluun ykkösluokan vaunussa kuului vielä joitakin vuosia sitten paljon muovia. Kuva: Sari Niiniluoto.

Väkirikas Intia on huomattavan paljon Suomea edellä muovin käytön vähentämisessä. Vuoden 2018 maaliskuussa Maharashtran osavaltio, jonka pääkaupunki on Mumbai, kielsi tietyt päivittäiskäytössä oleville muovivalmisteet ja niiden sekoitteet.

Annettu määräys koski koko Maharashtran osavaltion alueella tapahtuvaa muovituotteiden tuotantoa, käyttöä, myyntiä, välitystä sekä varastointia. Käyttökielto koski kertakäyttöistä elintarvikemuovia (PET ja PETE), kuten kaikkia muovikasseja sekä kestomuovivalmisteita – esimerkiksi kertakäyttöaterimia, kertakäyttöastioita ja pakkauksia, joissa on käytetty polystyreeniä tai prolypropenia (PS ja PP) niiden kesto-ominaisuuksien ja muotoutuvuuden takia. Siirtymäaikaa annettiin 3 kuukautta, minkä katsottiin riittävän kvartaalitalouden syklissä toimiville yrityksien varastojen poistoon. Ensimmäinen osavaltio, jossa muovikassien käyttö on ollut kiellettyä jo vuodesta 1998, on Intian pohjoisosassa sijaitseva Sikkim.

Muovikiellon päämäärä Maharashtra-osavaltiossa on poistaa ympäristöä kuormittavaa muovijätettä ja näin vähentää nopeasti muovin aiheuttamaa ympäristörasitusta väkitiheässä osavaltiossa. Osavaltiossa asuu noin 114 miljoonaa ihmistä vuoden 2018 arvion mukaan. Pelkästään osavaltion pääkaupungissa Mumbaissa asuu viimeisten arvioiden mukaan jopa 23 miljoonaa ihmistä. Tarkkaa väkilukua on vaikea saada selville, sillä muuttoliike Mumbaihin on viime vuosina vain kiihtynyt.

Väkimäärältään Maharashtra sijoittuu Intian mittakaavassa toiseksi, heti Uttar Pradeshin jälkeen. Näitä kahta osavaltiota erottaa kuitenkin se, että Maharashtra on Intian moderneimpia osavaltioita niin infrastruktuurin kuin BKT:nkin mukaan ja Intian merkittävä talousmoottori.

Muovittoman arjen alku

Pääministeri Narendra Modin vuonna 2014 lanseerama Clean India -kampanja (Swachh Bharat) oli alkanut näkyä vuodesta 2016 lähtien Intian osavaltioiden suurimmissa kaupungeissa. Keskusta-alueet ja merkittävät julkiset paikat kuten rautatieasemat olivat siistiytyneet, vaikka muovia ei ollut vielä poistettu käytöstä.

Joulukuussa 2017 Mumbain kauppakaduille oli jo tihkunut tietoa tulevasta muovituotteiden kiellosta. Puheissa kiellon tulkittiin koskevan vain tiettyjä millimetrivahvuuksia muovikasseissa tai sitä, onko muovikassin antaminen sallittua, jos se on toisenkin kerran käyttökelpoinen. Huomasin tavallisten kauppiaiden varautuneen asennoitumisen muovikassien antamiseen. Keskustelussa selvisi myös epätietoisuutta siitä, mitä olemassa oleville, jo ostetuille tai tilatuille muovikasseille tulisi tehdä, sekä mitä kaikkea muovikassikielto käytännössä koskee.

Heinäkuussa 2018 käydessäni Mumbaissa kertakäyttömuovin kielto oli ollut voimassa vajaan kuukauden. Sain vielä joitakin muovikasseja hyödykkeitä ostaessani, mutta niistä joko veloitettiin erikseen tai jouduin niitä erikseen pyytämään, jolloin jostakin löytyi nuhjuinen kassi.

Muovikassi katosi hetkessä katukuvasta

Kun vietin vuodenvaihdetta 2018/ 2019 Mumbaissa, katukuvassa ei näkynyt muovikasseja. Paikallinen Super Tea Shop tarjoili teen laseista, joita omistajan poika huuhteli sitä mukaa, kun juoma oli nautittu. Toimisto-apulaiset noutivat läheisiin toimistoihin teen omilla metallisilla astioillaan, eikä kuljetus enää tapahtunut kertakäyttömuovipusseilla. Kauppa kävi ja ympäristöystävällisyys oli toteutettu toiminnassa.

Ihmisillä oli käytössä pelkästään kangaskasseja, joko itse ommeltuja tai myyntiin ommeltuja. Niin sanottuja kangaskuitukasseja ei myöskään enää ollut, sillä valitettavasti nekin sisältävät ympäristössä maatumatonta muovia. Ostoskeskuksissa liikkeet näyttivät siirtyneen paperikasseihin eikä laminoituja kasseja ollut tarjolla.

Itse unohdin kerran mukanani tuomani kestokassin hotellihuoneeseeni sillä seurauksella, että jouduin tunkemaan kaikki ostamani hyödykkeet käsilaukkuuni. Liikkeen omistaja etsi muualta Aasiasta tulleiden tuotepakkausten joukosta minulle pakkauspussin, koska arveli etten ollut tietoinen voimassa olevasta kiellosta. Hän vakuutteli, että sen käyttö olisi sallittua, koska siinä ei ollut kantokahvaa. Kiitin ja jatkoin käsilaukkuni uudelleenjärjestelyä. Maassa maan tavalla.

Ymmärtää voi, etteivät muoviteollisuuden järjestöt ole olleet lausunnoissaan tyytyväisiä voimassa olevaan kieltoon. Ne uutisoivat kiivaasti katoavista työpaikoista, yritysten epäterveellisistä investointilainojen kasvusta tai jopa konkurssiin menevien yritysten taloudellisesta vaikutuksesta osavaltiossa.

Käyntini aikana hämmästyin muutoksen totalitaarisuutta. Kukaan ei näyttänyt valittavan ja arkihälinä oli samanlaista kuin ennenkin, vain muovi puuttui. Muutoksen nopeus ja kiellon nopea voimaan astuminen saa minut havahtumaan ja ihmettelemään, miten meillä Suomessa 5,4 miljoonan väestöllä muutokset ovatkin hitaita, vaikka kyse on käyttäjätottumuksesta ja parhaimmillaan vastuullisesta muovin käytöstä. Intian osavaltioista vuosien siirtymäkaudet ja polemiikki puuttuvat.

Jään mielenkiinnolla odottamaan, mitä tapahtuu nyt, kun Narendra Modi valittiin vaaleissa historiallisesti toisena pääministerinä jatkokaudelle. Laajeneeko kielto muihin osavaltioihin, ja miten käy yksittäispakkauksille, joita ylikansalliset yritykset ovat tuoneet mukanaan.

Intian osavaltioista Tamil Nadu on jo julistautunut muovittomaksi vuoden 2019 alusta.

Teksti: Sari Niiniluoto