Alma Jantunen: ”Taide ja käsityöt ovat olleet aina osa elämääni”

Kuva: Jefune Gimpel

Lasitaiteilija Alma Jantunen asuu ja työskentelee Nuutajärven Lasikylässä Urjalassa. Hän on Taiteilijat O:n kevät-kesäkauden 2024 Vuodenaikataiteilija.

Alma Jantunen

Kevät-kesän 2024 Taiteilijat O Vuodenaikataiteilija on lasitaiteilija ja lasinpuhaltaja Alma Jantunen, joka asuu ja työskentelee Nuutajärven Lasikylässä Urjalassa. Alma valmistui lasialan artesaaniksi Wetterhoffin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta 1996. Hänelle merkittävin sysäys lasitaiteen tekemiseen oli amerikkalaisen Dale Chihulyn vierailu Nuutajärvellä 1995.

Valmistuttuaan Alma työskenteli ensin vuoden Nuutajärvellä Art Glass Teamissa ja sen jälkeen Hadelandin lasitehtaassa Norjassa lasinpuhaltajana. Hänellä ja lasitaiteilija Johannes Rantasalolla oli kuitenkin yhteinen unelma: oma lasihytti jossa saa tehdä omaa tuotantoa.

Alma ja Johannes kokeilivat työskentelyä Suomenlinnan hytissä, mutta päättivät asettua Nuutajärvelle. Paikan valintaa puolsivat elävä lasintekijöiden yhteisö ja tarvittavat valmiudet hytin perustamista varten. Vuonna 1999 Alma ja Johannes perustivat lasistudio Lasisirkuksen Nuutajärven lasikylään. Oman hytin ylläpidon käytyä työlääksi kaksikko perusti vuonna 2003 muiden vapaiden lasinpuhaltajien, muotoilijoiden ja taiteilijoiden kanssa yhdistysmuotoisena toimivan Lasikomppanian hytin, jossa työskentelee nykyisin valtaosa suomalaisista kuuman lasin ammattitekijöistä. 

Suhde taidetyöhön

“Taide ja käsityöt ovat olleet aina osa elämääni. Omat lähtökohtani lasitaiteen tekemiseen ovat kiehtovassa materiaalissa. Nautin värien loisteesta ja vapaiden muotojen kehittelystä materiaalin ehdoilla. Työn alla saattaa olla maalauksellisia hiekkapuhalluksella toteutettuja piirroskuvia tai vapaasti kuumana muotoiltuja veistoksia. Lasimateriaali tarjoaa paljon mahdollisuuksia ja tekniikoita joita käytän erityyppisten töiden toteutukseen.”

Monet Alman teoksista saavat inspiraationsa luonnosta: 

“Kivet, kukat, eläimet, sienet, ötökät, taivas tai ihmiset voivat olla ideoideni pohjalla. Kuljeksin mielelläni luonnossa ja olen puutarhafriikki. Joskus teoksissa tärkeintä on tunnelma, salaperäiset hahmot tai kerrokselliset kuviot, jotka kutkuttavat katsojan mieltä ja johtavat ajatukset uusille poluille. Taiteessa idea on tärkein, joskus teknisesti huippuun viilattu ulkomuoto on tarpeellinen, mutta eniten pidän robustista, elävästä kädenjäljestä.” 

Alma työskentelee yleensä yhden tekniikan tai aiheen parissa niin kauan kuin se kiinnostaa: “On hyvä mennä sisään aiheeseen ja kehittää tekniikkaa. Jälkeenpäin on hankala esimerkiksi jonkun toiveesta tuottaa samantyylistä esinettä uudelleen. Osaaminen on aina yhden asian kanssa huipussaan ja sitten alkaakin uuden asian kehittely. Poikkeuksena tähän ovat lasibonsait ja kaktukset, en kyllästy ikinä niiden runsaisiin väreihin ja muotoihin. Jokainen yksilö on uniikki ja eri päivinä syntyy erilaista jälkeä. Tehtaassa voi painaa samaa tuotetta kymmeniä vuosia, mutta olen onnellinen kun saan tehdä mitä päähän pälkähtää.”

Kuuman lasin työstäminen on nopeatahtinen, intensiivinen tapahtuma, jota ei voi keskeyttää pohdiskelulle. Yhtä teosta on työstämässä Alman lisäksi pari kolme työryhmään kuuluvaa puhaltajaa.

“Toimimme yleensä suunnitelman mukaan, joka on piirretty yhden suhde yhteen. Avustavat puhaltajat tekevät teoksen osia, tuovat lisää lasia, värinappeja ja mitä milloinkin. Kaikki huomio keskitetään työhön ja muu maailma saa hetkeksi unohtua. Se on työssä hienoa. Olen tehnyt paljon töitä muillekin taiteilijoille ja silloin on yhtä hauskaa onnistua yhdessä – tai epäonnistua. Lasi on vaativa materiaali ja välillä tavaraa päätyy roskiin.”

Viime vuosina Alma on kerännyt puhalluksesta syntyvää jätelasia ja kehitellyt sen jatkokäyttöä eri muodoissa. Kirkkaan jätelasin hän toimittaa suoraan kiertoon lasihytin uuniin, mutta monivärinen materiaali päätyy suurimmaksi osaksi lasivillatehtaalle tai muuhun eristekäyttöön. 

“Noukin itselleni jätekasasta parhaat palat ja käytän niitä keramiikkauuneissa sulatustöissä. Tekniikassa on vielä kehittämistä, mutta tulokset ovat hyviä. Haluan kehittää muottitekniikkaa, jolla saisin sulatettua osia suurempiin kokonaisuuksiin. Jätelasin käyttö taideteoksina rakentamisessa tai ulkotiloissa olisi hienoa, mutta tekniset ratkaisut vaativat kehittelyä ja kokeilua. Sulatusprosessin hallinta ja jätelasin kanssa pelaaminen vaativat aikaa ja oman työtilan. Onneksi työ palkitsee tekijänsä. On ilo avata uuni ja nähdä mitä jännää sieltä tulee ulos. Jätelasin myötä ovat tulleet uudet materiaalit tutuiksi. Savea ja muottimateriaaleja käsitellessä on tullut kokeiltua myös keramiikan muovaamista. Uusien materiaalien käyttöönotto inspiroi ja tuo uusia mahdollisuuksia omaan työskentelyyn.”

Alma valmistautuu parhaillaan kesän näyttelyihin, jotka tulevat esille Nuutajärven lisäksi Aseman Taidelaiturille Punkaharjulle ja Taide-Nuuttilaan Virroille. Myöhemmin kesällä Almalla on näyttely vielä Höyry-galleriassa Korpilahdella. 

“Odotan valtavasti näitä näyttelyitä, sillä kokonaisuuksien suunnittelu eri paikkoihin on mielenkiintoista.”

Mikä Vuodenaikataiteilija?

Taiteilijat O ry on materiaalipohjaisen kuvataiteen ammatillinen ja valtakunnallinen taiteilijajärjestö. Taiteilijat O on Ornamon jäsenjärjestö, joka valitsee vuosittain jäsenistöstään kaksi ajankohtaista ja kiinnostavaa Vuodenaikataiteilijaa. Kevät-kesäkauden 2024 Vuodenaikataiteilija on Alma Jantunen.

#almajantunen
#lasisirkus1999
www.lasisirkus.fi