Muotoilija / Designakatemia

Designakatemian muotoilukurssit toteutetaan osana normaalia kouluopetusta yhteistyössä muotoilijoiden ja opettajan kanssa. Etsimme nyt kolmea muotoilijaa suunnittelemaan ja toteuttamaan 14 opetustunnin mittaisen muotoilukurssin. Jokainen toteuttaa kurssin eri koulussa Helsingissä, ja yksi opetuskerroista on vierailu Designmuseoon. Työhön sisältyy kurssin opetussisällön suunnittelu yhdessä museon ja koulun opettajan kanssa.  Kurssit toteutetaan syksyllä 2023. Tarkempi opetuksen aikataulu on sovittavissa kunkin koulun opettajan kanssa. 

Kurssin sisältö raportoidaan Designakatemian käyttöön. Tuotettu opetussuunnitelma ja siihen liittyvä materiaalit jäävät hankkeelle sekä muotoilijan ja koulun hyödynnettäviksi. Materiaali voidaan soveltuvilta osin myös julkaista laajempaan käyttöön.

Lue lisää: Muotoiluhaaste, Linda Vanni, 2021.  

Mitä hanke tarjoaa muotoilijalle? 

Muotoilijalle maksetaan työkorvauksena 1900 euroa, joka maksetaan verokortilla palkkiona tai yrittäjälle laskua vastaan. Muotoilija saa hankkeessa eväät oman 14 tunnin muotoilukurssin opetussuunnitelman laatimiseen. Hanke tarjoaa muotoilijalle kokemusta lasten ja nuorten parissa työskentelemisestä sekä mahdollisuuden laajentaa osaamistaan muotoilukasvatuksen pariin. Hankkeessa luodun opetussuunnitelman ja työkokemuksen voi konseptoida osaksi omaa ammatillista toimintaansa.   

Millaista muotoilijaa haemme? 

Hankkeeseen valitaan muotoilija ensisijaisesti Ornamon jäsenistöstä. Pedagogista koulutusta ei edellytetä, mutta kokemus lasten parissa työskentelystä katsotaan eduksi. Muotoiluajattelu ja muotoilun menetelmät ovat hankkeen keskiössä. Työ sopii hyvin freelancerille, yrittäjälle,  valmistumisen kynnyksellä olevalle opiskelijalle, työttömälle tai osa-aikaiselle työntekijälle. 

Miten Designakatemia toimii? 

Designakatemiassa muotoilijat työskentelevät koulussa opettajan rinnalla. Muotoilija tuo kouluun inspiroivan tuulahduksen muotoilijan työstä.  Hanke tarjoaa muotoilijan käyttöön muotoilukasvatuksen perustyökalut, johon hän tuo mukaan oman persoonansa ja ammatillisen osaamisensa.

Tutustu hankkeessa luotuihin muotoilukasvatuksen työkaluihin.

Designakatemian muotoilukurssien tulee tukea koulujen laaja-alaisen osaamisen tavoitteita, joita ovat:

Lisätietoa tavoitteista Opetushallituksen sivuilta.

Ornamon ja Designmuseon yhteinen Designakatemia-hanke on jo yli 10 vuoden ajan toteuttanut Muotoile Suomi -ohjelman tavoitetta tukea muotoilun ja muotoilukasvatusmenetelmien käyttöönottoa kouluissa. Hanketta toteutetaan vuonna 2023 Helsingin kaupungin toiminta-avustuksen turvin kolmessa helsinkiläisessä koulussa: ala- ja yläkoulussa sekä lukiossa.    

Designakatemian teema vuonna 2023 on kestävä kehitys. Teemaa voi soveltaa haluamallaan tavalla ja haluamastaan näkökulmasta osana muotoilukurssia.

Hakeminen

Lähetä vapaamuotoinen hakemus 1.5.2023 mennessä osoitteeseen muotoilu@ornamo.fi.  

Kerro hakemuksella mihin muotoilun alaan olet erikoistunut, ja mitä osaamista yllä olevista aihealueesta toisit omalle kurssillesi.  Hakemuksen tulee sisältää hahmotelma oman kurssin sisällöstä.  Huomaa, että kurssi on lyhyt, joten sisältöä ei voi olla laaja.  Voit tukea hakemustasi liittämällä mukaan ansioluettelon ja/tai portfolion. 

Kaksi ihmistä seisomassa luokkahuoneessa ison pöydän vieressä ja pöydän ääressä oppilaita

Designakatemia antaa eväitä elämään

Ornamon ja Designmuseon yhteishanke on jo kymmenen vuoden ajan vienyt muotoilua helsinkiläisiin ala- ja yläkouluihin sekä lukioihin. Vuonna 2022 hanketta toteutettiin Porolahden peruskoulun ala-asteella,…
Artikkeli
05.04.2023