Katriina Nuutinen ensimmäistä kertaa mukana Ornamon Teosmyynnissä

Katriina Nuutinen, henkilökuva: Anna Salmisalo, Pilvi -valaisin, kuva: Chikako Harada
Katriina Nuutinen, henkilökuva: Anna Salmisalo, Pilvi -valaisin, kuva: Chikako Harada

Lauantaina 12.3. yleisölle avautuva Ornamon Teosmyyntinäyttely järjestetään jälleen Helsingin Kaapelitehtaalla yhtäaikaa Taidemaalariliiton Teosvälityksen kanssa. Näyttelyssä on uniikkiteoksia 111:sta ornamolaiselta taiteilijalta.  Tänä vuonna mukana on runsaasti lasitaiteilijoitaja yksi heistä lasitaiteilija, muotoilija Katriina Nuutinen on mukana Teosmyynnissä ensimmäistä kertaa.

Katriinan teoksia ja tuotteita on ollut useammin esillä ulkomailla kuin kotimaassa. ”Kollegan muistutus – Muistahtan osallistua Ornamon Teosmyyntiin – pisti tänä vuonna vauhtia rattaisiin. Olen ollut jo monena vuonna tulossa, mutta oikeastaan vasta nyt ehdin mukaan. En itse asiassa ole koskaan edes käynyt tapahtumassa, mutta kuullut siitä pelkkää hyvää kolleegoilta.”

Uniikkityöt ja tilaustyöt kiinnostavat

”Olen tiennyt 14-vuotiaasta lähtien että minusta tulee muotoilija. Kotitaustalla oli vaikutusta, vanhemmat kannustivat, äiti on kuvanveistäjä ja alan ammatit sitä kautta tuttuja. Alan vaihto ei ole tullut mieleen, olen ollut onnekaskin, mutta täytyy sanoa että ilman apurahoja oman uran aloittaminen olisi aikoinaan ollut mahdotonta. Asun Joensuussa ja teetän lasityöt Riihimäellä, matkustaminen kuuluu työhöni. ”
Hely-valaisin on Katriinan tunnetuin tuote. Taideteollisen korkeakoulun (nyk. Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun) Keramiikka-ja lasitaiteen laitokselta valmistunut Katriina jäi koukkuun lasiin jo opiskeluaikana, jossa Hely -valaisin sai alkunsa. Menimme Tukholman huonekalumessuille Kaamos Groupin kanssa, jossa valaisin oli ensi kertaa esillä. Nyt sitä valmistaa ruotsalaisyritys Klong. Valaisin lanseerattiin siis jo vuonna 2010. Hely on esimerkki siitä miten pitkäkestoista ja hidasta on tuotteen tunnetuksi tekeminen. Uusin yleisö on löytynyt Ranskasta, jossa tuotteitani tunnutaan arvostavan muutoinkin, iloitsee Katriina.

”Valmistumisen jälkeen toimin Kaamos Groupissa suunnitellen omia tuotteitani, mutta nyt toimin yksin. Oma verkkokauppa, facebook ja instagram tuovat asiakkaita. Myös uniikkiteoksia ostetaan netin kautta. Olemme myös Amerikassa asuvan sisustusarkkitehti sisareni kanssa suunnittelemassa yhteistyötä, kun hän on palaamassa Suomeen. Minua kiinnostavat tilaustyöt. Olen suunnitellut mm. Teosmyynninkin avanneen Kyösti Kakkosen Helsingin asunnon uniikkivalaisinsarjan
sisustusarkkitehdin kanssa yhteistyössä.”

Mitä haluaisit sanoa kollegoille, nuorille suunnittelijoille tai vastavalmistuneille?
On tavallaan hyvä ettei uran alussa tiedä ihan kaikkea, silloin on vielä rohkeutta tehdä miltä tuntuu. Luottakaa intuitioon, olkaa rohkeita, epävarmuuden sieto ja ahkeruus palkitaan. Suunnittelijan tulee olla kärsivällinen ja ehdottomasti heti alkuvaiheessa myös kansainvälistyä, siten työstä saa kannattavaa.

Katriina Nuutinen
Valmistunut Taideteollisesta Korkeakoulusta 2011
www.katriinanuutinen.fi
Teksti: Minna Borg

Ornamon Teosmyyntinäyttely
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 c  Helsinki
12.–20.3.2016
Avoinna arkisin klo 12–18, la–su klo 11–17

Kuva: Katriina Nuutinen, kuvaaja: Anna Salmisalo, Pilvi-valaisin, kuvaaja: Chikako Harada