11.10. Muotoilu ♥ Teknologia

muotoilu&teknologia

Aika: 11.10.2017
Paikka: Designmuseo, Korkeavuorenkatu 23, Helsinki

 

Muotoilu on teknologian paras kaveri. Tämän ymmärsi erityisesti Apple-perustaja Steve Jobs, jonka intohimo kalligrafiaan ja muotoiluun näkyy tänäkin päivänä Applen eri tuotteissa.

Teknologia on myös muotoilun muusa. Esimerkiksi ŌURA-hyvinvointisormuksen ovat muotoilleet Harri Koskinen sekä ŌURAn muotoilujohtaja Kari Kivelä. Koskinen on Suomen tunnetuimpia muotoilijoita. Sensorien avulla sormus tietää, miten olet nukkunut yösi ja kuinka paljon liikut päivällä. Hyvinvointisormus on siis kuin pienoistietokone.

Tule kuuntelemaan, miten muotoilu edistää teknologiaa, ja miten muotoilua hyödynnetään jo nyt lähitulevaisuuden teknologiatuotteissa ja tuotekehittelyssä.

Tilaisuuden juontaa muotoilija, designstudio Muotohiomon toimitusjohtaja Pekka Toivanen.

 

Ohjelma

 

Klo 14.15-14.30 Salla Heinänen, Ornamon puheenvuoro

Ornamon toiminnanjohtaja Salla Heinänen luotsaa järjestön strategista ja operatiivista toimintaa.

Klo 14.30-15.00 Mikko Koivisto & Niko Reunanen, Hellon ”Designed by AI – Keinoälyn hyödyntämisen mahdollisuudet muotoilussa”

Mikko Koivisto voitti vuoden 2017 Ornamo-palkinnon. Palvelumuotoilutoimisto Hellonin johtavana palvelumuotoilijana ja asiakaskokemusjohtajana työskentelevä Koivisto on palvelumuotoilun ensimmäisiä akateemisia ammattilaisia. Hän on ollut kehittämässä alaa niin Suomessa kuin maailmallakin. Hellonin Niko Reunanen on osallistunut tutkimisesta toteuttamiseen datatieteen projekteihin ympäri maailmaa.

Klo 15.00-15.20 Juha Salonen, Noona ”Mobiilipalvelun suunnitteleminen syöpäpotilaille”

Noona Healthcaren kehittämän sovellus parantaa syöpäpotilaan ja sairaalan välistä vuorovaikutusta. Sairaalat ja syöpäklinikat saavat tietoa potilaan voinnista reaaliaikaisesti, jolloin hoitoa on helpompi räätälöidä. Potilas ei puolestaan koe jäävänsä yksin sairaalahoitojen välissä. Juha Salonen on ollut Noonan pääsuunnittelija tuotekehityksen alusta alkaen. Lisäksi hän ohjaa Noonan tuotesuunnittelutiimin toimintaa.

 

Klo 15.20-15.40 Apaar Tuli, MaaS Global “Those MaaSive Changes”

MaaS on lyhenne sanoista Mobility as a Service (Liikkuminen palveluna). Konseptin ideana on koota yhteen kaikki eri liikkumismuodot – olipa kyseessä joukkoliikenne, taksit, autopalvelut tai pyörät – ja tarjota ne kätevästi kuukausipaketteina. Jokaista liikkumistapaa ei siis tarvitse hakea tai maksaa erikseen, kuten nykyään on tapana. MaaS Globalin Whim-mobiilisovellus on jo tarjolla Helsingin seudulla ja palvelu tullaan lanseeraamaan tämän vuoden aikana myös Iso-Britanniassa ja Hollannissa.
Apaar Tuli on MaaS Globalin Whim-sovelluksen designjohtaja. Hän pitää huolen siitä, että MaaS-konseptissa hyödynnetään käyttäjälähtöistä suunnittelua. Tulilla on yli 15 vuoden kokemus digitaalisten tuotteiden ja palveluiden suunnittelusta.

Kahvitauko

Klo 16.10-16.30 Heiko Rischer, CellPod “Plant cells as food – Designing the MicroGrewery”

 Design-valaisinta muistuttava Cellpod-laite mahdollistaa kasvisolujen kasvattamisen omassa kodissa. Lisää vain vesi ja kytke virta    päälle. Satoa voit korjata noin viikon kuluessa. CellPod on Valtion Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n  vuonna 2016 tuottama konsepti ja sen ovat kehittäneet tutkija Lauri Reuter, muotoilija Niko Räty, tutkija Heiko Rischer sekä tutkija Juha-Pekka Pitkänen.

Klo 16.30-16.50 Jason Selvarajan, Showerloop “Why do we need maker spaces, open source design and the circular economy?”

Suihkun käytössä on kaksi ongelmaa: vettä ei kierrätetä ja usein käytetään enemmän vettä kuin olisi ympäristöllisesti vastuullista. Tämä tuli 10-vuotiaan pojan mieleen Australiassa noin 20 vuotta sitten, kun hän nautti suihkusta, mutta tunsi huonoa omaatuntoa siitä. Jason Selvarajan (s. 1983) on siitä lähtien kehittänyt ratkaisua ongelmaan. Showerloopin kehittämä vedenpuhdistusmenetelmä suodattaa suihkuvedestä juomavettä. Keksintö on mahdollista asentaa jokaiseen kylpyhuoneeseen.

Klo 16.50-17.10 Kari Kivelä, ŌURA Ring ”Korun ja teknologian liitto”

Älysormus-Ōura mittaa ja analysoi palautumista, unen laatua ja päivittäistä aktiivisuutta. Sormuksen ovat muotoilleet Harri    Koskinen sekä ŌURAn muotoilujohtaja Kari Kivelä. Harri Koskinen (s.1970) on Suomen tunnetuimpia muotoilijoita.

Klo 17.10-17.40 Pirjo Kääriäinen, Aalto-yliopisto ”Muotoilua hankkimassa -mitä, mistä ja miten?”

Pirjo Kääriäinen on tekstiiliteollisuuden edelläkävijä. Hän on mukana vaikuttamassa muun muassa siihen, millaisia tekstiilin ja teknologian yhdistelmiä me tulevaisuudessa pidämme yllämme, ja minkälaisia biomateriaaleihin erikoistuneita yrityksiä nuorten tekstiilisuunnittelijoiden joukoista ponnistaa.

Klo 17.40-17.50 Tilaisuuden päätössanat, moderaattori Pekka Toivanen

Cocktail-tilaisuus jatkuu noin klo 19.30 asti

Cocktail-tilaisuuden aikana Kaisa Logren kertoo Enter and Encounter -näyttelystä, ja osallistujilla on mahdollisuus tutustua näyttelyyn. Enter and Encounter – Kutsu huomiseen on Designmuseon ja Teollisuustaiteen Liitto Ornamon yhteisnäyttely, joka päättyy 22.10.2017. Muotoilu ♥ Teknologia on näyttelyn päätösseminaari.

 

Paikkoja on rajoitetusti. Ilmoittautuminen on päättynyt.

 

Hanketta on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Aiheeseen liittyvä sisältö

Blogi

Muotoilijoita tarvitaan pelastamaan maailma

Michael Lettenmeier kaipaa muotoilijoita mukaan kehittämään resurssiviisasta maailmaa. Kaivataan uusia ratkaisuja asumiseen, liikkumiseen ja syömiseen, jotta suomalaisten materiaalijalanjälki saadaan putoamaan…

Lue lisää
Tapahtuma

Enter and Encounter – Kutsu huomiseen

Aika: 24.3.–22.10.2017 Paikka: Designmuseo, Korkeavuorenkatu 23, Helsinki   Designmuseo ja Teollisuustaiteen Liitto Ornamo järjestävät katsauksen suomalaisen muotoilun statukseen nyt. ”Enter and…

Lue lisää