Empatiaa, vertaistukea ja ideoiden vaihtokauppaa

Sekoitan korttipakan ja asetan sen pöydälle. Maija ottaa korttipakasta päällimmäisen kortin ja lukee siinä olevan tekstin ääneen: ”Mitä olet saavuttanut tänä vuonna?”.

Hän alkaa innostuneena luetella projektejaan, joita hän on toteuttanut yrittäjänä. ”No huh, oletpa saanut paljon aikaan tänä vuonna”, totean ja kysyn suoraan: ”Oletko nyt siis pystynyt maksamaan itsellesi enemmän palkkaa?”. Maija kertoo, että toimeentulo on kaikesta huolimatta laskenut. Olemme päässeet asian ytimeen, koska jotain on mennyt vinoon.

Alamme yhdessä pohtia miten asiaan voisi vaikuttaa. Mistä saisi henkistä ja taloudellista tukea kannattaviin yritysinvestointeihin ja palveluiden markkinointiin? Miten omat palvelut voisi hinnoitella paremmin? Pitäisikö muuttaa yritysmuotoa? Brändin nimeä? Miten kasvattaa yrityksen tunnettuutta ja omaa henkilöbrändiään? Entä mistä löytyisi yhteistyökumppaneita, ettei kaikkea tarvitsisi tehdä yksin?

Maija on muotoilija, joka on tullut Eevin Ohjaamoon hakemaan ammatilliseen toimintaansa uutta virtaa ja yhteyksiä pandemian aiheuttaman epävarmuuden keskellä. Toimin itse Eevin Ohjaamossa mentorina kahdellekymmenelle muotoilun ammattilaisille. Mentorointi tapahtuu kahden kesken, ja sen ytimessä on luottamuksellisuus siitä, että asiat jäävät kahdenkeskiseksi. Se antaa vapauden avautua vaikeistakin asioista, kuten pienyrittäjien rahan puutteesta tai epäoikeudenmukaisesta kohtelusta työelämässä.

Mitä teet kymmenen vuoden kuluttua?

Aloitin mentorointitapaamiset muotoilijoiden kanssa Tngl-korttipelillä, joka on tarkoitettu kevyeksi keskustelunavaajaksi ihmisten välille. Sen on suunnitellut palvelumuotoilija Mustafa Alshihani, joka kehitti pelin pandemian aikana – silloin kun väkisinkin etäännyimme toisistamme. Hän halusi luoda helpon keinon kohdata tuntematonkin ihminen, ja tutustua henkilöön elämää koskettavien kysymysten avulla.

Tngl osoittautui helpoksi tavaksi päästä myös mentoroinnissa asian äärelle. Olin valikoinut Mustafan kanssa pakasta 20 korttia, jotka koskettivat jollain tavalla myös työelämää. Pelikortit ohjasivat tapaamisissa keskustelua eteenpäin yllättäväänkin suuntaan.

”Missä näet itsesi kymmenen vuoden kuluttua?” koskettaa enemmänkin minua kuin nuorempaa Maijaa. Olen 10 vuoden kuluttua 67-vuotias. Kuolemanpelkoisena ja yliaktiivisena ihmisenä en ole koskaan aiemmin miettinyt mitä sitten teen, kun olen ns. vanha tai ns. eläkkeellä. Siitä onkin yhtäkkiä puoliväkisin mielenkiintoista puhua nuoremman kollegan kanssa. Ei pelotakaan astua ulos omalta mukavuusalueeltaan!

Mentori ei siis vain anna osaamistaan, vaan kyse on enemmänkin ajatusten vaihtokaupasta ja tunteiden jakamisesta. Empatia toimii mentoroinnin moottorina.

Muotoilijoiden kannattaisi mielestäni laajentaa ympyrää hankkiutumalla erityisesti ekonomien ja insinöörien aktoreiksi tai mentoreiksi. Nyt on kasvun ja teknologisten innovaatioiden aika. Kokemukset ammatissa ovat näissä ammateissa todennäköisesti samankaltaisia, mutta erilaiset ongelmien ratkaisutavat antavat uusia näkökulmia molempiin suuntiin.

Itse päädyin jo ostamaan yhdeltä aktoriltani palvelua, ja tulevaisuudessa saatan tehdä joidenkin kanssa yhteistyötä. Parhaimmillaan mentorointi voi synnyttää elämän kestävän tukiverkoston ja uusia ystävyyssuhteita.

EEVI – elpyminen, elinvoima ja verkostoituminen

Metropolian, Raitala Music Oy:n ja Ornamon luotsaama EEVI-valmennus jatkuu vuoden 2022 loppuun asti. Syksyn aikana on luvassa koulutuksia ja kohtaamisia. EEVI-valmennushanketta rahoittaa Uudenmaan liitto. Lue lisää hankkeesta: www.luovatverkostot.fi

Pandemian tuomat muutokset työelämässä jättivät myös minuun jälkensä, ja lähden uusille laduille jäämällä toimivapaalle elokuussa 2022. Suomen kulttuurirahasto tukee vuoden mittaista kirjoitushankettani, jossa etsin ”uuttaa normaalia” kaupallista mutta kestävää muotoilua Suomessa.

EEVIssä jatkaa Emmi Putkonen Ornamosta, joka toimi myös sijaisenani muotoilun asiantuntijatehtävissä. Tsemppiä Emmille työvuoteen! Vapaata työskentelyäni voit seurata LinkedInissä. Ollaan yhteydessä!

P.S. Kirjoituksessa esiintyvä Maija on kuvitteellinen henkilö tai yhdistelmä 20 muotoilijasta.