Jäätelö ja kahvi höystävät designkesää – yllättäviä näkökulmia nykymuotoiluun Designmuseossa

Onko jäätelöräätälin käsissä syntynyt, kuusen havuilla maustettu kesäherkku muotoilua? Entä baristamestarin työ täydellisen pikakahvin kehittämiseksi?

Tule, ota selvää ja päätä itse, haastaa Designmuseon päänäyttely Enter and Encounter – Kutsu huomiseen. Suomalainen nykymuotoilu esittäytyy poikkeuksellisen laajasta näkökulmasta näyttelyssä, jonka ovat tuottaneet yhteistyössä Designmuseo ja muotoilijoiden asiantuntijajärjestö Teollisuustaiteen Liitto Ornamo.

– Näyttely ei kerro pelkästään muotoilusta vaan kuvastaa nykyhetkeä, erilaisia tekemisen tapoja ja suomalaisen yhteiskunnan muutosta globaalissa kontekstissa, kuvaa Ornamon projektipäällikkö, näyttelyn tuottaja Kaisa Logren.

– Näyttely on ainutlaatuinen katsaus viimeisimpään suomalaiseen nykydesigniin. Olemme saaneet saman katon alle tuotteita, palveluita ja projekteja lahjakkaimmilta suomalaistekijöiltä Lontoosta, Kööpenhaminasta, Pariisista, San Franciscosta ja Zürichista, lisää Designmuseon intendentti Suvi Saloniemi.

Ruokaan ja juomaan kytkeytyvä huippukäsityöläisyys on yksi monipuolisen muotoilunäyttelyn vivahteista.

Suomen Jäätelö valikoitui kokonaisuuteen mukaan esimerkkinä modernista käsityöläisyydestä. Pieni artesaanijäätelötehdas kehittää jäätelöä kuluttajille ja yrityksille, mm. designyritys Artekille. Kuusijäätelön myötä Artek maistuu nyt havulle. Kuusijäätelön mausta pääosa tulee tehtaan läheisestä metsästä saatavista puunoksista, joita jauhetaan ja uutetaan jäätelömassan sekaan. Mintunvihreä väri syntyy kuusen neulasista.

Kahvin yhteys muotoilunäyttelyyn on maailman parhaimpien baristojen joukkoon luokiteltu Kalle Freese, joka haluaa tehdä maailman parasta pikakahvia tarkkaan viritettynä käsityönä.

“Pikakahviin turvaudutaan yleensä epätoivossa. Sitä siedetään, jos ei ole muuta vaihtoehtoja. Sanfranciscolainen start-up -yritys pyrkii muuttamaan tämän kaiken ja kumoamaan instant-kahvin surkean maineen”, New York Times kuvasi Freesen yrityksen Sudden Coffeen tarinaa.

Moniääninen kattaus nykymuotoilua

Näyttelyn on kuratoinut kuuden hengen tiimi, joka edustaa muotoilun eri osa-alueita. Moniäänisyys näkyy kokonaisuudessa rehellisesti: suomalainen yhteiskunta on murroksessa, samoin muotoilun kenttä.

Muotoilu näkyy näyttelyssä korkealaatuisena suunnitteluna ja huippukäsityönä, kokeellisina tila- ja materiaalitutkielmina, palveluina, osallistavina prosesseina, konsepteina, digitaalisina käyttäjäkokemuksina sekä spekulatiivisina tulevaisuuden visioina. Näyttelyssä esimerkiksi Rolls Royce Marine esittää näkemyksensä tulevaisuuden rahdin kuljetuksesta meriteitse niin, että miehistö säilyy maissa.

Näyttelyssä nähdään myös esimerkkejä muotoilun mahdollisuuksista globaalien haasteiden ratkaisemisessa: ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja ruokatuotannon muutoksissa. Esillä ovat muun muassa ruoantuotantoa uudistava kasvisolukasvattamo Cellpod sekä muotoilija Ville Kokkosen ja komposiittiteknologiayritys Exelin päivänvarjo, joka tuottaa aurinkosähköä pienille teknologialaitteille.

Näyttelyssä mukana oleva keittiömestari ja taiteilija Kozeen Shiwan järjestää kesän ja syksyn ajan maailmanluokan pop up -illallisia näyttelytilassa. Kurditaustainen Shiwan tuottaa asiakkaille kokonaisvaltaisia illalliskokemuksia, joissa ruoka ei ole vain ruokaa, vaan vahvoja tarinoita, tunteita sekä yhdessäoloa. Illallisten ajankohdat ja hinnat löydät täältä: http://www.designmuseum.fi/fi/events/pop-up-illallisia-designmuseossa/

Lisätietoja:
Viestintäpäällikkö Johanna Lassy, Teollisuustaiteen Liitto Ornamo, + 358 (0)43 211 0755
johanna.lassy@ornamo.fi

Lehdistökuvat ovat ladattavissa:
https://drive.google.com/open?id=0BxY_gXaegZ50VFl6SFFWOUFCazA