Ehdokkaat Ornamon hallitukseen kaudelle 2023-2024 esittäytyvät

Ornamon syyskokouksessa 22.11.2023 valitaan hallitusjäsenet erovuoroisten tilalle. Tutustu ehdokkaisiin ja muista käyttää ääntäsi sähköisessä vaalissa! Ehdolla Ornamon hallitusjäseniksi ovat: Helena Aalto, Sanna Kantola, Ilkka Kettunen, Tytti-Lotta Ojala ja Natalia Osipova.

Vaalit käydään sähköisesti

Ornamon hallitusjäsenten vaali käydään sähköisesti 6.-19.11.2023. Äänioikeutettuja ovat Ornamon varsinaiset jäsenet, jotka on hyväksytty jäseniksi viimeistään kahdeksan (8) viikkoa ennen syyskokousta, ja joilla ei ole erääntyneitä jäsenmaksurästejä.

Hallituksen nykyisistä jäsenistä erovuorossa ovat Sanna Kantola, Ilkka Kettunen ja Tytti-Lotta Ojala, joilla kaikilla on mahdollisuus hakea jatkokaudelle.

Ehdokkaille järjestettiin virtuaalinen vaalitentti 7.11.2023. Vaalitentin aikana ehdokkaiden oli mahdollista kertoa itsestään ja näkemyksistään Ornamon toiminnan kehittämiseksi.

Tallenne Ornamon Vaalitentistä 7.11.2023

Ehdolla Ornamon hallitusjäseniksi

Helena Aalto, Helsinki

Olen Lahden Muotoiluinstituutista ja Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut sisustusarkkitehti (TaM).

Suurimman osan suunnittelijan urastani olen toiminut kaupallisten tilojen suunnittelijana, kollegoiden parissa olen työskennellyt myös myyntitehtävissä sekä perehtynyt työympäristökehittämiseen.

Itselleni ja yhteisölleni merkityksellisten asioiden edistäminen on inspiroinut minua aina ja olen heittäytynyt monenlaisten yhdistysten hallitustyöhön mm. opiskelijajärjestöihin, asukastoimintaan ja viimeisimpänä ammatillisten asioiden pariin SIOn riveihin.

Olen ollut mukana perustamassa SIOn Vastuullisen suunnittelun työryhmää ja 2018 ideoimassa vasta vuonna 2021 pandemian takia toteutunutta ”KiertoonSIOn seminaari kiertotaloudesta ja vastuullisesta suunnittelusta” – tapahtumaa, sillä sisustusarkkitehtien ammattikuva on suuressa murroksessa, jotta voimme osaltamme vastata kestävän kehityksen haasteisiin.

Asetun ehdolle Ornamon hallitukseen, sillä haluan vaikuttaa omalla panoksellani muotoilualan tulevaisuuteen, erityisesti SIOn näkökulmasta, onhan SIO Ornamon jäsenjärjestöistä suurin.

Sanna Kantola

Sanna Kantola, Helsinki

Olen taiteiden maisteri ja muotialan moniosaaja Helsingistä. Olen toiminut yrittäjänä yli 20 vuoden ajan ja luonut LUMI-tuotemerkin menestyväksi yritykseksi. Toimin oman yrityksen ohella useissa luottamustehtävissä.

Olen toiminut Ornamon hallituksessa kuluneen kauden ajan ja haen jatkopaikkaa.

Haluan kehittää Ornamon hallituksessa seuraavia asioita:

  • Varmistetaan suomalaisen muotoilun näkyvyys ja kilpailukyky globaalissa maailmassa.
  • Jatketaan suomalaista arvokasta muotoiluperintöä, mutta entistä kansainvälisemmin.
  • Vastataan tulevaisuuden haasteisiin ja mahdollisuuksiin: ilmastonmuutos, rakennemuutos, vihreä siirtymä, kestävä talouskasvu, kiertotalouden mahdollisuudet.
  • Miten muotoilu valjastaa tekoälyn rengiksi eikä isännäksi.
  • Miten selätetään vaatetusalan ahdinko ja kaupunkikeskustojen näivettyminen muotoilun keinoin.

Ilkka Kettunen, Kuopio

Haluan jatkaa Ornamon hallituksessa, koska työ on kesken. Toteutamme valittua strategiaa ja siinä on paljon tekemistä. Meillä on hyvä draivi päällä; tulokset näkyvät vasta viiveellä, tietenkin. Kukin hallituksen jäsen sai valita oman perehtymisalueen; minä valitsin muotoilun kentän tuntemuksenSe kiinnostaa, koska ammattilaiskentän tuntemukseni on vanhentunut – johan siitä on yli 20 vuotta kun toimin muotoilukonsulttina.

Kestävän kehityksen tavoitteet, muotoilun työkentän laajeneminen, innovaatioprosessiin kaikkiin vaiheisiin osallistuminen ja tekoälyn vaikutukset asettavat uusia vaatimuksia muotoilun itseymmärrykselle. Muotoilun tulee hahmotella – mieluiten luovasti – toimiaan ja rooliaan organisaatiossa tai osapuolien verkostossa, jotta se paremmin pystyisi vastaamaan ilmaantuviin mahdollisuuksiin. Lue lisää muotoilublogistani www.aatepaja.fi.

Tytti Lotta Ojala

Tytti-Lotta Ojala, Helsinki

Olen Muotoiluinsituutin johtaja LAB-ammattikorkeakoulussa, liiketoiminnoille kasvua, kestävyyttä ja kokemuksellisuutta läpi urani strategioin, brändein ja innovaatioin muotoiluajatellut muotoiluajattelija. Olen koulutukseltani sekä kauppatieteilijä että designer ja työni olen tehnyt intohimoaloillani designliiketoiminnassa sekä muodin ja ruuan parissa. 

Olen istunut Ornamon hallituksessa kaksi vuotta ja päässyt tutustumaan mielenkiintoiseen yhteisöömme uudesta näkökulmasta. Haen jatkokaudelle, koska uskon, että aikani vaikuttaa on parhaimillaan.

Näen itseni sillanrakentajana muotoilun ja liiketoiminnan välillä. Muotoilun ja suunnittelun kyky rakentaa arvoa tarvitaan tänään enemmän kuin koskaan: maailma tarvitsee hyvää tekeviä innovaatioita ja näkemyksellisyyttä. Muotoilun positiivisesta vaikutuksesta elämään ja talouteen tulee viestiä yhä päättäväisemmin ja rakentaa muotoilun avulla elävää moniäänisyyttä.

Vastuullisuuskysymykset ovat aina olleet sydäntäni lähellä ja olen ollut mukana rakentamassa alojensa ensimmäisiä sirkulaarisuuteen perustuvia brändejä niin ruuan kuin vaatetuksenkin saralla. Tällä hetkellä olen kiinnostunut systeemisestä ja inklusiivisesta muotoilusta, organisaatiomuotoilusta ja strategian uusista rakennuskeinoista. Mutta erityisesti ihmisestä. 

Maailma tarvitsee muotoilijoiden ääntä enemmän kuin koskaan. Toivon, että saan olla käyttämässä sitä Ornamon hallituksen jäsenenä seuraavallakin kaudella, kehittäen yhteisöä yhä vahvemmaksi ja näkyvämmäksi vaikuttajaksi.

Natalia Osipova, Helsinki

Olen diplomi-insinööri ja sisustussuunnittelija yli 20 vuoden kokemuksella. Asun ja työskentelen tällä hetkellä Helsingissä.

Näinä haastavina aikoina, kun maailma muuttuu, estetiikasta ja muotoilusta on tultava modernin yhteiskunnan korvaamattomia elementtejä.

Olisin kiinnostunut edustamaan Ornamon hallituksessa kansainvälistä yhteisöä, ihmisiä, jotka tulevat Suomeen yhdistämään ainutlaatuisen muotoiluvisionsa romanttiseen suomalaiseen muotoiluun, joka liittyy niin läheisesti luontoon. Ensinnäkin meidän on opittava tuntemaan toisemme paremmin ja auttamaan työmme edistämisessä. Myös opinnoistaan valmistuneet nuoret suunnittelijat tarvitsevat tukea ja mentorointia.

Mielestäni on tärkeää luoda yhteistyötä vastaavien suunnitteluorganisaatioiden kanssa muissa maissa. Tämä tiedon ja kokemusten vaihto voi auttaa meitä. Puhun englantia, saksaa, espanjaa, venäjää ja opin suomea.

Ornamon syyskokous 2023

Syyskokouksessa valitaan Ornamon hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle. Hallitus luo yhdessä suuntaviivoja Ornamon ja muotoilun tulevaisuudelle. Käytä ääntäsi ja vaikuta!Ornamon syyskokous järjestetään keskiviikkona 22.11.2023 klo 18:00 Zoomissa…