Mikä sinua inspiroi juuri nyt? Kolme muotoilijaa kertoo

Kalustemuotoilija Tapio Anttila
Sisustusarkkitehti ja kalustemuotoilija Tapio Anttilan suunnittelemia eri valmistajien tuotteita on kerätty Tapio Anttila Collection -nimen alle. Yhdessä pienemmät valmistaja voivat jakaa kustannuksia ja tehdä asioita isommin.

Tapasimme kolme ornamolaista muotoilijaa Habitaressa ja kysyimme, mikä heitä inspiroi juuri nyt ja miten inspiraatio saadaan käännettyä kannattavaksi liiketoiminnaksi. Haastattelussa sisustusarkkitehti ja huonekalumuotoilija Tapio Anttila, taidekäsityöläinen Elina Mäntylä, sekä kuvittaja ja tekstiilitaiteilija Susanna Sivonen.

1. Mitä töitäsi näemme Habitaressa?

TAPIO ANTTILA: Osastollani eri valmistajien valmistamia kodin kalusteita on kerätty nimeni, Tapio Anttila Collectionin, alle. Kaikki esillä olevat tuotteet ovat uutuuksia.

ELINA MÄNTYLÄ: Yritykseni Valona Designin koivuvanerista valmistettuja piensisustus- ja lahjatavaratuotteita, sekä koruja.

SUSANNA SIVONEN: Näemme täällä Design Susanna Sivonen -mallistoni uutuutena vanerille painetun Squad-seinäteoksen sekä entuudestaan tuttuja sisustustauluja. Ihan uutena minulla on myös itävaltalaisen yrityksen kuosistani valmistamat vihot, joista olen erityisen mielissäni. Lisäksi esillä on suunnittelemiani tyynyliinoja ja peltirasioita, sekä Ballong-sisustuskangas.

2. Millaisia trendejä muotoilun alallasi on tällä hetkellä?

TAPIO ANTTILA: Nykyään huonekalumuotoilussa ei ole yhtä trendiä, vaan monet päällekkäiset trendit tulevat ja menevät. Kansainvälisenä trendinä voisin kuitenkin mainita sen, että käytetään aitoja materiaaleja, kuten puuta, sekä siroja rakenteita. Maailmalla näkyy paljon hienosti työstettyä puuta. Siitä on saatu todella hienostuneita, pitkälle jalostettuja tuotteita korkeaa teknologiaa käyttämällä. Ikävä kyllä suomalaiset eivät ole vielä tässä täysin onnistuneet, vaikka meillä kaikki merkit tähtikartassa puoltaisivat tähän suuntaan.

Nykyään huonekalumuotoilussa ei ole yhtä trendiä, vaan monet päällekkäiset trendit tulevat ja menevät.

ELINA MÄNTYLÄ: Korusuunnittelussa on monenlaisia trendejä, mutta näkisin, että ainakin asustekorut ja vähän näyttävämmät korut ovat nyt pinnalla. Itse mietin omaa korusuunnitteluani niin materiaalilähtöisesti, että en juurikaan kiinnitä huomiota siihen, mitä sen ulkopuolella, esimerkiksi jalometallipuolella, tapahtuu.

SUSANNA SIVONEN: Olen suunnittelijana ollut hiukan runsas Suomessa vallinneeseen minimalistiseen tyyliin, mutta nyt minulle luontainen runsas tyyli alkaa nostaa päätään. Ainakin maailmalla kuoseihini on reagoitu hyvin. Se tietenkin ilahduttaa, koska en varsinaisesti tee mitään mikä on trendikästä, vaan pyrin vain pitämään oman juttuni.

Elina Mäntylä

Taidekäsityöläinen Elina Mäntylä hakee materiaalin käytössä ekologisuutta ja tehokkuutta.

Tekstiilitaitelija ja kuvittaja Susanna Sivonen inspiroituu erilaisista ihmisistä ja arjen hauskoista hetkistä.

Tekstiilitaitelija ja kuvittaja Susanna Sivonen inspiroituu erilaisista ihmisistä ja arjen hauskoista hetkistä.

3. Mikä inspiroi sinua juuri nyt?

TAPIO ANTTILA: Koko kokoelmassani on lähdetty siitä, että tehdään tavallisille ihmisille arkea parantavia juttuja, vähän niin kuin uutta funktionaalisuutta. Koitamme hakea helppoja, mukavia ratkaisuja, jotka kestävät aikaa ja kulutusta. Tutkimme koko ajan markkinoita ja kuluttajan käyttäytymistä, ja yritämme ennustaa, mitä ongelmia täytyy lähteä ratkaisemaan. Saattaa kuulostaa hiukan tylsältä, mutta visuaalinen puoli tulee monesti melkein itsestään. Ne on kuitenkin melko tavalliset asiat ja niiden ratkaiseminen eri tavalla, mikä minua inspiroi.

ELINA MÄNTYLÄ: Uuden suunnittelu on aina inspiroivaa. Nyt minua inspiroi koivu materiaalina ja sen mahdollisuudet, sekä muodon kanssa leikkiminen – mihin kaikkeen tämä materiaali voi mennä mukaan? Koruissani näkyykin entistä enemmän tehokasta, ekologista materiaalin käyttöä. Saan inspiraatiota myös suomalaisesta luonnosta.

SUSANNA SIVONEN: Tällä hetkellä minua inspiroivat todella paljon erilaiset ihmiset – on hauska havainnoida erilaisia persoonallisuuksia, sekä pienet, hauskat hetket ihan tavallisessa arjessa. Ja totta kai luonto, sillä rakastan syksyä: pimeneviä syysiltoja ja syksyn värejä.

Tällä hetkellä minua inspiroivat todella paljon erilaiset ihmiset – on hauska havainnoida erilaisia persoonallisuuksia.

4. Miten saat inspiraation käännettyä kannattavaksi liiketoiminnaksi?

TAPIO ANTTILA: Suomessa on vaikea tehdä kalustemuotoilua, koska toimeen tullaan pääosin rojalteilla. Täällä markkinat ovat niin pienet, ettei rojalti voi olla kovin iso. Itse olen ratkaissut ongelman niin, että minulla on paljon tuotteita hiukan siellä sun täällä. Kun jokaisesta tulee vähän, niin minulle jää ihan okei toimeentulo. Ja tämän kokoelman – collectionin, ideahan on se, että pienempiä valmistajia on kerätty kasaan ja yhdessä näytämme isolta. Kun pienet valmistajat jakavat yhdessä kustannuksia, pystytään tekemään asioita isommin kuin jokainen yksinään.

ELINA MÄNTYLÄ: Oppimalla koko ajan uutta. Itselläni toimii se, että teen aina vaan uutta, eikä kahta samanlaista vuotta tule peräjälkeen. Ja jos en tiedä jotain, niin lähden selvittämään, mistä voin oppia. Lisäksi minun täytyy yrittäjänä olla selvillä uusista markkinointikeinoista, jotta saan toiminnan kannattavaksi.

Minun täytyy yrittäjänä olla selvillä uusista markkinointikeinoista, jotta saan toiminnan kannattavaksi

SUSANNA SIVONEN: Minusta tuntuu, että kaikkein tärkein pointti on uskoa omaan juttuunsa, sekä oman tyylin ja kädenjäljen löytäminen. Erityisesti nuorille voisin antaa vinkkinä sen, että täytyy vain pitää kylmästi oma päänsä.

Habitare-messut Helsingin messukeskuksessa 7.–11.9.2016. Tapio Anttila Collectionin löydät osastolta 6g139, Valona Designin osastolta 3d32 ja Design Susanna Sivosen osastolta 6e86.
Teksti ja kuvat: Saara Argillander