Pyöräsuunnittelija Joakim Uimosen vaativin asiakas on suunnittelija itse

Pyöräsuunnittelija Joakim Uimonen Kuvaaja: Mika Puska
Pyöräsuunnittelija Joakim Uimonen Kuvaaja: Mika Puska

Työhuonella -sarjassa taitelijat ja muotoilijat kertovat työhuoneestaan ja työstään. Pyöräsuunnittelijan työtila on sekoitus toimistoa, fillaripajaa, metalliverstasta ja varastoa.  

”Pyöräilen aina työhuoneelleni, joka sijaitsee Leafin vanhassa suklaatehtaassa Turussa. Kun olen päässyt mäen päälle ja ylimpään kerrokseen, ei ole kylmä edes kovilla pakkasilla.

Kulmahuoneesta näkyy kauas. Toisinaan aurinko paistaa sinne iltaan asti.  Halusin työhuoneen, jossa on näköala, koska olin nuorena töissä polkupyöräkorjaamoissa, joiden työtilat olivat kellareissa.

Suunnittelen pyöriä taiwanilaiselle Ternille. Sen pääkallopaikka on Taipeissa, jossa kello on kuusi tuntia Suomen aikaa edellä. Siellä on jo iltapäivä, kun minä vasta aloitan. Otan siis kahvia mukiin, avaan Skypen ja seulon pikaista huomiota tarvitsevat projektit. Ternejä kehitetään kolmella mantereella. Ennen kuin illalla lähden, ovat jenkit jo hereillä, joten niihin projekteihin riittää reagointi ennen iltaa.

Työhuoneeni on sekoitus toimistoa, fillaripajaa, metalliverstasta ja varastoa. Tärkein työkaluni on tietokone, sillä suunnittelen osat 3D–mallinnusohjelmalla. Sen avulla yhdistän lujuuslaskennan ulkonäkömuotoiluun, käytettävyyteen ja valmistettavuuteen. Mikään ohjelma ei voi kuitenkaan voi korvata fyysisten 3D- tulostettujen proto-osien omakätistä testausta ajokelpoisessa polkupyörässä, jonka toimintaa ja ajo-ominaisuuksia testaan pyörälenkillä.

Siirryn nopeasti skissipiirustuksesta 3D-malliin, fyysisen proton testaukseen ja analysointiin ja siitä taas uusiin parannusideoihin. Toistan tätä niin kauan, että tulos vastaa tavoitetta. Siksi protopyörien, työkalujen ja komponenttien on oltava välittömästi tietokonetyöpisteen vieressä.

Päivän viikossa teen pyöriä itselleni. Niiden ei tarvitse olla taloudellisesti kannattavia tai turvallisuusstandardit täyttäviä. Mutta olen vaativa asiakas. Siksi seuraavana päivänä tuntuukin taas niin helpolta ja yksinkertaiselta palata töihin taitettavien ”peruspyörien” kehityksen pariin.”