Aineettomat oikeudet

Aineettomien oikeuksin tunteminen auttaa hahmottamaan, mitä kaikkia oikeuksia oman työn tuloksena syntyy ja miten niitä voi hyödyntää. Muotoilijan ja taiteilijan ydintyötä on aineettomilla oikeuksilla (Intellectual Property Rights, IPR) suojattujen teosten ja tuotteiden luominen.

Aineettomien oikeuksien suojaaminen on tärkeää, sillä ilman suojaamista kilpailijat pääsevät hyötymään työn tuloksista, eikä tuotekehityksestä saada sille kuuluvaa korvausta. Immateriaalioikeuksien tarkoituksena on kannustaa ja palkita luovan työn tuloksia. Sillä saadaan konkreettisesti aikaan tiettyjä oikeuksia, joita muilla ei ole.

Olemme koonneet Ornamon jäsenille tietopaketin aineettomista oikeuksista. Katso myös aineetonansainta.fi-sivusto, josta löydät tietoa ja inspiraatiota aineettomien oikeuksien taitavasta hyödyntämisestä osana liiketoimintaasi.

Jäsenpalvelusivuilta kirjautumisen takaa löytyy tietoa esimerkiksi siitä, mitä tekijänoikeus pitää sisällään, mitä mallisuojalla tarkoitetaan ja miten malli rekisteröidään ulkomailla. Kirjaudu sisään.

Jos et ole vielä jäsen, tutustu Ornamon jäsenyyteen ja hae mukaan.