
Aineeton ansainta
Tervetuloa Ornamon Aineeton Ansainta -sivustolle. Tämän sivuston tarkoituksena on tarjota kootusti tietoa aineettomista oikeuksista ja niiden hyödyntämisestä erityisesti muotoilun alalla. Tavoitteenamme on tarjota kokonaiskuva aineettomista oikeuksista, joka auttaa muotoilijaa ja muotoiluintensiivistä yritystä hahmottamaan oman aineettoman omaisuutensa hyödyntämispotentiaalin.
Näillä sivuilla opit tunnistamaan, suojaamaan, kaupallistamaan ja hallinnoimaan sinulle tai yrityksellesi tärkeitä aineettomia oikeuksia.
Miten aineettomat oikeudet liittyvät muotoilijan työhön?
Muotoilijan työssä immateriaalioikeudet liittyvät vahvasti sekä oman työn suojaamiseen että muiden oikeuksien kunnioittamiseen. Tässä syitä, miksi muotoilijan kannattaa perehtyä niihin.
- Oman työn suojaaminen – Immateriaalioikeuksien avulla voit varmistaa, ettei luomaasi muotoilua kopioida ilman lupaa. Esimerkiksi mallioikeus voi suojata tuotteen ulkomuotoa, patentti tai hyödyllisyysmalli teknistä ratkaisua, tavaramerkki tuotteen nimeä ja tekijänoikeus kuvia ja kirjallisia elementtejä.
- Taloudellinen hyöty – Rekisteröidyt oikeudet (mallioikeus, tavaramerkki, patentti) voivat lisätä tuotteen arvoa ja tarjota mahdollisuuden lisensointiin tai myyntiin, mikä tuo lisätuloja tai olla esimerkiksi rahoituksen saamisen ehtona.
- Kilpailuedun säilyttäminen – Jos muotoilijana et suojaa ideoitasi, kilpailijat voivat hyödyntää niitä vapaasti. Moni immateriaalioikeuksien suojamuoto suojaa idean ilmenemismuotoa. Erilaiset sopimukset täydentävät suojaa sekä mahdollistavat aineettoman omaisuuden hyödyntämisen.
- Riskien hallinta – Muotoilijana sinun tulee myös varmistaa, ettet vahingossa riko toisten immateriaalioikeuksia. Joku toinen on saattanut päätyä samankaltaiseen ratkaisuun ja rekisteröidä mallinsa. Varmista etteivät sopimuksesi sisällä turhia riskejä.
- Asiakkaiden ja työnantajien odotukset – Monet yritykset ja asiakkaat arvostavat immateriaalioikeuksien tuntemusta, ja osaavat muotoilijat voivat tarjota lisäarvoa esimerkiksi tuntemalla mitä kaikkia muotoilun elementtejä voi suojata.
Lyhyesti sanottuna immateriaalioikeudet ovat keskeinen osa muotoilijan ammattitaitoa, ja niiden ymmärtäminen auttaa sekä suojaamaan omaa työtä että menestymään kilpailussa.
Tunnista
Tunnista mistä asioista yrityksesi aineeton omaisuus muodostuu, mitä aineettomia oikeuksia voit suojata ja mitkä näistä ovat liiketoimintastrategiasi kannalta olennaisimpia.
- Aineeton omaisuus
- Aineettomat oikeudet
- Eri suojamuotojen erot
Suojaa
Suojaa aineeton omaisuutesi immateriaalioikeuksilla. Opi tuntemaan, mitä eroja immateriaalioikeuksilla on ja miten valita yrityksesi tilanteeseen parhaiten sopivat suojamuodot.
- Tekijänoikeus
- Tavaramerkki
- Mallioikeus
- Patentti ja hyödyllisyysmalli
- Muut aineettomat oikeudet
- Miten valita oikea suojamuoto
Hyödynnä
Aineettomista oikeuksista saatava hyöty sekä oikeanlaisen suojastrategian valinta riippuu siitä, miten aiot aineetonta omaisuuttasi hyödyntää.
- Itsenäinen kaupallistaminen
- Lisensointi
- Aineettomien oikeuksien luovutus
- Yhteistyöt
- Hinnoittelu
Hallinnoi
Aineettomiin oikeuksiin liittyy myös hallinnointia, kuten rekisterien valvontaa, omien oikeuksiesi uusimista ja loukkaustilanteisiin puuttumista.
- Omien oikeuksien uusiminen
- Rekisterien valvominen
- Markkinoiden valvominen
- Oikeuksienloukkaustilanteet
Katso video: IPR-strategia designereille:
Vinkit muotoilutyön suojaamiseen ja oikeuksien hyödyntämiseen käytännössä. (Mikäli video ei näy, hyväksy sivun evästeet. Löydät videon myös Ornamon Youtube kanavalta nimellä IPR Strategy for Designers.)
IPR-strategia pähkinänkuoressa
IPR-strategia kuulostaa terminä monimutkaisemmalta kuin mistä asiassa on kyse. IPR-strategia tarkoittaa yksinkertaistettuna, sitä että yritys kartoittaa säännöllisesti mistä sen aineeton omaisuus muodostuu ja miten sen tulisi tätä omaisuuserää suojata, hyödyntää ja hallinnoida oman liiketoimintastrategiansa mukaisesti. Aineeton omaisuus voi muodostaa hyvin merkittävän osan yrityksen arvosta ja siksi IPR-strategian laatiminen ja säännöllinen päivittäminen on lähes jokaiselle yritykselle tärkeää. Ehkä termin monimutkaisuudesta johtuen, erityisesti pienet- ja keskisuuret yritykset laiminlyövät turhan usein tämän osa-alueen. Tämän sivuston tarkoituksena on kannustaa erityisesti pk-yrityksiä aineettoman omaisuutensa ammattimaiseen hyödyntämiseen, sillä jo hyvin pienetkin toimet voivat tuoda merkittävää kilpailuetua yritykselle.
IPR-strategiassa on kyse siitä, että yritys
- Tunnistaa mitä aineettomia oikeuksia sinulla on ja mitkä näistä ovat liiketoimintastrategia kannalta olennaisimpia
- Suojaa strategisesti tärkeimmät oikeutensa
- Osaa Hyödyntää aineettomia oikeuksiaan strategiansa mukaisesti
- Hallinnoi oikeuksiaan suunnitelmallisesti (sisältäen uusiminen, valvominen, väärinkäytöksiin puuttuminen)
Näillä sivuilla käymme tarkemmin läpi jokaisen osion.