Ornamo-palkinnosta päättävä Mari Kiviniemi: Kauppa toivottaa muotoilijoiden avaukset tervetulleeksi

Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi valitsee Ornamo-palkinnon voittajan. Kuva: Anni Koponen.
Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi valitsee tänä vuonna Ornamo-palkinnon voittajan. Kuva: Anni Koponen.

Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi valitsee tänä vuonna Ornamo-palkinnon voittajan.

”Olen ylpeä, iloinen ja otettu tästä tehtävästä. On kunnia jakaa Ornamo-palkinto ja päättää voittaja, mutta samaan aikaan olen huojentunut siitä, että esiraati on valinnut suuresta joukosta kolme nimeä. Prosessi on mielenkiintoinen ja huomaan oppineeni jo nyt paljon uutta muotoilusta.”

Monet muotoilua edistävät toimenpiteet ovat Kiviniemelle entuudestaan tuttuja. Hän työskenteli apulaispääsihteerinä OECD:ssä, jossa tehtiin myös kopiointia torjuvaa ja tekijänoikeuksia edistävää tutkimusta. OECD on arvioinut tullien avustuksella väärennösten kauppavirtaa, joka oli esim. vuonna 2016 arvoltaan noin 500 miljardia dollaria eli 3,3 % maailmankaupasta. Luku kattaa ainoastaan rajojen yli menevät tavaravirrat.

”Mukana ovat kaikki tuotteet lääkkeistä teknologiaan, mutta se tiedetään, että piratismin piirissä on eniten juuri suunnittelua vaativia tuotteita, kuten vaatteita ja kenkiä. Pelkkä lainsäädäntö ei kuitenkaan riitä torjumaan kopiointia.”

Kestävässä kehityksessä muotoilijan rooli todella korostuu

Kiviniemen mukaan muotoilijat tarvitsevat avukseen vahvaa kuluttajavalistusta.

”Tämä on myös informaatio- ja kulttuurikysymys. Ihmiset täytyy laittaa miettimään, minne ostamiseen käytetty raha lopulta menee.” Kiviniemen mukaan muotoilijat ovat avainasemassa myös kiertotalouden pyörittäjinä ja uusien raaka-aineiden kehittämisessä.

”Kestävässä kehityksessä muotoilijan rooli todella korostuu. Vaaditaan uteliaisuutta ja kiinnostusta tehdä asioita uudella tavalla. Kauppa toivottaa uudet avaukset hyvin tervetulleeksi, sillä kuluttajia kiinnostaa kaupoissa tuotteiden hiilijalanjälki.”

Estetiikkaa ei myöskään sovi unohtaa. Parhaaksi henkilökohtaiseksi muotoilukokemuksekseen Kiviniemi nimeää eduskunnan lisärakennuksen valmistumisen vuonna 2004, kun uusi oma työhuone, ruokasali ja monista eri puulaaduista rakennetut kokouskabinetit kuuluivat päivittäiseen arkeen.

”Inspiroivalla ympäristöllä on ilman muuta merkitystä. Oli hienoa nähdä valmiina kokonaisuus, arkkitehtuuri, kaikki se muotoilu ja taideteokset, joita siellä oli”, entinen pääministeri muistelee.

Teksti: Jenna Heino