Kaikkea ei tarvitse kertoa – Pitchatessa saa olla vähän salaperäinen

Walid El Cheikh
Aalto ENT:n, Habitaren, Finlaysonin, Design Forumin ja Ornamon järjestämä Habitare Design Your Pitch – Pitch Your Design -valmennus tarjoaa muotoilijoille keinoja terävöittää kommunikointia omasta osaamisestaan yrityksille, rahoittajille ja ostajille. Kuva: Aleksi Poutanen

Kuinka vakuuttaa kuulijansa? Aalto EE:n projektipäällikkö sekä pitchaus- ja verkostoitumisvalmentaja Walid O. El Cheikh on innoissaan tulevasta Habitare Pitch Your Designvalmennuksesta ja pitchauskilpailusta.  

”Olen valmentanut tuhansia ihmisiä eri puolilta maailmaa ja voin helposti sanoa, että suomalaiset muotoilijat kuuluvat parhaimmistoon. He ovat innokkaita oppimaan ja osaavat eritysesti visualisoida pitchinsä hyvin”, El Cheikh kertoo.

”Suomalaiset antavat aina kaikkensa ja yllättävät usein mahtavalla esiintymisellään. Valmentajana se on paras palaute, mitä voin saada.”

Valmennuksen ensisijainen tarkoitus on muuttaa asenteita ja poistaa turhia pelkoja työn myymisestä ja omasta työstä puhumisesta.

”Haluan auttaa nuoria muotoilijoita saamaan itseluottamusta ja rohkeutta – sen mentaliteetin, että myyminen ei ole pahasta, vaan pakollista.”

Pitchauksessa on kyse suostuttelusta ja argumentoinnista

Hyvässä pitchissä muotoilijan täytyy miettiä, mikä tuotteessa tai palvelussa on oleellisinta ja kiinnostavinta – kertomatta kuitenkaan liikaa.

Muotoilijan täytyy tuntea omat aineettomat oikeutensa, ennen kuin pitchaa.

”Täytyy osata sanoa vain juuri tarpeeksi, ettei anna työtään pois ilmaiseksi. Se ei ole vaikeaa, mutta mahdollisesti kuulijalle epäkäytännöllistä”, El Cheikh pohtii.

”Pitchatessa täytyykin aina ottaa huomioon pitchauksen kohde ja tehdä itselleen selväksi, mitä häneltä haluaa saada. Muotoilijoiden täytyy oppia pitchaamaan koko ajan erilaisille sidosryhmille, ja myyntipuhetta täytyy olla valmiina soveltamaan sen mukaan, kenelle pitchaa”, El Cheikh esittää.

”Ja pieni salaperäisyys on vain hyvä juttu, se tekee pitchaajasta kiinnostavan.”

Habitare Design Your Pitch – Pitch Your Design

Ainutlaatuinen valmennus muotoiluosaamisen myymiseksi! Aalto ENT:n, Habitaren, Finlaysonin, Design Forumin ja Ornamon järjestämä valmennus tarjoaa muotoilijoille keinoja terävöittää kommunikointia omasta osaamisestaan yrityksille, rahoittajille ja ostajille. Valmennus järjestetään syyskuussa Helsingissä, ja se huipentuu pitchauskilpailuun yleisön edessä Habitaressa 13.9. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!

Teksti: Saara Argillander