Murrosvoimaa

Jouni Kivelä. Kuva: TKO / Roscoe-Lee Peters.
Kuva: TKO / Roscoe-Lee Peters.

Jouni Kivelä on kulkenut monipuolisen työuran. Entinen insinööri kouluttautui muotoilijaksi ja kehittää nyt hanketta, jossa etsitään töitä.

”Maaliskuussa aloitin työskentelyn pääkaupunkiseudun Korko-hankkeessa. Meitä on neljä yrityskoordinaattoria, joilla kaikilla on vähän yhteiskunnallinenkin näkemys. Kun pitkittyneen työttömyyden riski on laskenut 45 vuoteen, on kiinnostavaa miettiä, mitä asialle voisi tehdä.

Valmistuin muotoilijaksi 2006. Sitä ennen työskentelin kymmenen vuotta insinöörinä. Törmäsin asiakaslähtöisyyden ongelmiin ja sitä kautta innostuin opiskelusta, kun ajattelin, että nämä pulmat joku on jo ratkaissut.

Yrityksissä on paljon ennakkoluuloja, palvelumuotoilua pidetään vähän ’daideiluna’.

Suosin puhumista ihan konkreettisista asioista. Siten ymmärretään, että palvelumuotoilu kannattaa.

Olen Teolliset muotoilijat TKO:n hallituksessa mukana. Olemme tehneet muotoilumenetelmiä tutummaksi yritysinterventioiden kautta. Siihen toivoisin Ornamolta lisää tukea jatkossa, sillä nyt ne on tehty oman toiminnan ohessa. Interventioita on tehty sellaisille yrityksille, jotka eivät ole aiemmin hyödyntäneet muotoilua. Palaute on ollut rohkaisevaa. Tästä pitäisi saada EU-projekti, kehitys olisi ratkaisevan tärkeää monille. Hurjempiinkin asioihin pannaan EU-rahaa.

Virtuaalisen maailman ja lisätyn todellisuuden muotoilu haastavat perinteisen muotoilun. Yritysten ja alan työntekijöiden vaan pitää ottaa niistä koppi. Kun käyttöliittymät monimutkaistuvat, suunnittelun kriittisyys vain korostuu. Punaisena lankana pitää olla konseptin muodostaminen.

Itse yritän suhtautua muutokseen mahdollisimman uteliaasti. Ympäristön kannalta esimerkiksi sähköautokehitys on ihan välttämätöntä ja se muuttaa monia asioita. Osaamista pitää pystyä uusintamaan. Jos työntekijällä on oman ammattialan peruskysymykset hanskassa, vaikka asiakaslähtöisyyteen liittyen, se toimii varmasti aina. Muutokset voivat olla voimakkaita ja nopeita, sen saattoi nähdä Nokiastakin.

Ideoista Suomessa ei ole pulaa, se on harhakäsitys. Mutta ideoiden hyödyntämisestä on.

Korko kaivaa työtä

Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupunkien Korko – korkeaa osaamista yrityksiin -hankkeessa etsitään ratkaisuja korkeasti koulutettujen pitkittyneeseen työttömyyteen.

Hankkeen teemat ovat digitalisaatio, palvelumuotoilu, palveluliiketoiminnan kehitys ja myynti sekä markkinointi.

Piilotyöpaikkoja etsitään muun muassa esittelemällä yrityksille palvelumuotoilun mahdollisuuksia. Jouni Kivelä kontaktoi yrityksiä ja kuuntelee, millaisia kokemuksia niillä on palvelumuotoilusta.

”Monelle palvelumuotoilu on sanana tuttu, mutta ei tiedetä sisältöä. Minä olen sitten esimerkin avulla avannut, mitä se olisi käytännössä.”

Korko-hankkeen tarkoitus on pilotoida uudentyyppisiä palveluita, jotka tulevaisuudessa voisivat olla normaali osa TEkeskusten toimintaa. Piilotyöpaikkojen etsimisen lisäksi hankkeessa kootaan vertaistukiryhmiä, joissa keskitytään uusiin taitoihin, kuten vaikka koodaamiseen.

”Usein työn löytymisen kannalta on vain kohtaantoongelma. Kokeneiden tekijöiden palkkaamisessa yrityksiin on hyviä kokemuksia, kun vaan on järjestetty siten, että ihmisille tarjotaan mahdollisuus uuteen alkuun. Se voi olla sitten vaikka koulutus.”

Kuka?

Jouni Kivelä
Palvelumuotoilija ja yrityskoordinaattori
Aiemmin palvelumuotoilijana Mikromedialla ja puualan start-up-yrityksessä.
Työskentellyt insinöörinä Nokia Networksillä.
Koulutukseltaan insinööri Oulun teknillisestä yliopistosta ja muotoilija Lapin yliopistosta.
Tekee lasi- ja puumuotoilutöitä harrastuksena.

Teksti: Hannele Huhtala