Ornamo Pohjois-Suomi: Keskustelutilaisuus muotoilusta, taiteesta ja rakentamisesta

Torstaina 9.12.2021 klo 18-20
Toripolliisin kabinetti, Rantakatu 6, Oulu


”Muotoiluajattelu holistisena osaamisalana on rakentamisen laatutekijä. Rakentamisessa on kyse ihmisiä varten tehdyistä tiloista ja ratkaisuista, ja luovan suunnittelun ammattilaiset kykenevät mm. osallistamisen menetelmillä luomaan tarvelähtöisiä ja vihreitä ratkaisuja.”


Näin toteaa Anna Rikkinen, Ornamo ry:n asiantuntija ja ROTI 2021 Arkkitehtuuri, suunnittelu, muotoilu ja taide -paneelin jäsen alkuvuodesta julkaistussa artikkelissa. Sama näkemys nousi esiin myös Rejlers Finland Oy:n rakentamisen toimialajohtaja Kirsi Hautalan reilu vuosi sitten Taide käyttöön -hankkeen järjestämässä Julkisen taiteen prosessit -verkkoseminaarissa pitämässä puheenvuorossa.

Luova suunnittelu, käyttäjäkokemus ja tilaidentiteetti ovat teemoja, jotka sitovat muotoilun mukaan sekä rakentamiseen että julkisen taiteen keskusteluun. Nämä teemat ovat myös Oulussa 9. joulukuuta järjestettävän keskustelutilaisuuden keskiössä.


Kutsumme muotoilun, taiteen ja rakentamisen toimijoita keskustelemaan siitä, mitä luova suunnittelu tilahankkeiden näkökulmasta merkitsee. Missä kulkevat julkisen taiteen rajat? Onko prosenttitaiteen pysyttävä seinillä, vai voiko se löytyä puurolautasesta? Millä tavoin muotoilualan asiantuntijuutta sekä materiaaleja, käytettävyyttä ja tuotantoprosesseja koskevaa osaamista hyödynnetään tilasuunnittelussa? Kannattaisiko hankintojen valmistelussa käyttää muotoilun keinoja asiakaskeskeisten ja kestävien ratkaisujen luomiseen?

Lähitapaamisena järjestettävän tilaisuuden tavoitteena on tuoda alan toimijoita yhteen vapaamuotoisen keskustelun merkeissä, sekä tarjota foorumi hyvien kokemusten ja tilojen käytettävyyttä kohentaneiden projektien esittelyyn. Tervetulleita ovat myös näkemykset siitä, voitaisiinko jotakin tehdä toisin tai paremmin.

Keskustelujen alustajina toimivat:

Anna Rikkinen, asiantuntija, taide, Ornamo ry
Satu Miettinen, dekaani ja palvelumuotoilun professori, Lapin Yliopisto
Mika Savela, taideasiantuntija, arkkitehtuuri, Taiteen edistämiskeskus

Tervetuloa mukaan!


Tarjoilujen järjestämiseksi ilmoitathan osallistumisestasi 29.11. mennessä sähköpostilla pohjoissuomi@ornamo.fi. Paikkoja on rajoitetusti. Mikäli et pääse paikalle, voit osallistua keskusteluun lähettämällä kommentin etukäteen 3. joulukuuta mennessä sähköpostiin pohjoissuomi@ornamo.fi

Tilaisuus on osa Ornamo Pohjois-Suomen aluetoimintaa, yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen kanssa.

Lisätiedot:
Eija Nevala, muotoilija, Pohjois-Suomen alueyhteyshenkilö, Ornamo ry pohjoissuomi@ornamo.fi
Leevi Lehtinen, Julkisen taiteen läänintaiteilija, Taiteen edistämiskeskus leevi.lehtinen@taike.fi