online
Alkaa: 22.04.2024 klo 16.30
Päättyy: 22.04.2024 klo 18.00
Sijainti :

Ornamo Masterclass: Vastuullisuus saamelaisessa käsityöperinteessä

Osallistu Ornamon Masterclass -tilaisuuteen. Keväällä keskustelemme muotoilun vastuullisuusnäkökulmista.

Jäsentapahtuma: MasterClass ma 22.4. klo 16:30
(This event is in Finnish)

Konseptisuunnittelija ja muotoilija Inka Kangasniemi alustaa muotoilun kestävyyden neljästä näkökulmasta; ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen ulottuvuus.

Saamelaiseen elämäntapaan kuuluu jatkuva arjen ja ympäristön havainnointi niin sosiaalisissa vuorovaikutustilanteissa, kuin luonnossa liikuttaessa. Niinpä yhteisön jäsenet tuottavat toisilleen hyödykkeitä ja ovat siten osa isompaa ekosysteemiä. Luennolla Inka avaa saamelaisen esineistön evoluutiota, joka perustuu liikkuvaan arktiseen elämäntyyliin. Äärimmäisissä olosuhteissa tarve-esineiden täytyy olla toimintavarmoja ja kestäviä myös äkillisissä yllättävissä tilanteissa, sääolosuhteista riippumatta.

Saamelaisten yhteisölliseen elämäntapaan syvennytään erityisesti perinnetekstiilin, raanun kautta. Raanu on lampaan villasta kudottu sileäpintainen tekstiili, jossa kulkee erilaisia vaaka- ja pystyraitoja. Raanun alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut toimia peittona. Nykyään saamelainen raanu on seinälle ripustettava kodikkuutta luova sisustuselementti. Siitä huolimatta kaukana ei ole se aika, kun raanun rooli ja arvo ihmisten elämässä on ollut vielä laajempi ja merkittävämpi. Tule kuulemaan miten raanu kantaa tuotteena mm. yhteiskuntarauhaa ylläpitäviä ja yksilön oikeuksia sisältäviä merkityksiä. 

Tilaisuus järjestetään etänä Zoom -alustalla. Asiantuntija-alustuksen jälkeen keskustellaan teemasta.

Lisätietoja

https://pamu.fi/