Älykäs sormus on tulevaisuuden designia

OURA ring
OURA ring

ŌURA-älysormus on kuin pienoistietokone, joka kerää dataa kehon toiminnasta. Sensorien avulla sormus tietää, miten hyvin olet nukkunut ja palautunut yön aikana ja kuinka paljon liikut päivällä. Se kerää tarkkaa tietoa sydämen sykkeestä, hengitystahdista, kehon lämpötilasta sekä liikkeestä ja lähettää ne langattoman yhteyden avulla suoraan puhelimeen.

ŌURA-sormuksesta puhutaan lisää Muotoilu ♥ Teknologia -seminaarissa 11.10. Designmuseolla. Paikan päällä tutustutaan myös muihin muotoilua hyödyntäviin teknologiakeksintöihin, kuten kasvisolukasvattamo CellPodiin ja vedenpuhdistusmenetelmä Showerloopiin.

Keväällä 2016 myyntiin tulleen sormuksen ovat muotoilleet Harri Koskinen sekä ŌURAn muotoilujohtaja Kari Kivelä.

”Lähdimme tekemään puettavaa tuotetta, jossa lähtökohtana oli se, että sormusta pitäisi, vaikka se ei toisikaan muuta lisäarvoa. Sormuksen oli yksinkertaisesti näytettävä niin hyvältä, että se kelpaisi myös sellaisenaan”, Kivelä kertoo muotoilun lähtökohdista.

Kivelän mukaan etenkin huippu-urheilijat ovat seuranneet urheilusuorituksiaan ja palautumistaan treenien jälkeen, mutta nyt tällainen kehosta saatava tieto kiinnostaa myös tavallisia ihmisiä, koska he haluavat olla ”hyvässä iskussa”. Esimerkiksi jos kehon lämpötila on koholla, tämä saattaa olla merkki sairastumisesta. Koholla oleva leposyke unen aikana taas voi kertoa esimerkiksi siitä, että fyysisistä rasituksista ei ole palauduttu päivän jälkeen riittävästi.

”Sormus kertoo milloin pitää ottaa kevyemmin. Koko idea tässä on se, että sormus mittaa käyttäjänsä valmiustasoa ja kertoo myös, koska kannattaa treenata ja milloin voi treenata kovaa”, Kivelä luonnehtii.

Teksti: Jenna Heino