Hanna Gullstén ja Jari Inkinen ovat suunnitelleet tiloja pienellä hiilijalanjäljellä jo yli 30 vuotta

Sisutusarkkitehdit Hanna Gullstén ja Jari Inkinen
Sisustusarkkitehdit Hanna Gullstén ja Jari Inkinen. Kuva: Anni Koponen

Ehdolla Ornamo-palkinnon 2020 saajaksi oleva Sisustusarkkitehdit Gullstén & Inkinen Oy on suunnitellut suomalaisyrityksille tiloja jo yli 30 vuoden ajan. Kestävän kehityksen arvot ovat olleet suunnittelutyön perusta yrityksen alusta lähtien.

Sisustusarkkitehti ja arkkitehti Jari Inkinen (s. 1965) ei voinut koskaan kuvitella ryhtyvänsä yrittäjäksi. Toisin kuitenkin kävi, kun Inkinen ja sisustusarkkitehti Hanna Gullstén (s. 1965) perustivat oman suunnittelutoimiston vuonna 1989. Suunnittelutoimisto juhlisti viime vuonna 30-vuotista taivaltaan.

Nuoren suunnittelijaparin toimisto sai merkittävät alkusysäyksen 1990-luvulla, kun he saivat toimeksiantona suunnitella SOL Palveluiden uudet toimitilat. Varsinainen lottovoitto oli Sanomatalon sisustuksen suunnittelu. Siitä lähtien on suunnittelijaparilla ollut kädet täynnä työtä. Vuosikymmenten varrella toimistossa on työskennellyt yhteensä 145 henkilöä. ”Suunnittelutoimisto on kuin orkesteri: kun kaikki soittavat hyvin ja tottuneesti yhteen, kuulostaa musiikki paremmalta”, toteaa Inkinen.

HSY:n pääkonttori Helsingissä

HSY:n uusi pääkonttori valmistui 2017. Gullstén & Inkinen vastasi konsepti- ja tilasuunnittelusta sekä työympäristökehityksestä. Kuva: Aukusti Heinonen

Gullstén & Inkinen on suunnittelut satoja toimitiloja suomalaisille yrityksille erilaisista toimistotiloista hotelleihin ja ravintoloihin. Monen asiakkaan kanssa Gullstén ja Inkinen ovat tehneet töitä jopa yli parikymmentä vuotta, ja asiakkaiden toimeksiannot ovat kuljettaneet myös Eurooppaan ja Aasiaan. ”Uskallan väittää, että jokainen suomalainen on elämänsä aikana vieraillut, työskennellyt, syönyt tai nukkunut meidän suunnittelemissamme tiloissa”, naurahtaa Inkinen. ”Jotain olemme tehneet oikein, kun asiakkaat palaavat jopa useiden vuosien jälkeen takaisin. Meillä ei ole yhtä tunnistettavaa tyyliä, vaan suunnittelemme aina asiakkaiden näköisiä tiloja. Työt eivät ole showcaseja, vaan tiloja, joissa on aidosti miellyttävää ja tehokasta työskennellä”, jatkaa Gullstén.

Suunnittelijaparille ovat kestävän kehityksen arvot olleet suunnitteluprosessin keskiössä aina toimiston perustamisesta lähtien. He ovat iloisia siitä, että asiakkaat ovat tänä päivänä todella valveutuneita. ”Ihmiset ovat paitsi ympäristötietoisempia, myös ymmärtävät rakentamisen ja hyvän tilasuunnittelun merkityksen ihmisen hyvinvoinnille”, toteavat Inkinen ja Gullstén. He itse pyrkivät hankkimaan tuotteet aina lähialueilta ja kiinnittämään huomiota rakennusten ja tilojen elinkaareen. ”Uuden rakentaminen ei ole mikään itseisarvo, vaan sillä täytyy aina olla jokin merkitys”, pohtii Inkinen. ”Haluamme antaa vanhoille rakennuksille uuden elämän.”

”Uuden rakentaminen ei ole mikään itseisarvo, vaan sillä täytyy aina olla jokin merkitys.”

Amer Sportsin pääkonttori Helsingin Vallilassa

Amer Sports Oyj pääkonttori valmistui 2014 Helsingin Vallilaan vanhaan suojeltuun teollisuuskiinteistöön.

Viime vuonna Gullstén & Inkinen otti askeleen eteenpäin ekologisuuden tiellä tekemällä toimistostaan Suomen ensimmäisen täysin hiilineutraalin suunnittelutoimiston. Samalla he lanseerasivat uuden palvelun, jossa arvioidaan yrityksen suunnitteluprojektin hiilijalanjälki. ”Ensin meidän oli nollattava itsemme, jos meinaamme neuvoa muita”, naurahtavat Gullstén ja Inkinen.

Koronapandemia tulee suunnittelijaparin mukaan mullistamaan merkittävästi tilasuunnittelua. Yrityksille muodostuu uudenlainen ymmärrys siitä, millaisia tiloja tulevaisuudessa todella tarvitaan. Myös fyysisen toimitiloissa tehtävän työn ja etätyön suhde tulee muuttumaan, sekä yhteisöllisyyden merkitys kasvamaan. ”Bakteerijahtiin tuskin lähdetään, mutta ergonomia nousee varmasti pinnalle”, miettii Inkinen.

Teksti: Maija Toivonen