Näyttely: Särkyvää – Keramiikka uuden äärellä

Meri Oivon keramiikkateos Hauras, 2021.
Meri Oivo: Hauras, 2021. Valu- ja käsinrakennustekniikalla valmistettu posliini, paperikuitu ja teräs. Kuva: Ari Karttunen / EMMA 2021

03.05.2021 – 28.08.2022


EMMA – Espoon modernin taiteen museossa nähtävissä olevan Särkyvää-näyttelyn tausta-ajatuksena kulkee japanilainen perinne, kintsugi, jossa särkyneen keraamisen esineen osat liitetään toisiinsa uudelleen kullalla tai muulla metallilla. Rikkonaisuutta ei peitetä, vaan sitä kohtaan luodaan uusi suhde. Kintsugi on tässä yhteiskunnallinen vertauskuva. Murtuma voi olla merkki uudesta. Kuinka saamme palaset koottua uudeksi, kestäväksi rakenteeksi? 

Kahdentoista taiteilijan ja kahden taiteilijaryhmän teokset purkavat keramiikkataiteen keinoin menneen ja tulevan risteyskohtaa, jota leimaavat ympäristöhuoli ja sosiaalisten rakenteiden murros. Savi materiaalina liittyy erityisellä tavalla ihmiskunnan historiaan ja samalla tuntuu vastaavan siihen, mitä juuri nyt tarvitsemme: yhteyttä, läsnäoloa ja käsillä tekemistä. 

Näyttelyn taiteilijat ovat Priska Falin & Helen FelceyVeera KuljuNathalie LautenbacherPiia LiesteMatias KarsikasTiia MatikainenMeri OivoMatteo PennacchioMaria PunkkinenOuti SavolainenCaroline SlotteKatie SpraggIrma Weckman ja Working with Soil -työryhmä (Özgü GündeşlioğluCatharina KajanderRiikka Latva-Somppi ja Maarit Mäkelä).

Näyttely on toteutettu yhteistyössä muotoilualan asiantuntijajärjestö Ornamon kanssa. Taiteilijavalinnat tehtiin Ornamon jäsenille suunnatun avoimen portfoliohaun perusteella. 

Tutustu näyttelyä varten laadittuun laajaan mobiilioppaaseen, joka taustoittaa teoksia tekstein ja haastatteluvideoin.

 

Ennakkolipun EMMAn näyttelyihin voi ostaa EMMA Shopin verkkokaupasta. Ennakkolippujen hinta on 12€. Lippu oikeuttaa sisäänpääsyyn valitun tunnin aikana, mutta vierailuaikaa ei ole rajoitettu. Sisäänkäynti EMMAan tapahtuu rakennuksen pääovesta.