Design or Die – osaamista immateriaalioikeuksista

Design or Die Ornamo

Muotoilualan koulutuksen tulee vastata työelämän ja yhteiskunnan muuttuviin tarpeisiin. Muotoilun tuottama aineeton arvo on yhä merkittävämpää suhteessa hiipuvaan aineelliseen arvonluontiin, mikä tuo muotoilijoille uusia osaamistarpeita.

Immateriaalioikeuksilla, tai IPR-oikeuksilla (intellectual property right), tarkoitetaan oikeuksia aineettomaan omaisuuteen – sellaisia oikeuksia kuin oikeutta teokseen, malliin, tavaramerkkiin, patenttiin tai toiminimeen.

Ornamo toteuttaa vuosina 2016 – 2018 Design or Die -hankkeen, jonka tavoitteena on kasvattaa alan osaamista aineettomien oikeuksien hallitsemisesta ja hyödyntämisestä. ESR-rahoitteinen hanke toteutetaan yhteistyössä Lahden ammattikorkeakoulun, Lapin yliopiston ja Aalto-yliopiston kanssa.

Hankkeessa Ornamo

  • Järjestää luentoja ja kursseja alan korkeakouluissa. Kohderyhmänä ovat opiskelijat ja korkeakouluopettajat.
  • Järjestää yhteistyössä uusyrityskeskusten kanssa koulutuksia ja luentoja muotoilualan yrittäjille.
  • Tarjoaa juridista neuvontaa aineettoman omaisuuden suojaamiseen ja hyödyntämiseen sekä liiketoiminnan kehittämiseen liittyen.
  • Kokoaa osaamisen tueksi verkkoaineoston, ”IPR-työkalupakin”.

Hankkeen tavoitteet

  • Valmistuvat ja ammatissa toimivat muotoilijat osaavat luoda IPR-strategian ja hyödyntää sitä omassa toiminnassaan.
  • Korkeakoulujen tietotaso immateriaalioikeuksista kasvaa. Niitä ei käsitellä pelkästään aiheelle varatuilla kursseilla vaan opiskelijat ohjataan huomioimaan immateriaalioikeudet ja niiden hyödyntämismahdollisuudet kaikessa tekemisessään, esimerkiksi projektitöissä.
  • Vuoden 2018 tavoitteena on syventää muotoilijoiden IPR-osaamista liittyen mm. sopimusehtoihin ja sopimusneuvotteluiden käymiseen.

Aiheeseen liittyvä sisältö

Teema

Aineetonta arvoa muotoilusta

  Aineeton arvonluonti on taloudelle ja liiketoiminnalle yhä merkittävämpää suhteessa hiipuvaan aineelliseen arvonluontiin. Aineettomia oikeuksia tuottavana toimialana muotoilu on aineettoman…

Lue lisää
Blogi

IPR-strategia tuo kilpailuetua

Voisiko aineeton omaisuutesi tuottaa elinkaarensa aikana enemmän tuloja, jos se olisi suojattu oikein, kysyy Ornamon lakimies Iiris Adenius. Immateriaalioikeuksilla, tai…

Lue lisää
Artikkeli

Muista suojata tavaramerkkisi!

Yritystoiminnassa on tärkeää, että asiakkaat tunnistavat yrityksen nimen ja brändin. Jos ostajat eivät tiedä, kenen tuotteesta tai palvelusta on kysymys,…

Lue lisää
Artikkeli

Näin toimit kun epäilet tuotekopiointia

Muotoilualalla tuotekopiointiepäilyt voivat aiheuttaa ongelmia. Erityisesti tulkintakysymykset siitä, onko loukkausta tapahtunut, voivat vaatia kokeneen asiantuntijan näkemystä. Tuotekopiointia epäillessä kannattaa muistaa,…

Lue lisää