Enter and Encounter – muotoilunäyttely kutsuu kohtaamaan tulevaa

Kuvassa Ragamuf. Kuvaaja: Timo Junttila.

Aika: 24.3. – 24.9.2017
Paikka: Designmuseo, Korkeavuorenkatu 23, Helsinki

Designmuseo ja Teollisuustaiteen Liitto Ornamo järjestävät katsauksen suomalaisen muotoilun statukseen nyt. Laaja näyttely ”Enter and Encounter – Kutsu huomiseen” esittelee muotoilua designpääkaupunkivuoden 2012 jälkeiseltä ajalta. Optimistinen näyttely juhlistaa satavuotiasta Suomea ja katsoo tulevaisuuteen. Miten muotoilu haastaa nykyhetken ja muokkaa tulevaisuutta?

Näyttelyn teokset, projektit, hankkeet ja aloitteet vastaavat muutokseen tai muutostarpeisiin, luovat ilmiöitä, tarjoavat näkökulmia ja rakentavat pohjaa uusille asenteille ja toimintatavoille globaalissa kontekstissa. Uudet materiaalit, aineettomuus ja digitaalinen murros mullistavat muotoilua. Nykymuotoilu pakenee määritelmiä ja etsii jatkuvasti uusia reittejä. Se on algoritmien ja alustojen muotoilua, disruptiivista eli olemassa olevia malleja murtavaa ja spekulatiivista. Näyttelyn nimi Enter and Encounter kutsuu kohtaamaan muotoilussa ja yhteiskunnassa esiintyviä muutoksia ennakkoluulottomasti ja positiivisessa hengessä.

Designmuseon ja Ornamon yhteistyönä järjestämä muotoilunäyttely syntyy kuuden hengen kuraattoritiimin voimin.

Tiimi edustaa monipuolisesti muotoilun eri osa-alueita ja sen muodostavat Helsingissä ja Meksikossa työskentelevä, globaaleista designprosesseista väitellyt taiteen tohtori Paula Bello, valokuvaaja, kuraattori ja galleria Lokalin johtaja Katja Hagelstam, palvelumuotoilutoimisto Hellonin johtava palvelumuotoilija Juha Kronqvist, Belgiassa asuva ja työskentelevä strateginen muotoilija ja kirjoittaja Heini Lehtinen, strategisen designtoimisto Wevolven strategia- ja designjohtaja Ville Tikka sekä sisustusarkkitehti, muotoilija, tila- ja tuotemuotoilutoimisto Pure Designin perustaja Esa Vesmanen. Kuraattoritiimin vahvuutena on monialaisuus, ennakkoluulottomuus sekä intohimo muotoilun ajankohtaisia ilmiöitä kohtaan niin kotimaisessa kuin kansainvälisessäkin mittakaavassa. Kuraattorit tekivät näyttelyn teosvalinnat kesällä 2016 järjestetyn kaikille avoimen ideahaun sekä oman taustatyönsä perusteella.

Näyttely on osa Designmuseon ja Ornamon Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan ohjelmaa.

suomifinland100-tunnus_sininen_rgb

Näyttelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto sekä Suomen Taideteollisuusyhdistyksen 100-vuotissäätiö.

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Aiheeseen liittyvä sisältö

Artikkeli

Kurkotus tulevaisuuteen

Muotoilun käyttöalueen laajetessa muotoilijan rooli muuttuu. Ornamo ja Designmuseo järjestävät yhteistyössä laajamittaisen Enter and Encounter – Kutsu huomiseen -muotoilunäyttelyn, joka…

Lue lisää
Blogi

Uusia näköaloja juhlavuoden kunniaksi?

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan lähtölaukauksen tapahduttua on hyvä pysähtyä pohtimaan muotoilualan tulevaisuutta, kirjoittaa Ornamon toiminnanjohtaja Salla Heinänen. Taideteollisuus oli rakentamassa Suomea…

Lue lisää