Yhteistyölle altistaja

Karoliina Vilander. Ornamon puheenjohtaja 2011-2015. Kuva: Anni Koponen

Luota näkemykseesi ja verkostoidu yhteiskunnallisesti. Lähde rohkeasti mukaan yhteissuunnitteluprojekteihin näyttämään, mitä muotoiluajattelu on. Näin muotoilija Karoliina Vilander kannustaa Ornamon jäseniä. Voimat yhdistämällä ja uusia muotoilun jakelukanavia avaamalla ala saadaan kasvuun.

Suomalainen muotoilu on käymistilassa. Materiaalipohjaisesta suunnittelusta moni on jo siirtynyt kohti immateriaalista yhteiskehittelyä. Tulevaisuuden työ, toimenkuva ja tiimi on luotava entistä useammin itse.

Yhteistyöstä syntyy työtä

Vilander uskoo, että muotoilijat voivat osallistua monialaisiin yhteissuunnitteluprojekteihin tinkimättä taiteellisesta näkemyksestään: – Isojen yhteiskunnallisten haasteiden ratkaiseminen vaatii uutta ajattelua. Kun pienet toimijat yhdistävät osaamista, pystymme yhdessä osallistumaan isompiin projekteihin, Vilander korostaa.

Verkosto on tärkeä paitsi työtilaisuuksia etsiessä, myös tilanteessa, jossa tulee äkillisesti kysyntää. ”Vain minä ja puukko”- asetelma on monella tapaa kunniakas, mutta verkosto auttaa vastaamaan kysyntään, Vilander tiivistää.

Vilanderin oma tie on kulkenut urheiluvaatesuunnittelijasta yhteiskunnallisia ongelmia ratkoviin yhteisöllisiin hankkeisiin. Hänen mukaansa valtaosalla muotoilijoista on menossa samankaltainen murros.

Myös oman tien kulkijoita tarvitaan

Vilander ymmärtää, että kaikille yhteissuunnittelu tai immateriaalinen muotoilu ei sovi, eikä tarvitsekaan sopia. Edelleenkin tarvitaan myös omaan ilmaisuunsa keskittyviä taiteilijoita ja materiaalipohjaisia huippuosaajia.

Vain 20 % pk-yrityksistä hyödyntää muotoilua toiminnassaan. Varsinkaan pienemmät yritykset eivät oikein tiedä, mitä muotoilu itse asiassa on. Visionääri maalailee yhdeksi lääkkeeksi muotoilualan henkilöstövuokrausfirmaa, jonka kautta asiakasyritys voisi tilata muotoilijan käyttöönsä. ”Bisneslogiikat muuttuvat ja tarvitaan uusia helppoja jakelukanavia”, Vilander pohtii.

Finnish Design Centeriltä, muotoilualan eri organisaatioiden muodostamalta ekosysteemiltä Vilander odottaa paljon. Onnistuminen vaatii kuitenkin raja-aitojen kaatamista ja oman organisaation etujen ajamisen unohtamista, Vilander korostaa.

Teksti: Päivi Lehto-Trapnowski
Kuva: Anni Koponen