Pentagon Designin Arni Aromaa: ”Muotoilun arvolupaus pitää kriisin keskellä”
Miten työt sujuvat Pentagon Designissa, ja miltä näyttää tulevaisuus kun kriisi on käsillä? Kävimme etätyökylässä Arni Aromaan luona – turvallisesti Teamsin kautta tietenkin.
Pentagon Designin luova johtaja ja toimitusjohtaja Arni Aromaa vastaa Teams-puheluun kotitoimistollaan Helsingin Viikinmäessä. Aromaan ja Sauli Suomelan perustama Pentagon Design on täyden palvelun muotoilutalo, joka kehittää strategisesti asiakkaidensa asiakaskokemusta, brändiä ja innovaatioita. 30 hengen toimisto on siirtynyt etätyöhön jo pari viikkoa sitten ennen määräystä, joka kielsi yli 10 hengen kokoontumiset. Toki Pentagon Designissa on tehty etätöitä ennenkin, mutta tilanne haastaa totutut työtavat.
”Meillä normaali tilanne on se, että viikon aikana käytännössä kaikki näkee toisensa, vaikka ollaankin merkittävä osa työajasta asiakkailla ja kentällä. Toisaalta olen kuullut meidän ihmisiltä, että on tässä hyviäkin puolia. Ne, joilla on pidempi työmatka, ehtivät tehdä töitä paremmin. Nyt voi myös lomittaa työntekoa ja muuta tekemistä tavallista sujuvammin. Yleisesti mulla on se käsitys, että kyllä meillä kaikki kohtuullisen hyvällä mielellä ovat ja siirtymä etätöihin on sujunut joustavasti”, kertoo Aromaa.
Kokoukset pidetään Teamsissa ja projektit etenevät uusien työkalujen avulla. Sovelluksista käytössä ovat mm. Zoom ja Mural. Ne varmistavat, että workshopit pystytään pitämään suunnitellusti. Tarvittaessa suositaan kahden hengen kävelykokouksia, kunhan turvaväleistä pidetään kiinni. Omaa aikaa kuluu nyt tavallista enemmän viestintään niin sisäisesti kuin asiakkaiden kanssa, ja kotitoimistolla on kiireistä.
Koronaviruskriisin taloudelliset vaikutukset näkyvät toistaiseksi melko rajatusti Pentagon Designissa. Monet asiakkuudet ovat pitkiä, ja projektit jatkuvat suunnitellusti, vaikka toki aikataulujen lykkääntymisiä ja peruutuksiakin on tullut. Uusia tarjouksiakin on kuitenkin työn alla jatkuvasti.
Muotoilulla on juuri nyt annettavaa asiakastoimialoille ja -yrityksille, uskoo Aromaa.
”Meidän pääviesti on se, että tästä akuutista tilanteesta huolimatta muotoilun arvolupaus ei ole haihtunut mihinkään. Jonain päivänä kun tilanne päättyy, silloin pitää olla markkinoilla kilpailukykyisenä. Pääosa toimeksiannoistamme liittyy asiakkaidemme kilpailuedun pidemmän aikavälin rakentamiseen, jolloin muotoilu on kestävyyslaji siinä mielessä kuin me sitä teemme.”
”Toisaalta, jos asiakkaan toimiala on sellainen, jossa kriisi lyö nyt akuutisti päälle, siellä nimenomaan tarvitaan kiireesti ajatuksia siitä, miten voidaan sopeutua uuteen tilanteeseen. Silloin ollaan nopeasti rakennettavien bisnes- tai palvelumallien äärellä. Myös erilaiset digitaaliset ja viestinnälliset ratkaisut voivat tarjota nopeaa apua akuuttiin tilanteeseen.”
Pentagon Designissa jatketaan Aromaan mukaan töitä hyvällä mielellä, mutta hiukan odottavissa tunnelmissa.
”Nyt tehdään kovasti töitä sen eteen, että töitä olisi. Keskitytään näihin lähi- ja keskipitkän ajan asioihin. Yritetään olla myös realisteja. Olisi naiivia ajatella, että tämä tilanne ei iskisi koko muotoilualaan ja myös meihin tosi kovaa.”
Nyt kotitoimistoilla on kuitenkin aihetta juhlaan. Yhteistyössä Orthexin kanssa suunnitellulle SmartStore™ Collectille nimittäin myönnettiin juuri Red Dot Design Award.