Juho Pasilan ja Puulon Oy:n täyskoivuinen Railo-tuoli vei Suomalainen huonekalu – suunnittelukilpailun voiton

Juho Pasila
Juho Pasila suunnitteli Railo-tuolin. Valmistajana on Puulon Oy. Kuva: Antti Keskinen.

”Voitto on todella suuri kunnia ja merkitsee minulle erittäin paljon”, Suomalainen huonekalu – suunnittelukilpailun voittaneen Railo-tuolin suunnittelija, muotoilija Juho Pasila iloitsee. ”Puulon Oy:n kanssa yhteistyö on ollut hyvää ja mutkatonta, kohti yhteistä päämäärää. Olemme kehittämässä Railo-pikkutuolin ympärille tuoteperhettä, ja tämä voitto antaa varmasti vauhtia siihenkin projektiin. Kotimaiselta kalustealalta toivoisin rohkeutta luottaa suomalaisiin muotoilijoihin, yhteistyötä niin muotoilullisten kuin valmistuksellisten päämäärien saavuttamiseen ja sitä kautta kaupallisuuden kasvattamiseen.”

Musta ja puun värinen Railo-tuoli

Railo-tuoli on PEFC-sertifioidusta massiivikoivusta
valmistettu julkisten tilojen pinottava pikkutuoli, jota ollaan laajentamassa tuoteperheeksi asti. Suunnittelija Juho
Pasila yhteistyössä Puulon Oy:n (Padasjoki)
kanssa. Kuva: Marco Melander

”PEFC-sertifioidun materiaalin valinta kertoo vahvan viestin vastuullisuudesta ja valintana se on pienten tekojen kautta keino vaikuttaa. Ympäristöasiat ja tuotteiden alkuperä painavat entistä enemmän yksilön valinnoissa ja etenkin tänä aikana kotimaisen, vastuullisesti tuotetun materiaalin ja tuotteen merkitys kasvaa.”

Myös Puulonin toimitusjohtaja Jaakko Järvi iloitsee palkinnosta: ”Voitto merkitsee meille todella paljon. Meille on ollut hieno mahdollisuus saada osallistua toimeksiantajana suunnittelukilpailuun. Halusimme valikoimiimme uuden tuolin, jonka valmistuksessa voimme hyödyntää laajaa osaamistamme massiivipuun parissa. Puulon Oy:lle on myönnetty PEFC merkin käyttöoikeus, joten luontainen materiaali tuolille oli PEFC-sertifioitu koivu. Merkki on vahva osoitus vastuullisuudesta ja siitä, että ympäristöasiat otetaan koko toimitusketjussa huomioon.”

Kilpailussa Puulon sai valittavaksi lukuisia hienoja ehdotuksia, joista Juho Pasilan suunnitteleman Railo-tuolin erottui yli muiden. ”Yhteistyö Juhon kanssa on ollut selkeää ja määrätietoista. Voitto antaa varmuutta koko tuoteperheen suunnitteluun, jota parhaillaan työstetään eteenpäin. Kalustealalta toivoisimme yhteistyön lisäämistä ja kotimaisen valmistuksen arvostuksen nousua”, Järvi sanoo.

Puuteollisuusyrittäjät ry:n ja Ornamo ry:n kilpailussa etsittiin puuta hyödyntäviä uusia tuoteideoita puun jalostusarvon nostamiseksi ja paikallisen valmistuksen uudistamiseksi muotoilun avulla. Palkittujen kalusteiden joukossa on kaupallisesti valmiita, puuta uudella tavalla hyödyntäviä kotien ja julkisten tilojen kaluste- ja sisustusratkaisuja. Kaksivaiheiseen kilpailuun osallistui yli 350 kilpailutyötä ja 17 yritystä eri puolilta Suomea. Jury ja kalusteyritykset valitsivat 17 finalistia, joiden suunnitelmasta valmistettiin kilpailutyön prototyyppi.

Kilpailun juryn puheenjohtaja on sisustusarkkitehti Ben af Schultén. Muut juryn jäsenet ovat Design Forum Finlandin toimitusjohtaja, teollinen muotoilija Petteri Kolinen, sisustusarkkitehti SIO Tuula Falk ja a-factory Oy:n toimitusjohtaja Jukka Silvennoinen sekä Ekerö Möbler AB:n toimitusjohtaja Lena Arell.

Suomalainen huonekalu – suunnittelukilpailun voittajat on valittu – katso lista kaikista palkituista

@ornamory @yministerio @metsasaatio #suomalainenhuonekalu #suunnittelukilpailu