Ornamo tukee jäsenistöään myös tulevaisuudessa  

Yrittäjät koolla, Kuva: Aura Putkonen
Kuva Ornamon yritysklubin Afterwork-tapahtumasta. Kuva: Aura Putkonen

Hallituksen puoliväliriihen päätökset toivat muotoilijoille ja taiteilijoille myös hyviä uutisia. Yhdistelmävakuutuksen eteneminen parantaa työttömyysturvaa, eikä kulttuurin alalle ole luvassa leikkauksia vuodelle 2026. Ansioverotukseen tuli pieniä kevennyksiä, mutta verotuksessa tehtäviin vähennyksiä myös poistettiin.

Kokosimme tähän artikkeliin keskeisiä muotoilijoihin ja Ornamon toimintaan koskevia päätöksiä. 

Viime viikolla päättynyt puoliväliriihi on hallituksen esitys julkisen talouden suunnitelmaksi ensi vuodelle. Tehdyt linjaukset eivät ole vielä päätöksiä, vaan suunnitelmia, joiden etenemistä Ornamo seuraa aktiivisesti. Vaikutamme muotoilualaa koskevaan päätöksentekoon.    


  
Puoliväliriihen linjaus: Yhdistelmävakuutuksen eteneminen parantaa kombityöläisten sosiaaliturvaa  

Yhdistelmävakuutus on yksi Ornamon hallitusohjelmatavoitteista, joka eteni puoliväliriihessä. Vakuutuksen käyttöönotto mahdollistaisi työttömyysturvan kerryttämisen samanaikaisesti niin palkansaajana kuin yrittäjänä tehdystä työstä.  Perinteisten työmarkkina-asemien murros on arkea suurelle joukolle muotoilijoita, jotka työskentelevät samanaikaisesti palkansaajina ja yrittäjinä sekä toimistoissa että digitaalisilla alustoilla.  
 
Ornamo on jättänyt aiheesta useita lausuntoja ja tehnyt vaikuttamistyötä Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiestyöskentelyn osana sekä Akateemiset Yrittäjät – AKY-verkoston kautta.  Yhdistelmävakuutuksen tarkoituksena on mahdollistaa eri tulomuotojen huomioon ottaminen ansiosidonnaisen työttömyysturvan määräytymisessä. 
 

Puoliväliriihen linjaus: Kaavamainen työhuonevähennys poistuu  

Korona-aikaan suosituksi etätyöntekijöiden veroetuudeksi noussut työhuonevähennys lakkaa puoliväliriihen linjauksen mukaan. Vähennys koski erityisesti etätöitä tekeviä palkansaajia, ja se oli helppo tehdä ns. kaavamaisena työhuonevähennyksenä jopa 920 euroon asti. Tämä verovähennysoikeus poistuu hallituksen päätöksen myötä.   

Freelancereilla ja yrityksillä on kuitenkin yhä mahdollisuus vähentää omia työhuonekuluja osana tulonhankkimiskulujaan niin toiminimen kuin henkilöverotuksen kautta. Näin ollen työhuonevuokra ja esimerkiksi sähköt tai nettiyhteys voidaan laskea tulonhankkimiseen liittyviksi menoiksi, jotka ovat edelleen verovähennyskelpoisia.

Vaikutukset taiteen alalle

Monta samanaikaista muutosta heikentää taiteilijoiden ansaintamahdollisuuksia. Apurahojen ja julkisen taiteen tuen leikkaukset kohdistuvat suoraan taiteen tekemisen ytimeen. Leikkaukset vähentävät taiteilijoiden mahdollisuuksia mm. kansainvälistymiseen, taiteen vientiin ja uusien projektien aloittamiseen, kun taas museoilta leikkaaminen heikentää näyttelymahdollisuuksia kotimaassa.  

Taiteen myynti on kärsinyt vuodesta 2022 alkaen talouden taantumasta. Taiteen arvonlisäverokannan korottaminen 14 %:n ei auta teosten myyntiä kasvuun joka omalta osaltaan vähentää taiteilijoiden ansaintaa. Muutoksella on negatiivisia vaikutuksia myös kuvataiteen myyntiä harjoittaviin taiteilijajärjestöihin ja gallerioihin sekä muihin välittäjiin.  

Myös tuki julkiselle taiteelle tulee vähenemään.  

Miten Ornamon rahoituksen pieneneminen vaikuttaa jäsenistöömme?

Olemme jo uutisoineet Opetus- ja kulttuuriministeriön maaliskuun päätöksestä, joka kutisti yhteisöjen avustuksia reippaalla kädellä. Myös Ornamon saama valtionapu kutistui siten kolmanneksella. Tämä on niin suuri määrä, että sillä on vaikutusta Ornamon toimintaan.  On selvää, että 260 000 budjetin kutistuminen 174 000 euroon vaatii muotoiluyhteisömme toiminnalta muutosta. 

Olemme jo pidemmän aikaa varautuneet tuleviin rahoitusmuutoksiin. Ornamon hallituksen kanssa tehdyssä varautumissuunnitelmassa olemme ennakoineet näitä säästötoimenpiteitä, ja tehneet hyvissä ajoin varautumisen suunnitelman. Meille on tärkeää turvata yhteisömme toiminta, uraneuvonnan ja juridisen neuvonnan palvelut. Ne tulevat jatkumaan jäsenpalveluna myös tulevaisuudessa.   

On hyvä huomata, että hallituksen päätös lakkauttaa ammattiyhdistysten jäsenmaksujen verovähennysoikeus ei kosketa ammatillis-aatteellisia yhdistyksiä. Tietojemme mukaan Ornamon jäsenmaksut voi vähentää jatkossakin verotuksessa tulonhankkimiskuluina.    

Tulemme yksinkertaistamaan toimintaamme ja palvelujamme, ja joitakin tapahtumia tulee myös karsiutumaan pois. Niistä tiedotamme jäsenistöä myöhemmin keväällä.  Yhteisötoimintamme tulee sekin jatkumaan, mutta pienemmällä mittakaavalla.

Viestinnän saralla olemme  jo esimerkiksi lakkauttaneet Ornamon lehden, mutta julkaisemme yhä muotoilijatarinoita ja haastatteluita verkossa. Syynä lehden lakkauttamiselle olivat talouden tiukentumisen lisäksi pienenevät mainostulot. Tulemme myös yksinkertaistamaan verkkosisältöjämme sekä sosiaalisen median kanavia.

Tukea muotoiluajattelun integroimiseen osaksi tutkimus- ja kehitystoimintaa  

Luovien alojen Business Finlandin rahoitusta lisättiin tälle vuodelle 9 miljoonaa euroa. Rahoitus ei nykyisellään kuitenkaan sovellu muotoiluyrittäjille ja yrityksille, niiden ehdot tiputtavat suurimman osan muotoilualan yrityksistä rahoitushaun piiristä. Luovien alojen rahoituksen pitäisi olla muotoiluyrityksille sopivaa. Vaikuttamistyössämme ajamme muutosta tähän kohdennettuun rahoitukseen.

Lisäksi nykyhallitus kasvattaa TKI-rahoitusta 52 miljoonaa euroa.  Hallitus on tällä päätöksellä sitoutunut panostamaan Suomen tutkimus- ja kehittämistoiminnan menoja 4 prosenttiin bruttokansantuotteesta.  Linjaus on Ornamon hallitusohjelmatavoitteiden mukainen.  Tulemme vaikuttamaan asiantuntijana muotoilua suosivassa uuden rahoitusmallin kehittymiseen.  Voit tutustua Valtioneuvoston muistioon T&K rahoituksesta täältä.     

Käynnissä olevat kevään 2025 rahoitushaut muotoiluyrityksille:

Business Finlandin rahoitushaut muotoiluyrityksille ja muotoilua hyödyntäville yrityksille 

Rahoitushaku luovien alojen yritysten ja tutkimusorganisaatioiden Co-Innovation-hankkeisiin