Arkkitehtuurin ja muotoilun päivät 1.–4.2. Mukana 50 tapahtumaa Helsingistä Rovaniemelle!

Ark muoto -festivaali on käynnissä 1.-4.2.2024.

ArkMuoto tulee taas helmikuussa! Tänä vuonna festivaali avaa uusia näkökulmia omaan rakennettuun ympäristöön. Perjantaina julkistetaan SIOn myöntämä Vuoden kalustesuunnittelija. Lakot vaikuttavat festivaalin ohjelmaan, jossa on mukana lähes 50 tapahtumaa eri puolilla Suomea. Luvassa on myös perinteeksi muodostunut liputuspäivä 3.2. arkkitehtuurin ja muotoilun kunniaksi!

ArkMuoto 2024-päätapahtuma on siirretty laajamittaisten lakkojen vuoksi toukokuulle. Tarkka päivämäärä ilmoitetaan lähempänä tapahtuman uutta ajankohtaa.

Arkmuoto -festivaalit herättävät tänä vuonna keskustelua hyvän tilan merkityksestä. Tuoko se elämään esimerkiksi viihtyisyyttä, turvallisuutta, kestävyyttä, arjen sujuvuutta vai jotain ihan muuta? Tätä pohditaan monipuolisessa ohjelmassa Helsingistä Rovaniemelle. Olemme ohjelmassa mukana, tutustu tärppeihimme alla!

Jaa kuvia hyvistä tiloista sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #arkmuoto #hyvässätilassa

Mekin olemme muotoilujuhlissa mukana!

2.2. ArkMuoto 2024 -päätapahtuma Hyvässä tilassa on siirretty toukokuulle lakkojen vuoksi

Tämänvuotisen ArkMuoto-festivaalin päätapahtuma järjestetään Helsingin Vuosaaressa yhteistyössä Kulttuurikeskus Vuotalon kanssa.

Ohjelmassa kuullaan Vuosaaresta sekä kaupunkisuunnittelijan että paikallisten nuorten kertomana, ja kuulemme myös tervehdyksiä tamperelaisnuorilta ja oululaislapsilta. Paljon keskustelua herättäneisiin joustaviin oppimisympäristöihin paneudutaan suunnittelijoiden, tilaajan ja tutkijan näkökulmista. Alla muutamat ohjelmatärpit! Tutustu päivän koko ohjelmaan Archinfon sivuilta.

Onnellisuuden infrastruktuuria avaa meille laajaa menestystä niittäneen arkkitehtitoimisto JKMM:n arkkitehti Samuli Miettinen, joka kertoo toimiston tuoreista, kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin luomiseen tähtäävistä töistä. Onnellisuuden syntymekanismeja tutkitaan myös uudessa amerikkalaisessa tv-dokumentissa, jonka ennakkoesityksen voi nähdä Vuotalossa.

Päivä huipentuu klo 16.30 keskusteluun, jossa arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin ja sisustusarkkitehtuurin ammattilaiset yrittävät vastata heille heitettyihin kiperiin haasteisiin. Haastajina on kolme rakennettua ympäristöä eri näkökulmista katsovaa yhteisöä: Vuosaaren nuorisotoimi, Arkkitehtuurikapina-Facebook-ryhmä ja RELEX-säätiö. Keskustelijoina ovat arkkitehti Tommy Lindgren Aalto-yliopistosta, maisema-arkkitehti Pia Kuusiniemi Loci Maisema-arkkitehdeilta ja palvelumuotoilija ja sistusarkkitehti Tiina Hirvanen 2Loops-muotoilutoimistosta.

Päivä päättyy juhlavasti klo 16.45 jäsenjärjestömme Sisustusarkkitehdit SIO ry:n jakaman Vuoden kalustesuunnittelija 2024 ja Suomen maisema-arkkitehtiliiton jakamien Vuoden maisema-arkkitehtuuriteko ja Vuoden nuori maisema-arkkitehti -palkintojen jakoon. Seminaarin ja verkkolähetyksen päätyttyä paikan päällä voi jatkaa keskustelua, jakaa päivän tunnelmia ja kohdata uusia ystäviä elävän musiikin ja kuplien siivittämänä.

Tutustu ja ilmoittaudu ArkMuoto 2024 -päätapahtumaan

ArkMuoto -festareiden päätapahtuma on kaikille avoin, ja se on ilmainen. Tapahtumaa voi seurata myös etänä! Striimilinkki Helsinki Kanavan kautta löytyy Archinfon sivuilta.

 3.2. Arkkitehtuuri ja muotoilu Taiteen talossa @Turku

Osallistumme myös TurkuSAFA ja Uuden muotoilun yhdistyksen ohjelmaan 3.2. Turussa. Muotoilijat Turun suunnalla, osallistu juristimme Iiris Adeniuksen IPR-tietoiskuun tai IPR-aiheiseen työpajaan Taiteen talolla. Toiminnanjohtajamme Salla Heinänen vetää puolestaan paneelikeskustelua siitä, miten luovuus ja työ oikein kohtaavat arkkitehdin ja muotoilijan arjessa? Yksityishenkilöt voivat sparrailla ammattilaisten kanssa kotinsa sisustuspulmien kanssa SIO:n sisustusarkkitehtiklinikalla, tai Turku Safan arkkitehtiklinikalla.

IPR-klinikka (ammattilaisille)

3.2.2023 klo: 14:30-16

Ornamon juristi Iiris Adenius auttaa muotoilijoita ja arkkitehteja immateriaalioikeuksiin ja sopimusasioihin liittyvissä asioissa.

Luovuus ja työ -paneelikeskustelu

3.2.2023 klo: 15:00-17:00

Miten luovuus ja työ kohtaavat arkkitehdin ja muotoilijan arjessa? Keskustelua vetämässä Salla Heinänen, Ornamo ry:n toiminnanjohtaja.

Arkkitehtuuriklinikka

TurkuSAFA järjestää tilassa arkkitehtuuriklinikan, jossa yksityishenkilöillä on mahdollisuus saada maksutta ammattilaisen pientä suunnitteluapua arkkitehtoonisiin haasteisiin.

Sisustusarkkitehtiklinikka:

Sisustusarkkitehdit SIO ry. tarjoaa jäsenistönsä apua yksityishenkilöiden sisustuksellisiin haasteisiin. Aikataulu tarkentuu myöhemmin.

Mukana on myös näyttelyitä, sekä runsaasti muuta oheisohjelmaa. Turussa tavataan!

ARKMUOTO -FESTIVAALI 1.-4.2.2024

Ohjelmaan on ilmoittautunut 50 tapahtumaa eri puolilla Suomea. ArkMuoto avaa uusia näkökulmia omaan rakennettuun ympäristöön. Mitä hyvä tila meille merkitsee? Tuoko se elämään esimerkiksi viihtyisyyttä, turvallisuutta, kestävyyttä, arjen sujuvuutta vai jotain ihan muuta?

Rakennettu ja muotoiltu ympäristömme vaikuttaa suuresti hyvinvointiimme. Kauniit, toimivat ja kestävät tilat ja esineet helpottavat arkeamme ja tuovat iloa elämäämme. Voimme paremmin hyvin suunnitelluissa, laadukkaissa tiloissa. Arjen sujuvuudesta ja hyvinvoinnista huolehtiminen on entistä tärkeämpää globaalien kriisien ja suurten yhteiskunnallisten muutosten paineessa.

Ohjelmaan on ilmoittautunut 50 tapahtumaa eri puolilla Suomea. Mukana on esityksiä, seminaareja, opastettuja kierroksia, lanseerauksia, työpajoja ja paljon muuta ohjelmaa eri-ikäisille osallistujille. Luvassa on myös dokumenttielokuvia, kun Helsingissä vuosittain järjestettävä DocPoint-festivaali tuo valkokankaalle neljä kaupunkisuunnitteluun ja asukasyhteisöihin liittyvää tuoretta elokuvaa.

Pohjoisin tapahtuma on Rovaniemellä, jossa juhlitaan lumitaideteosnäyttelyn avajaisia. Oulussa Suomen ainoa alakouluikäisten oppilaiden ylläpitämä design-verkkokauppa, Hintan koulun hinttadesign.fi lanseeraa Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien kunniaksi uuden, oppilaiden suunnitteleman ja valmistaman tuotesarjan.

Tammisaaressa lasten arkkitehtitoimistossa piirretään omia versioita Villa Skeppetistä ja suunnitellaan unelmien taloja. Turussa muun muassa tutustutaan puuarkkitehtuuriin Bryggman-seminaarissa ja muotoilukasvatukseen Taiteen talolla. Tampereella rakennetaan yhteisöllistä tilataideteosta Finlaysonilla, ja Jyväskylässä vietetään Aallosta punkiin -tapahtumapäivää.Tutustu ArkMuoto 2024 -ohjelmistoon

LIPUTUSPÄIVÄ 3.2.2024

Nostetaan liput salkoon 3. helmikuuta!

Vuodesta 2022 sisäministeriön liputuskalenteriin on sisältynyt suositus liputtaa Alvar ja Aino Aallolle ja suomalaiselle arkkitehtuurille ja muotoilulle 3. helmikuuta, joka on maamme kansainvälisesti tunnetuimman arkkitehdin ja muotoilijan, akateemikko Alvar Aallon syntymän vuosipäivä. Ministeriö julkistaa tämän vuoden suositukset pian, mutta liputtaa saa joka tapauksessa. Yritykset, kiinteistöt, kaupungit ja kunnat voivat siis 3. helmikuuta juhlistaa omaa arkkitehtuuri- ja muotoiluperintöään nostamalla Suomen lipun salkoon!

YHTEISTYÖSSÄ

ArkMuoto 2024: Hyvässä tilassa -tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Kulttuurikeskus Vuotalon kanssa. Arkkitehtuurin ja muotoilun päivistä vastaavat Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo, Finnish Design Info, Alvar Aalto -säätiö, Rakennustietosäätiö, Ornamo, Arkkitehtitoimistojen liitto, Suomen Arkkitehtiliitto, Suomen maisema-arkkitehtiliitto, Sisustusarkkitehdit SIO, AD-museo, ja EMMA – Espoon modernin taiteen museo.