Suomen suurin muotoilupalkinto Olavi Lindénille

Olavi Lindén kuvattuna Fiskarsin työkalujen kanssa.
Olavi Lindén kuvattuna Fiskarsin työkalujen kanssa.

Askon Säätiö on myöntänyt 20 000 euron arvoisen Asko Avonius -muotoilupalkinnon 2022 Ornamon kunniajäsen Olavi Lindénille. Fiskars Oyj:n pitkäaikaisena päämuotoilijana Lindén suunnitteli merkittävän määrän edelleen valmistuksessa ja käytössä olevia työkaluja. Muotoilupalkinto luovutetaan Olavi Lindénille 15.12.2022.

Askon Säätiön hallituksen mukaan Olavi Lindén on erittäin innovatiivinen ja käyttäjälähtöinen muotoilija, jonka monipuolinen tuotanto on vahvasti vaikuttanut suomalaiseen ja kansainväliseen teolliseen muotoiluun. Hallituksen puheenjohtaja, professori Sirpa Asko-Seljavaara toteaa, että Lindén on poikkeuksellisella tavalla edistänyt Askon Säätiön toiminnan tarkoitusta kaikkien tuntemien kodin käyttöesineiden kehittäjänä.

Sukupolven kestäviä tuotteita

”Uuden työkalun suunnittelu lähtee aina tarpeesta. Käyttäjälähtöinen muotoilu on minulle ollut itsestään selvä asia. Kuluttajalta ei voi kysyä miten pitäisi jotain tuotetta kehittää, vaan mikä ongelmana on. Tarve pitää tunnistaa ja ratkaista se parhaalla mahdollisella tavalla,” Lindén sanoo.

Lindénin uran aikana Fiskarsin työkalut ovat tulleet kansainvälisesti tunnetuiksi suomalaisiksi tuotteiksi. Lindén korostaa tuotesuunnittelussa kolmea tärkeintä asiaa: työkalun toimivuutta, kuinka edullinen se on valmistaa, ja hänen mielestään muotoilun pitää aina viestiä myös laatua.

Askon Säätiön puheenjohtaja Asko-Seljavaara nostaa esille Olavi Lindénin suunnittelun kestävyyden. Tuotteet ovat yksinkertaisia, moderneja ulkomuodoltaan ja kestävät normaalikäytössä ainakin yhden sukupolven. Säätiön hallitus arvostaa myös sitä, että tuotekehitys on läheisessä yhteydessä tuotannon kanssa.  

Asko Avonius -palkinto

Askon Säätiön myöntämä Asko Avonius -palkinto jaetaan joka kolmas vuosi. Muotoilupalkinto on suuruudeltaan 20 000 euroa.

Palkinnon ovat aiemmin vastaanottaneet Fiskars osuuskunta (1997), sisustusarkkitehti Markku Kosonen (2000), arkkitehti Timo Vormala (2003), sisustusarkkitehdit Simo Heikkilä ja Yrjö Wiherheimo (2006), suunnittelija Ilkka Suppanen (2009) ja Arkkitehdit Hollmén Reuter Sandman (2012), sisustusarkkitehti Samuli Naamanka (2015) ja arkkitehti Pihla Meskanen (2018).

Askon Säätiö

Askon Säätiö tukee suomalaisen muotoilu- ja ympäristökulttuurin kehittämistä ja teollisten tuotteiden laadun kohottamista. Säätiö on huomioinut toiminnassaan kodin käsitteen muutoksen asuinympäristön ja koko yhteiskunnan kaupungistuessa.

Tulevaisuudessa ihmisten arkeen tulevat vaikuttamaan monet uudet tekijät, kuten ympäristökysymykset, monikulttuurisuus, ikääntyminen ja ekologisuus. Säätiö jakaa apurahoja suomalaisen muotoilun ja arkkitehtuurin tuotekehitykseen sekä muotoilijoiden ja arkkitehtien kansainvälistymiseen.

Askon Säätiön hallitukseen kuuluvat professori Sirpa Asko-Seljavaara, toimitusjohtaja Arne Wessberg, kaupunkineuvos Jyrki Myllyvirta, professori, arkkitehti Pentti Kareoja, teollinen muotoilija Hannu Kähönen, professori, arkkitehti Jenni Reuter ja toimitusjohtaja Petri Seljavaara.