Ornamon ja Designmuseon näyttely avautui 24.3. – Miten muotoilu haastaa nykyhetken ja muokkaa tulevaisuutta?

Teollisuustaiteen Liitto Ornamon ja Designmuseon Suomen itsenäisyyden juhlavuoden yhteisnäyttely esittelee suomalaista nykymuotoilua designpääkaupunkivuoden 2012 jälkeiseltä ajalta. Enter and Encounter – Kutsu huomiseen avautuu Designmuseolla 24. maaliskuuta ja on avoinna 20. lokakuuta saakka.  Se on Designmuseon kesäkauden päänäyttely.

– Haluamme näyttelyllä kertoa, mitä on suomalainen nykymuotoilu ja mikä sen status on”, kertovat näyttelyn tuotannosta vastaavat Ornamon projektipäällikkö Kaisa Logren ja Designmuseon intendentti Suvi Saloniemi.

– Näyttely osoittaa, että suomalainen muotoilu on monipuolista, ratkaisulähtöistä, globaalia ja vahvasti teknologiaa hyödyntävää.

Vastauksia muutostarpeisiin

Optimistinen näyttely pohtii, miten muotoilu haastaa nykyhetken ja muokkaa tulevaisuutta. Näyttelyn teokset, projektit, hankkeet ja aloitteet vastaavat muutokseen tai muutostarpeisiin, luovat ilmiöitä, tarjoavat näkökulmia ja rakentavat pohjaa uusille asenteille ja toimintatavoille globaalissa kontekstissa. Näyttelyn nimi Enter and Encounter kutsuu kohtaamaan muotoilussa ja yhteiskunnassa esiintyvät muutokset ennakkoluulottomasti ja positiivisessa hengessä.

Näyttelyssä nähdään esimerkkejä muotoilun roolista niin ilmastonmuutoksen hillitsemisessä, ruokatuotannon muutoksissa kuin terveysteknologian kehittymisessäkin. Esillä ovat muun muassa ruoantauotantoa uudistava kasvisolukasvattamo Cellpod sekä muotoilija Ville Kokkosen komposiittiteknologiayritys Exelin päivänvarjo, joka tuottaa aurinkosähköä pienille teknologialaitteille. Uusista sovelluksista ovat mukana muun maussa terveyttä mittaava OURA Ring ja syöpäpotilaiden hoidossa käytettävä Noona.

Nuorta innovatiivista suunnittelijapolvea näyttelyssä edustavat muun muassa muotoilijat Hanna-Kaarina Heikkilä ja Elina Ulvio. Tuula Pöyhösen ja Martta Leskelän luotsaama Ragamuf on esimerkki monen muun ohella muutostarpeisiin vastaavasta globaalista toimijasta.

Näyttelyn teokset on jaettu kuuteen tilaan: teknomaisema, globaali suomalainen, uusi luonto, jälkiteollinen käsityö, kaupunkitila ja pehmeät systeemit. Kaupunkitila-huoneessa oleva Plaza toimii näyttelyn ajan tapahtumien ja keskustelun paikkana. Ornamo järjestää Plazalla ja museon muissa tiloissa keskusteluja alan murroksesta ja tulevista osaamistarpeista.

Näyttelyn on kuratoinut kuuden hengen kuraattoritiimi, joka edustaa monipuolisesti muotoilun eri osa-alueita.

Näyttelyn kuraattorit: Paula Bello, Katja Hagelstam, Juha Kronqvist, Heini Lehtinen, Ville Tikka ja Esa Vesmanen.

Näyttelyarkkitehtuurista vastaavat: Leonard Ma ja Martti Kalliala.

Näyttely on osa Ornamon ja Designmuseon Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan ohjelmaa.

Näyttelyä ovat tukeneet: Iittala, MeilläKotona.fi, Suomen Kulttuurirahasto ja Suomen Taideteollisuusyhdistyksen 100-vuotissäätiö.