Tunnista

Aineeton omaisuus on erittäin merkittävä osa yrityksen arvoa – joissakin yrityskaupoissa jopa yli 90 prosenttia arvosta voi muodostua aineettomasta omaisuudesta, kuten brändeistä, muotoilusta, asiakasrekistereistä, keksinnöistä ja liikesalaisuuksista. Verrannollisesti aineellinen omaisuus kattaa esimerkiksi rakennukset, koneet ja varastot. Molempien omaisuuslajien arvo kasvaa, kun niitä hoidetaan ja suojataan huolellisesti. Aineettoman omaisuuden suojaaminen liittyy tiiviisti immateriaalioikeuksiin, jotka määrittävät, mitä ja miten aineetonta omaisuutta voidaan suojata ja tarvittaessa puolustaa.

Tunnista mistä asioista yrityksesi aineeton omaisuus muodostuu, mitä aineettomia oikeuksia voit suojata ja mitkä näistä ovat liiketoimintastrategiasi kannalta olennaisimpia.

  • Aineeton omaisuus
  • Aineettomat oikeudet
  • Eri suojamuotojen erot

Mitä on aineeton omaisuus?

Aineeton omaisuus tarkoittaa asioita, joilla on arvoa yritykselle, mutta joita ei voi koskea tai nähdä fyysisesti. Aineeton omaisuus on terminä paljon laajempi kuin aineettomat oikeudet. Esimerkiksi käyttöliittymäsuunnittelutoimisto suunnittelee, miltä sovellukset ja verkkosivut näyttävät ja miten niitä käytetään. Asiakas maksaa siitä, että digitaaliset palvelut ovat selkeitä, helppokäyttöisiä ja visuaalisesti houkuttelevia. Yrityksen

Silloin kuin yrityksen toiminta perustuu aineettoman omaisuuden hyödyntämiseen, tulisi osa aineettomasta omaisuudesta suojata. Silloin kuin aineetonta omaisuutta on suojattu erilaisilla suojamuodoilla, puhutaan aineettomista oikeuksista.

Mitä aineettomat oikeudet ovat?

Aineettomat oikeudet eli immateriaalioikeudet (englanniksi Intellectual Property Rights eli IPR) jaotellaan tekijänoikeuksiin ja teollisoikeuksiin. Teollisoikeuksissa suojaamisen lähtökohdat on ennen kaikkea kaupalliset kun taas tekijänoikeuden painopiste on ollut taiteellisten töiden suojaamisessa. Nykyään nämä rajat ovat sekoittuneet.

Aineettomat oikeudet perustuvat aina kansalliseen, alueellisen tai kansainväliseen lainsäädäntöön ja siitä syystä immateriaalioikeuksissa on hyvä huomioida että immateriaalioikeudet ovat voimassa vain siinä maassa tai sillä alueella, jolla lainsäädäntö on voimassa. Toisin sanoen, mikäli haluat suojata oikeuksia tietyssä maassa, täytyy sinun noudattaa sen maan lainsäädäntöä. Tutustu aineettomiin oikeuksiin suojamuotokohtaisesi sivuston ”Suojaa” -osiossa.

Eri suojamuotojen erot

Mistä yrityksen kilpailuetu muodostuu

Kilpailuetu valaisimia valmistavalle yritykselle voisi perustua esimerkiksi seuraaviin tekijöihin:

  • Innovatiivinen ja energiatehokas teknologia, joka tarjoaa asiakkaille säästöjä sähkönkulutuksessa ja ympäristöystävällisyyttä.
  • Uniikki ja houkutteleva muotoilu, joka erottuu markkinoilla ja vastaa ajankohtaisia sisustustrendejä.
  • Korkea laatu ja pitkäikäisyys, joka lisää asiakkaiden luottamusta ja vähentää huolto- ja vaihtokustannuksia.
  • Joustavat räätälöintimahdollisuudet, jolloin valaisimia voidaan muokata asiakkaan tarpeiden ja tilojen mukaan.
  • Nopea toimitus ja hyvä asiakaspalvelu, joka tekee ostokokemuksesta vaivattoman ja luotettavan.

Nämä kilpailuedut auttavat valaisimia valmistavaa yritystä erottumaan kilpailijoista ja houkuttelemaan asiakkaita, jotka arvostavat laatua, muotoilua ja ympäristövastuullisuutta.