Laura Isoniemestä Vuoden tekstiilitaiteilija 2023 

Tekstiilitaiteilija Laura Isoniemi
Tekstiilitaiteilijat TEXO Vuoden tekstiilitaiteilija 2023 -palkinto Laura Isoniemi

Tekstiilitaiteilijat TEXO on myöntänyt Vuoden tekstiilitaiteilija 2023 -palkinnon Laura Isoniemelle. Vuoden tekstiilitaiteilija -palkinto on merkittävin tekstiilitaiteen palkinto Suomessa.

Taiteen maisteri, taidepedagogi ja tekstiilitaiteilija Laura Isoniemi (s.1962) on palkittu uraauurtavasta ja näkemyksellisestä työstään tekstiilitaiteen opettajana ja suunnittelumenetelmien kehittäjänä. Isoniemi on toiminut kolmekymmentä vuotta taiteen ja suunnittelun opetustehtävissä Aalto-yliopistossa. Sen lisäksi hän on opettanut lukuisissa muissa korkeakouluissa, sekä kotimaassa että ulkomailla, edistäen ansiokkaasti muotoilun koulutuksen kansainvälisyyttä ja monialaisuutta.  

 Tekstiilitaiteilijat TEXO ry nostaa palkinnon perusteluissa esiin erityisesti Isoniemen luovaan ajatteluun kannustavan pedagogiikan sekä innovatiiviset suunnittelumenetelmät, jotka ovat vaikuttaneet monien suunnittelijapolvien työskentelyyn ja ajatteluun. Isoniemen opettamat menetelmät kumpuavat hänen omasta taiteellisesta työstään, jonka ydintä ovat kokeellisuus ja systeemiajattelu. 

Laura Isoniemi on muotoilun, taiteen ja tieteen aloja yhdistävän opetuksen asiantuntija. Opettajavaihto ja opetustyö Kiinassa ovat antaneet hänelle paljon arvokasta kokemusta, jonka pohjalta hän on kehittänyt monialaisia opetusmenetelmiä.

Isoniemi on suunnitellut monipuolisesti painokangaskuvioita, tuotteita ja julkisia tekstiiliteoksia. Hänellä on ollut useita yksityisnäyttelyitä, ja hän on osallistunut yli 70 ryhmänäyttelyyn Suomessa ja ulkomailla. Isoniemi on koonnut laajan kokemuksensa luovuuden opetuksesta ja kuviosuunnittelusta kirjoittamaansa Kuviollinen mieli -kirjaan, joka julkaistiin 2019.  

Isoniemi on toiminut kansainvälisissä hankkeissa sekä kuraattorina ja tuottajana useissa näyttelyissä. Suurin niistä oli Echoes – 100 Years in Finnish Design and Architecture -näyttely, joka kiersi Suomen itsenäisyyden juhlavuonna viidessä eri Euroopan maassa ja keräsi yhteensä 52 500 katsojaa.  

Suunnittelu on järjestämistä 

Laura Isoniemi juhlistaa Vuoden tekstiilitaiteilija -nimitystään juhlanäyttelyllä Order and Principles, josta hän kertoo seuraavasti: ”Palaan näyttelyssä juurilleni luovaan kuviosuunnitteluun. Teoksissa haastoin itseni ja tutkin, miten luoda mahdollisimman monta erilaista kuviota vain yhtä väriä ja muotoa käyttämällä. Olen systeemien rakentelija, ja järjestelmät kiehtovat minua. Kuvioiden teko on minulle tapa jäsentää ajatuksia ja saada asiat paikoilleen, kuvio kerrallaan. Vuoropuhelu kuvioiden kanssa on kuin peliä; yksi muutos vaikuttaa koko kuvioon.”   

Vuoden tekstiilitaiteilija -palkintoa juhlistetaan vuoden aikana kahdella näyttelyllä. ORDER AND PRINCIPLES -näyttely  on esillä Aalto-yliopiston galleriassa V1 16.2.–5.3. Otaniementie 14, Espoo.  Avoinna ma-to klo 8–21, pe 8-20, la 9–17.

MATERIAL AND MEANINGS  -näyttely avautuu kesäkuussa Galleria Pirkko-Liisa Topeliuksessa, osoite Hietalahdenranta 17, Helsinki. Avoinna ti 11-17, ke 11-18, to-pe 11-17, la-su 12-16. 
Näyttely on esillä 31.5.-22.6.2023.  

Tekstiilitaiteilijat TEXO 

Tekstiilitaiteilijat TEXO ry on tekstiilitaidetta edistävä ammatillinen asiantuntijajärjestö, joka on yksi Ornamo ry:n jäsenjärjestöistä. Tekstiilitaiteilijat TEXO ry on vuodesta 1981 lähtien nimennyt ansioituneen jäsenensä Vuoden Tekstiilitaiteilijaksi. Myönnetty palkinto on merkittävin tekstiilitaiteen palkinto Suomessa. 

TEXO