Mikä kumma taidekummi? Eli kun taide vaikuttaa
Leikkipuisto Nuolessa taidekummi Tiia Matikaisen vetämässä työpajassa rakentuu kuormalavan päälle kokonainen maailma savesta. Työpajan nimi onkin Mun koti, mun maa, mun kotimaa. Aikuiset ja lapset työskentelevät yhdessä taidekummin ja leikkipuiston omien ohjaajien johdolla. Työpaja on osa Taiteilijat O ry:n Taidekummi-hanketta. Yhdistyksen hanketuottaja Miia Kallio kertoo Taiteilijat O:n tavoitteista lisätä taiteen saavutettavuutta, vaikuttavuutta sekä taiteilijoiden työllistymismahdollisuuksia.
Taiteilijat O ry:ssä on aina nähty taide myös keinona rakentaa yhteiskuntaa. Taide vahvistaa osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Taiteilijat O ry on perustamisestaan lähtien toteuttanut yhteisöllisiä taideprojekteja, joissa taidetta on tehty esimerkiksi lähiöissä asukkaita osallistaen. Viimeisin Taiteilijat O:n suuri yhteisöllinen ja edelleen jatkuva hanke on taidekummien tuominen Helsingin leikkipuistoihin. Taidekummit eli pedagogisesti koulutetut jäsentaiteilijat ohjaavat taidetyöpajoja ja samalla opastavat leikkipuistohenkilökuntaa taidemenetelmien käyttöön.
Taidekummi-hanke on kehitetty yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Helsingin 19 leikkipuistossa toimii viikottain kokoontuva Kotoklubi Kaneli, joissa maahanmuuttajaperheet oppivat arkielämän suomen kieltä toiminnallisesti. Taidekummihanke osana Kotoklubi Kanelia tuo leikkipuistojen maahanmuuttajataustaiset ja kantasuomalaiset lapsiperheet yhteisen vuorovaikutteisen ja kielirajoja ylittävän matalan kynnyksen toiminnan pariin. Tavoitteina on oppia arkielämän suomen kieltä, tutustua helsinkiläiseen kulttuuriin ja tutustuttaa muita omaan kulttuuriinsa, tarjota vanhemmille tapaamispaikkoja ja vertaissuhteita sekä lapsille leikkikavereita eli kotoutua yhdessä. Lisätietoa Taiteilijat O:n sivuilla ja Helsingin kaupungin sivuilla.
Taidekummien leikkipuistoihin tuoma taidetyöpaja osallistaa kaikkia leikkipuistokävijöitä yhteiseen toimintaan. Monesti samalla alueella asuvat eri väestöryhmiin kuuluvat ihmiset eivät arkielämässä kohtaa toisiaan – osin ennakkoluulojen takia ja osin siksi, ettei luontevaa tapaa yhteiseen toimintaan ole löytynyt. Taide toimii kohtaamispaikkana ja lähtökohtana sosiaaliselle kanssakäymiselle. Työpajassa voidaan toteuttaa yksittäisten teosten sijaan esimerkiksi kaikkia leikkipuistokävijöitä ilahduttava yhteinen tarinamatto. Taidekummin vetämään työpajaan osallistuminen ei vaadi matkustamista kaupungin sisällä, joten taiteen pariin pääsevät myös ne, joille kulttuuripalveluihin osallistuminen on vierasta. Yhteisen työskentelyn parissa lisääntyy kielitietoisuus ja kulttuuridialogi.
Mun koti, mun maa, mun kotimaa -työpajassa käsiteltiin meitä kaikkia yhdistäviä kotiin ja asumiseen liittyviä aiheita. Ihmisiä yhdistäviä tekijöitä on enemmän kuin meitä toisistaan erottavia. Taidekummityöpajat tekevät Helsingistä paremman paikan elää ja asua. Taiteen merkitystä onnellisen ja merkityksellisen elämän luomisessa ei voi korostaa liikaa. Taidekummihankkeen perusarvo on sosiaalinen oikeudenmukaisuus: Taide kuuluu meille kaikille!