Taiteilijat O:n Vuodenaikataiteilija: Johannes Rantasalo

Johannes Rantasalo työstämässä lasiteosta
Johannes Rantasalon ja Alma Jantusen yhteinen Lasisirkus perustettiin Nuutajärvelle vuonna 1999. Studio on erikoistunut taidelasiin.
Johannes Rantasalo työstämässä lasiteosta
Johannes Rantasalon ja Alma Jantusen yhteinen Lasisirkus perustettiin Nuutajärvelle vuonna 1999. Studio on erikoistunut taidelasiin.

Lasitaitelija Johannes Rantasalo yhdistää työssään taidokkaasti lasia ja metallia. Hän on Taiteilijat O:n vuoden 2021 Kevään taiteilija. 

”Lasitaiteen prosessissa suosikkivaiheeni on itse lasin puhallus. Muutos ja liike siirappimaisesta nesteestä kohti kovaa läpinäkyvää objektia on nopea ja jännittävä. Hetki, kun kuuma massa saa muotonsa, on yhä vuosienkin jälkeen taianomainen.

Työskentelin pitkään pelkän lasin kanssa, kunnes aloin yhdistää siihen metallia. Aloitin taideopintoni metalliartenomilinjalla, mutta Wetterhoffin lasiopinnot veivät minut mennessään. Meni vuosia, ennen kuin palasin takaisin metallin pariin taiteessani ja tätä kautta olen löytänyt tekemisestäni uusia ulottuvuuksia. On kiinnostavaa, miten samankaltaisia nämä kaksi materiaalia ovat työstettäessä – prosessia yhdistää plastisuus ja kuuma lämpötila. Valmis lasi reagoi voimakkaasti valon kanssa ja metalli luo kokonaisuuteen kontrasteja.

 

Lasiteos Chiquita tell me what´s wrong. ”Geenimanipuloidun hyönteishedelmän identiteettikriisi.”

Chiquita tell me what´s wrong. ”Geenimanipuloidun hyönteishedelmän identiteettikriisi.”

Minulle itselleni lisääntyvä kevään valo tarkoittaa energiaa ja uuteen asettumista. Nuutajärvellä vuosi käynnistyy hitaasti. Kevät on parasta aikaa suunnitella näyttelyitä ja uusia projekteja, kun vuosi vasta hakee muotoaan. Yhdessä Alma Jantusen kanssa omistamassani Lasisirkusessa valmistaudumme tulevaan ja tarkastelemme hiljaa elämään heräävää lähiympäristöämme.

Vaikka taidettani myydään ja esitetään globaalisti, on itse työn tekeminen paikallista. Se pakottaa leikkiin ja havainnointiin lähellä. Luova tekeminen ja oleminen, ja vapaus, jonka yhdistän taiteeseen, on minulle itseisarvoista elämässä.”

 

Nonsensemitali ja kuuden banaanin yhteys. Lasiteos

Nonsensemitali ja kuuden banaanin yhteys. ”Dada ja Nonsense, olisinpa elänyt sata vuotta sitten!”

Lasiteos Sway with me. ”Ankat tavoittavat hienosti Dean Martinin savuisen

Sway with me. ”Ankat tavoittavat hienosti Dean Martinin savuisen ja vienosti viskintuoksuisen keinunnan.”

Johannes Rantasalon teoksia on mukana Ornamon Teosmyynnissä 2021. Tutustu teoksiin verkkogalleriassa ja varaa aika turvalliseen vierailuun Kaapelitehtaalla!